Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Niedziałająca klimatyzacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim... :)

Jako "pasywny" użytkownik forum "pogłębiałem" do tej pory swoją wiedzę na temat tajników A4... :> przyszedł jednak czas, że i ja potrzebuje pomocy... :confused4:

Sprawa wygląda tak:

Około 2 miesiecy temu wymieniłem czynnik w klimatyzacji (pierwszy raz odkąd kupiłem samochód - kij wie kto i kiedy go wymieniał, brakowało niecałej połowy). Po wymianie klimatronik hulał jak "młody bóg"... do czasu.

W zeszłym tygodniu na autostradzie strzelił pasek wielorowkowy (prowadziła moja druga połowa - dojechała do domu ok 7 km nie wiedzac co sie stało - trochę się nadtopił i nadymił bo nie pękł całkowicie). W trakcie wymiany (pasek też nie wiem kto kiedy wymieniał, szczerze powiedziawszy wyglądał na oryginalny) próbowałem oczyścić koło sprężarki z nadtopionego paska - można było przesunąć koło sprężarki ręką w jedną i drugą stronę o ok 30 stopni i dalej nie (zdziwiłem się, że mogę je ruszyć). Po wymianie klima nie działa...

Po odpaleniu silnika po ok 4 sekundach włącza sie ECON i już nie gaśnie...

Podpiąłem VAG'a - żadnych błędów. Grupa 01 w sekcji 08 klimatronik pokazuje zero prądu i ciśnienie 1 bar (ile powinno wynosić, na wyłączonej klimie??). Moje podejrzenia są takie:

1) Padła sprężarka (zablokowała koło i zerwała pasek),

2) Brak czynnika (tego nie mogę teraz sprawdzić), może po wymianie gdzieś nawiał.Choć wątpię bo przed wymianą hulał 7 miesięcy, czyli był szczelny.

3) Padło "koło od sprężarki" - w trakcie gdy pracuje silnik, koło od sprężarki kręci się podczas gdy jej oś nie obraca się wogóle (o ile wiem nie ma w tym modelu sprzęgła elektromagnetycznego tylko wewnętrzny zawór ciśnieniowy). I tutaj pytanie do forumowiczów z tym modelem A4 - czy u Was pod maską sprężarka obraca się cały czas?? Bo u mnie stoi... Chodzi mi o część A na załączonym rysunku....

sprez.jpg

Za wszelką pomoc i sugestie dziękuje:)

Pozdrawiam serdecznie...

Opublikowano

możesz pokazać kanał 002 z klimatyzacji, to są "ostatnie warunki wyłączenia sprężarki".

Ciśnienie 1bar to chyba zdecydowanie za mało...

Opublikowano
  • Autor

Właśnie podpiąłem VAG'a i jest tak:

grupa 001 0.0 A 0.0% 9.5% 1.0 bar

grupa 002 5.0 0.0 0.0 0.0

grupa 003 do 11 wszystkoe w okolicy 200 i 30 pare

grupa 11 19.5 C 2940/min 39 OFF

grupa 13 19.5% 1160/min 15% 0.0%-> zmienia sie w trakcie gdy silnik nie chodzi

grupa 016 .68 V 60 0.66V

grupa 017 On ON On 12.4 V

grupa 018 clock 4:47 count 2 bits 00000 Load 49% -> zmienia sie gdy silnik nie chodziu

grupa 019 00001 000100[br]Dopisany: 17 Maj 2009, 21:06_________________________________________________Dziś próbowałem przekodować klime (na włączonym silniku) po przekodowaniu grupa 002 pokazuje 3.5 3.5 0 0... dziwne...

Opublikowano

Myślę,że zatarł ci się kompresor,a jak się zatarł to mógł się rozszczelnić i czynnik chłodniczy wyparował.

Jak nie ma ciśnienia w układzie to klima się nie załączy i zawsze będzie na econ.

Mogło też tak być,że nie dodali ci oleju do układu,gdy robili tą wymiane,albo poprostu zbieg okoliczności.

Opublikowano
  • Autor

Oleju na pewno dolali bo przy mnie gość "puszczał" go z automatu... Albo sprężarka albo sprzęgło o ile w ogóle tam jest... muszę wejść jakoś pod samochód... a kanału nie mam...

Opublikowano

koledzy podepnę się pod temat

problem w tym, że klima przestała działać w ciągu jednego dnia - rano jadąc do pracy chłodziła a jak miałem wracać już nie!

nie włącza sie ten drugi wiatrak przy chłodnicy, błędów brak

wrzucam log grupy 001 z klimatronika

cc4444d031d95879.jpg

Opublikowano

Mam praktycznie identyczne odczyty z grupy 001 i też brak chłodzenia. Help!

Opublikowano

dziś zobaczę u siebie jak to sprzęgło działa. wieczorem dam znać

Opublikowano

dziś zobaczę u siebie jak to sprzęgło działa. wieczorem dam znać

u mnie szpec stwierdził że sprzęgiełko zerwane - jutro jestem umówiony na wymianę (zrobię fotki i wrzucę to ustrojstwo)

tutaj jest link do fotek tego sprzęgła http://www.a4-klub.pl/smf/all_b6_sprzeglo_zrywne_kompresora_klimatyzacji_zdjecia-t81803.0.html

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A ja zapytam tak ...ma ktoś dane (tolerancje ) dla grup pomiarowych dla klimatyzacji.

Szukam od dłuższego czasu i bieda.

Pozdrawia

SZYCHA