Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B9 2.0 TDI 2016 - problem z ogrzewaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

poszukałem trochę na forum ale nie znalazłem podobnego problemu - mam nadzieję, że uda mi się go wspólnie z Wami rozwiązać. Otóż pierwsza taka sytuacja była początkiem tego roku (jakoś w styczniu), gdy było zimno. Wracałem z krótkiej trasy około 100 km i przestało działać ogrzewanie w samochodzie - ze wszystkich kratek nawiewu szło tylko i wyłącznie zimne powietrze. Nie pomagało przestawianie które kratki mają grzać, zmiana temperatury czy wyłączenie AC. Nie pomagało wtedy też zatrzymanie się na poboczu i zgaszenie samochodu na chwilę. Dojechałem do domu w chłodzie i zostawiłem samochód. Na drugi dzień problem nie wystąpił - ogrzewanie działało normalnie. Błędów w VCDS też nie było. Temat zostawiłem i o nim zapomniałem, do wczoraj.

W dniu wczorajszym, również na trasie tylko około 250km problem powrócił - wieczorem temperatura spadła do 12 stopni a w aucie miałem nastawione 23 stopnie. Przez dzień chłodziła klima, natomiast wieczorem w aucie zaczęło się robić zimno - i znowu podoba sytuacja, auto przestało grzać. Przestawianie ustawień sterownika nic nie dało, zgaszenie auta na stacji i odczekanie chwilę również nic nie dało. Musiałem wyłączyć całkiem nawiew żeby zrobiło się cieplej w aucie ale co chwilę musiałem go włączyć bo szyby parowały.

Dzisiaj rano jechałem do pracy ale na krótkiej trasie ale też miałem wrażenie że auto w ogóle nie grzało. Błędów jeszcze nie odczytałem, zrobię to wieczorem po powrocie do domu ale zakładam że podobnie jak w pierwszej takiej sytuacji, może ich nie być - ale gdyby się jakieś pojawiły, to napiszę w tym wątku.

Pytanie natomiast na teraz - czy ktoś miał podobną sytuację? Czy możliwe że jakieś klapy się przycinają lub czy problem może być głębszy? Nie chciałbym powtórzyć tej sytuacji gdzieś w trasie tym bardziej że robi się coraz zimniej a ja w aucie wożę 2-latka i wolałbym żeby jednak ogrzewanie działało dobrze..

Opublikowano

Podłącz auto pod komputer diagnostyczny, wykonaj pełny auto-scan i wrzuć go tutaj w formie załącznika. Od tego zaczynamy diagnozowanie. Wszystko inne co może być, to wróżenie...

Opublikowano
  • Autor

Hej,

przesyłam auto scan w załączeniu.

Log-XXXX-WAUZZZF42GA086540-310932km.txt

Opublikowano

Ok. Błędów związanych bezpośrednio z tym zachowaniem nie ma, ale może to być spowodowane zawieszającymi się silniczkami od klap. Był to rozpowszechniony problem w początkowych rocznikach B9. Były wtedy zapisane błędy w sterowniku klimatyzacji. Ty ich nie masz. Co natomiast zauważyłem, masz bardzo starą wersję softu sterownika klimatyzacji. W tych przypadkach z zawieszającymi się silniczkam producent zalecał podniesienie wersji softu do wyższej odpowiedniej dla posiadanej aktualnie wersji softu. Może zacznij od tego.