Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Dziwny dzwięk + opiłki metalu w układzie klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio klima przestała mi chłodzić, no może tak lekko chłodziła ale to nie to... Pojechałem do gościa który zajmuje się klimami i odkręcił jeden zawór i wyciągnął "kapilarę" która była cała w opiłkach metalu. Stwierdził że przyczyną może być albo to że ktoś już wymieniał zepsuty kompresor i nie wyczyścił układu lub poprostu mój kompresor się sypie...

Pytanie do Was, co w tej sytuacji zrobić? Ponieważ po napełnieniu klimy narazie działa, lecz słyszę dziwny dzwięk jak chodzi tak jakby ciężko pracowała=może zacierała... ? Acha i gość powiedział że jeśli to pierwsza opcja to wystarczy wymienić kapilarę, ale ja na całym allegro nie widzę nic takiego jak KAPILARA...

Opublikowano

zadzwoń do gościa i niech Ci powie co to jest ta "KAPILARA" bo ja też nie wiem :mysli:

Opublikowano

zadzwoń do gościa i niech Ci powie co to jest ta "KAPILARA" bo ja też nie wiem :mysli:

No to pomogles koledze.

Miedziane rurki kapilarne są stosowane w małych urządzeniach chłodniczych jako elementy rozprężne--->wikipedia

Jesli masz takie cos do wymiany to raczej aso tylko,bo na allegro ciezko z takimi czesciami.

Opublikowano

No to pomogles koledze.

Miedziane rurki kapilarne są stosowane w małych urządzeniach chłodniczych jako elementy rozprężne--->wikipedia

Jesli masz takie cos do wymiany to raczej aso tylko,bo na allegro ciezko z takimi czesciami.

:shocked: łoj patrz, nie wpadłem na ten pomysł :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Ta niby jego kapilara to urządzenie które powoduje rozprężanie gazu i jest włożone w miedzianą rurkę więc myślę że to się jakoś inaczej nazywa ale niewiem jak :)

Ma srednicę okolo 10 mm i dlugosc okolo 10 cm, ktos wie ?

Opublikowano

Chodziło zapewne o dyszę rozprężną przed parownikiem na rurce w prawym podszybiu, nie widzę innej możliwości. Jeżeli sprężarka wali w układ opiłkami to jak najbardziej mogą się zatrzymać na tej dyszy. Jeżeli słychać ze sprężarki dziwne dźwięki to nie wrózy nic dobrego. Wygląda na to, że się zaciera i czeka ciebie wymiana sprężarki, osuszacza i płukanie układu.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie dysza rozprężna, która znajduje się w kapilarze przy szybie pod maską.

Dzięki tego szukałem właśnie.