Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Drgania w upalne dni i błąd zaworu wtryskiwacza w Audi A4 B7 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam klubowiczów, od jakiegoś czasu w mojej b7 blb 2005r. wyczuwane są lekkie drgania. Podczas ostatnich upalnych dni(po 38 stopni) drgania te stały sie nie do wytrzymania, najmocniejsze przy jeździe stałą prędkością, hamując silnikiem wszystko znika. Wczoraj pojawił sie check z błędem zaworu wtryskiwacza na cylindrze 4. Na postoju szarpało autem na lewo i prawo. Wartości korekty wtrysków są bardzo dobre. Dopiero w bipach jest problem, cylinder 4 pokazuje wartość maksymalną 127, reszta też wysokie wartości. Można by szukać przyczyny we wtryskiwaczu tylko co ciekawe wieczorem odpaliłem samochód, na zimnym silniku korekty dobre, bipy wszystkie w okolicach 20. Po rozgrzaniu silnika, przejechaniu koło 100km dalej parametry w normie. Grupa 23 przy 3tys obrotów po ok 30.

Wszystko jest zależne od temperatury zewnętrznej, ale przecież i pompowtryski i wiązka pracuje non stop pod pokrywą w wyższych temperaturach? Gdzie szukać problemu? Pompa paliwa i zbyt rzadka ropa w upale czy jednak pompki?20260701_162630.jpg

20260701_143800.jpg

Rozwiązane przez janusz75

Opublikowano

zacznij od wymiany wiązki pompowtryskiwaczy... najczęstsza usterka w tych silnikach... jeśli to nie pomoże, to następnym krokiem "podmiana miejscami" pompowtrysków... ale zacznij od wspomnianej wiązki...

Opublikowano
  • Autor
7 godzin temu, janusz75 napisał(a):

zacznij od wymiany wiązki pompowtryskiwaczy... najczęstsza usterka w tych silnikach... jeśli to nie pomoże, to następnym krokiem "podmiana miejscami" pompowtrysków... ale zacznij od wspomnianej wiązki...

Tak też zrobie, we wtyczkach coś podłubałem, ale narazie i tak trzeba czekać na kolejne fale gorąca. Jeśli problem powróci, a pewnie tak bedzie podmienie wiązke i może od razu pompki miejscami, przejrze też z mechanikiem krzywki na wałku. Tylko dalej nie mam rozsądnego wyjaśnienia na wine tej wiązki, przecież ona tak czy inaczej pracuje w większych temperaturach non stop

Opublikowano

nic na ten moment Nie przekładaj... przekładanie pompek ma sens dopiero jeśli wykluczysz instalację... a to że wina leży po jej stronie, jest wielce prawdopodobne... jeśli ruszysz pompki to wiąże się to z nowymi oringami oraz śrubami... kup nową wiązkę (nic w niej nie doginaj) po prostu poprawnie ją zamontuj... jeśli nadal będzie występował problem, to będziemy się nim martwić później...

Opublikowano
  • Autor

W dniu 2.07.2026 o 22:31, janusz75 napisał(a):

nic na ten moment Nie przekładaj... przekładanie pompek ma sens dopiero jeśli wykluczysz instalację... a to że wina leży po jej stronie, jest wielce prawdopodobne... jeśli ruszysz pompki to wiąże się to z nowymi oringami oraz śrubami... kup nową wiązkę (nic w niej nie doginaj) po prostu poprawnie ją zamontuj... jeśli nadal będzie występował problem, to będziemy się nim martwić później...

W dniu 2.07.2026 o 22:31, janusz75 napisał(a):

Wymieniłem dziś wiązkę, zamiennik z firmy NTY(najwięcej opini miał) i teraz prezentuje się to następująco. Nie wiem czy próbować z inną wiązką jakiś orginał używany

20260707_180704.jpg

Opublikowano

wiązkę na ten moment zostaw w spokoju... grupa 013 bez zastrzeżeń... 023 w minusie, kiedy był wymieniany filtr paliwa?.. podeślij jeszcze grupę 003...

Opublikowano
  • Autor
41 minut temu, janusz75 napisał(a):

wiązkę na ten moment zostaw w spokoju... grupa 013 bez zastrzeżeń... 023 w minusie, kiedy był wymieniany filtr paliwa?.. podeślij jeszcze grupę 003...

Filtr wymieniony w polowie lutego, tego roku

20260707_210549.jpg

Opublikowano

wg. mnie wszystko w normie... grupa 023 trochę w minusie, ale w silniku który ma już trochę za sobą na ten moment bym się jej nie czepiał... najważniejsze pytanie jest takie; silnik pracuje prawidłowo?.. bo od strony parametrów wygląda to poprawnie...

Opublikowano
  • Autor
Teraz, janusz75 napisał(a):

wg. mnie wszystko w normie... grupa 023 trochę w minusie, ale w silniku który ma już trochę za sobą na ten moment bym się jej nie czepiał... najważniejsze pytanie jest takie; silnik pracuje prawidłowo?.. bo od strony parametrów wygląda to poprawnie...

Pracuje prawiłodow, jest moc, na postoju jedynie przy 1600 obrotów czuć lekkie drgania, ale to, może być nie od tego, wcześniej nie zwracalem uwagi, więc może tak było. Kwestia jeszcze taka czy wszystko bedzie w normie podczas upałów, bo w upale wywaliło ten błąd i trząsło jakby silnik pracował na 3 cylindry. Dlaczego jest aż taka różnica w bipach przy starej a nowej wiązce i które dane są w takim razie prawidłowe, bo podczas jazdy na 3 cylindrze spada do nawet -97, żeby zaraz nie było błędu regulacji jak zejdzie do -127

Opublikowano
  • Rozwiązanie

wartości o których wspominasz tzw. BIP to mówiąc nieco obrazowo czas reakcji pompowtryskiwacza w odniesieniu do jego wysterowania... tak czy siak wartości w minusie najczęściej świadczą o niewłaściwym zasilaniu pompowtrysku w paliwo, winnym mogą być; tandempompa, oringi pompowtrysków, pompa wstępna, sitko w zbiorniku oraz filtr paliwa o który już pytałem... to co miałeś poprzednio (przed wymianą wiązki) to była ewidenta przerwa po stronie elektrycznej lub uszkodzenie pompowtrysku... po wymianie wiązki czwarty pompacz wrócił do żywych więc główna przyczyna tkwiła w wiązce... ale tak jak wspominałem wcześniej, ten silnik jak i cały układ ma już trochę kilometrów za sobą i trudno będzie wymagać aby wszystkie parametry były "książkowe" pojeździj i poobserwuj jak zachowuje się silnik podczas normalnego użytkowania... jeśli zauważysz że coś jest nie tak a BIP-y pójdą jeszcze bardziej w minus, to kolejną diagnostykę powinieneś zacząć od pomiaru ciśnienia paliwa na tandempompie...

Opublikowano
  • Autor

Pojeżdze zobacze, zaraz znowu ma być cieplej, jak znowu problem wróci, wrócę do tematu, tymczasem dziękuję za zaangażowanie. Pozdrawiam