Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z softem MMI w Audi A5 F5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Od dłuższego czasu jestem posiadaczem A5 F5 2018 (USA). Wygląda na to, że poprzedni właściciel próbował zrobić konwersję USA -> EU, ale z jakiegoś powodu jej nie dokończył. Ciągle mam język angielski, nawigacja nie działa (brak danych), rozpoznawanie znaków niedostępne. W Red Engineering Menu wersja softu to: MHI2_ER_AUG22_P50926 (MU 1320), więc to wskazuje na coś dziwnego i nie do końca jestem w stanie to wyjaśnić. Wydaje mi się, że to wskazuje na soft MHI2Q_ER_AUG22_P5092, ale w takim razie pytanie dlaczego przedrostek to MHI2, zamiast MHI2Q? Z tego co udało mi się znaleźć na podstawie auto-scana 8W5 035 880 D wskazuje na Qualcomm, więc powinienem wgrywać soft MHI2Q?

Ogólny plan działania mam taki:

1. Instalacja MIB

2. Zrobienie eu_conversion z poziomu MIB

1. Flash czystego MHI2Q_ER_AUG22_P5152

2. patch_unit_aio z poziomu MIB

3. Wgranie europejskich datasetów parametryzacji

4. Format bazy nawigacji przez VCDS i wgranie europejskich map

Pytanie czy w ten sposób nie ucegle sobie jednostki? Kolejna kwestia czy P5152 od razu wejdzie, czy trzeba wgrywać jeszcze pośrednie wersje?

Log-WAUTNAF50JA131039-174960km.txt

Opublikowano
6 godzin temu, MuDzYn. napisał(a):

P5152 od razu wejdzie,

Nie ma tej wersji jako update.

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Nie ma tej wersji jako update.

Gdzieś widziałem tą wersje na necie, chyba że to nie były pliki updatowe. W takim razie ładować P5092? I co z resztą? D

Opublikowano

Ostatnia wersja jako update to P5092. Resztę informacji znajdziesz na forum. Wszystko było wielokrotnie wałkowane. Wysil szukajkę.

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj spędziłem 3 godziny na research, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi czy moja jednostka bazuje na układzie Qualcomm. Znalazłem jedynie wpis na anglojęzycznym forum, z którego to wywnioskowałem - jednak nie mam co do tego pewności, dlatego chciałem się upewnić. A skoro rzeczywiście jest to MHI2Q, to kompletnie nie rozumiem dlaczego aktualnie jest tam soft MHI2.

Opublikowano

Wrzuć pełny auto-scan.

Opublikowano
  • Autor

Wrzuciłem na samym początku )

Opublikowano

To wrzuć jeszcze zdjęcie wersji softu z czerwonego menu.

Opublikowano
  • Autor

Tak jak pisałem MHI2_ER_AUG22_P50926, MU: 1320 więc dziwna sprawa. Poprzedni właściciel coś grzebał już

IMG_4910.png

Opublikowano

Ok. Możesz jeszcze zdjęcie wersji jak poniżej wrzucić?

Screenshot_20260902_134721_Opera.jpg

Opublikowano
  • Autor

Janse, trzymaj

8cb1c2b9-9237-4e36-975a-c7bd5737a2b7.jpg

6b06544f-a69e-47b5-9091-0a2812d659fd.jpg

Opublikowano

Ok. Tak więc po weryfikacji VINu, numeru części, rocznika auta oraz załączonego ostatniego screena można stwierdzić, że masz jednostkę na procku Qualcomm, co z resztą już sobie wyszukałeś ale chciałem się upewnić. Jednostki na procku nVidia były tak gdzieś z początkiem 2017 jeszcze jako ostatki wkładane. Ty masz auto z 2018, więc fabrycznie nie było by to możliwe, ale nigdy nie wiadomo, czy ktoś nie grzebał i coś innego wstawił. Dlatego pytałem o to wszystko.

Poniższe zdjęcie wskazuje na Q, czyli Qualcomm.

Co mie natomiast zastanawia jest obecna wersja softu, gdyż taka jako taka nie istnieje chyba w ogóle. Ktoś tam coś dobrze namieszał.

Screenshot_20260902_140520_Opera.jpg

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Czyli robić tak jak pisałem (flash softu MHI2Q_ER_AUG22_P5092) i powinno być okej?

Opublikowano

Najpierw wróciłbym do oryginalnej US wersji aby była czysta baza do konwersji, następnie konwersja US->EU i dopiero soft wersja P5092.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
On 2026-09-02 at 16:06, Muskel1 said:

Pirma grįžčiau prie originalios JAV versijos, kad turėčiau švarų pagrindą konvertavimui, tada konvertuočiau iš JAV į ES ir tik tada prie programinės įrangos versijos P5092.

Czy przepisanie wersji UE zmienia również częstotliwości radiowe, czy też wymaga parametryzacji?

Opublikowano

Konwersja zmienia.