Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dopasowanie klocków do zacisku z S4/S5 pod 345mm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów,

Bawię się aktualnie przednimi zaciskami z S5 z tłoczkami 57mm. Mam zestaw klocków od firmy MTEC jest to model MTECPAD4168

Po testowym włożeniu klocków na miejsce, okazuje się że wewnętrzny klocek siedzi dużo wyżej niż ten od strony zewnętrznej.

Po położeniu jarzma na uszy klocków, wewnętrzna strona jarzma przez to też siedzi wyżej, co powoduje że całe jarzmo jest przekoszone, a prowadnice nie zgadzają się z otworami w zacisku.

Może temat znany więc chciałem zapytać na forum zanim skontaktuje się ze sprzedawcą.

IMG20260907212440.jpg IMG20260907212453.jpg IMG20260907212527.jpg IMG20260907212621.jpg IMG20260907213022.jpg

Sam trochę popatrzałem na internety i mam teorie:

Niemal identyczne zaciski są stosowane w A4/A5 B8 z tarczami 320mm ale tez w A6 C7 z tarczami 320mm. Rożnica jest taka ze w A6 tłoczek to 60mm a w A4/A5/S4/S5 jest to 57mm

Idąc tym tropem zacząłem patrzeć na klocki (które też wyglądają prawie identycznie) do tych modeli samochodów, od różnych producentów.

Dla przykładu, Brembo podaje rożne zestawy do A5 i A6. Do A5 jest BREMBO P 85 098 a do A6 jest BREMBO P 85 145

Idąc dalej, na rysunkach technicznych, dla obu zestawów klocek zewnętrzny ma kod 24409 czyli są identyczne, ale klocki wewnętrzne maja numery 22252 oraz 24743 więc się różnią.

Podejrzewam, że różnica jest w kłach które wchodzą w tłoczek, przez to że tłoczki maja inne średnice, podejrzewam że ja dostałem klocki które pasują pod tłoczki 60mm a nie 57mm.

p85145_a6.jpg p85098_a5.jpg

Co ciekawe, na stronie MTEC mój zestaw klocków, w liście kompatybilnych modeli samochodów ma podane i A4 i A5 i A6 co raczej jest błędnie, skoro klocki się różnią i Brembo ma osobne klocki do tych modeli.

Dajcie znać co myślicie, i czy moja teoria ma racje.

Edytowane przez 46lukasz

Opublikowano
  • Autor

Udało mi się znaleźć ujęcia które obrazują różnice w tych kłach pomiędzy dwoma modelami klocków Brembo, myślę że widać różnice szczególnie na górnym kle.

Myślę że moja teoria ma prawo bytu ale powiedzcie co wy myślicie.

p85145_a6_2.jpg p85098_a5_2.jpg