Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1000 obr./ min.na biegu jałowym w Audi A3 8P 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z Audi a3 8p 2.0 tdi Cr 2009r obroty na biegu jałowym same wskakują na 1000obr/m i nie chcą spadać. do normalnych obrotów (800) wracają dopiero po zgaszeniu i odpaleniu auta ale i tak problem wraca.Miał ktoś podobnie i znalazł co to może być? mechanik sprawdzał już chyba wszystko wypalanie dpf to nie jest.

Edytowane przez MatinChwast

Opublikowano

Podłącz pod kompa, wykonaj pełny auto-scan i wrzuć go tutaj w formie załącznika. Od tego zaczynamy diagnozowanie. Podane zachowanie może mieć kilka przyczyn. Możliwy trop może być widoczny na wykonanym scanie.

Opublikowano
  • Autor

Przesyłam logi,mam nadzieję że o to chodzi. Dodam że nie dzieje się to zawsze teraz naprzykład byłem podpiąć kompa i nie wkręciła się na 1000 obrotów

Log-WAUZZZ8P8AB005422-304880km-189443mi.txt

Opublikowano

Start/Stop nie posiadasz, zgadza się?

Opublikowano
  • Autor

Nie posiadam

7 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Start/Stop nie posiadasz, zgadza się?

Opublikowano

W jakim stanie jest DPF? Ilość popiołu?

Opublikowano
  • Autor
22 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

W jakim stanie jest DPF? Ilość popiołu?

IMG20260823150158.jpg

Opublikowano

Nadaje się do czyszczenia.

Opublikowano

W jakim stanie jest akumulator?

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Muskel1 napisał(a):

W jakim stanie jest akumulator?

Sprawdzałem miernikiem akumulator i ładowanie w normie.Dpf do czyszczenia czy przy tym przebiegu już lepiej go wywalić całkowicie?

Opublikowano

Pytałem o stan aku a nie o ładowanie.

Jak skaleczysz palca to też go utniesz?

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Muskel1 napisał(a):

Pytałem o stan aku a nie o ładowanie.

Jak skaleczysz palca to też go utniesz?

Aku 1,5 roczny na zgaszonym 12.7 V ,spadek napięcia na masie 0.10v.Zależy jak mocno skaleczony 😁

Opublikowano
38 minut temu, MatinChwast napisał(a):

Sprawdzałem miernikiem akumulator i ładowanie w normie.

Tzn. Ile dokładnie? I przy jakich obrotach silnika?

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Tzn. Ile dokładnie? I przy jakich obrotach silnika?

14.15 V przy normalnych obrotach 780 bo tak jak mówię dzisiaj jak na złość nie chciał wskoczyć na te obroty 1000+

Opublikowano

Przyczyną podwyższonych obrotów mogą być np. trwająca aktualnie regeneracja dpf (czyli w języku potocznym wypalanie). W silnikach 2.0 TDI sterownik silnika podwyższa wtedy obroty.

Inną przyczyną może być niewystarczający poziom naładowania akumulatora oraz zbyt niskie ładowanie. Także w tym przypadku sterownik ponosi obroty.

Tak więc na podstawie przeprowadzonego wywiadu oraz tego błędu:

Fault Found:
01598 - Drive Battery Voltage 
            011 - Open Circuit - Intermittent

myślę, że masz problem z ładowaniem. Całkiem możliwe, że leży tutaj problem masy. Gdzieś jest słaby styk. Dlatego problem występuje losowo.

W momencie za niskiego napięcia ładowania sterownik zwiększa obroty.

Następnym razem jak będziesz miał podwyższone obroty podepnij VCDS i sprawdź najpierw w sterowniku silnika czy dpf się wypala.

Jeżeli nie to sprawdź w VCDS jakie pokazuje mapięcia, następnie sprawdź miernikiem jakie są rzeczywiste napięcia. Ile daje generator, ile dochodzi do skrzynik bezpieczników oraz ile do akumulatora na klemach.

Opublikowano
  • Autor

Dobra dzięki za wskazówki

11 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Przyczyną podwyższonych obrotów mogą być np. trwająca aktualnie regeneracja dpf (czyli w języku potocznym wypalanie). W silnikach 2.0 TDI sterownik silnika podwyższa wtedy obroty.

Inną przyczyną może być niewystarczający poziom naładowania akumulatora oraz zbyt niskie ładowanie. Także w tym przypadku sterownik ponosi obroty.

Tak więc na podstawie przeprowadzonego wywiadu oraz tego błędu:

Fault Found:
01598 - Drive Battery Voltage 
            011 - Open Circuit - Intermittent

myślę, że masz problem z ładowaniem. Całkiem możliwe, że leży tutaj problem masy. Gdzieś jest słaby styk. Dlatego problem występuje losowo.

W momencie za niskiego napięcia ładowania sterownik zwiększa obroty.

Następnym razem jak będziesz miał podwyższone obroty podepnij VCDS i sprawdź najpierw w sterowniku silnika czy dpf się wypala.

Jeżeli nie to sprawdź w VCDS jakie pokazuje mapięcia, następnie sprawdź miernikiem jakie są rzeczywiste napięcia. Ile daje generator, ile dochodzi do skrzynik bezpieczników oraz ile do akumulatora na klemach.

Dobra dzięki bardzo za wskazówki,poczyszczę wszystkie styki i zobaczę czy coś się zmieni może faktycznie jest to coś z prądem tym bardziej że miesiąc po miesiącu padło mi otwieranie 2 przednich drzwi z pilota.