Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Różnice pomiędzy silnikami 1.9TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzięki. a jakie kody mają te 110-konne silniki bez pompowtrysków w tych rocznikach?

Opublikowano
:szukaj:
Opublikowano

z tego co znalazłem wczesniej to AFN i AVG (produkcja 2/96-10/00), ale chciałem się upewnić stąd moje pytanie wyżej,.

Opublikowano

:good:

dokładnie, ale ja bym szukał aita na PD a nie na pompie... chyba że chcesz lać gnojówkę

Opublikowano

jestem zrażony opowieściami o pompowtryskach i kosztach napraw + przykład bliskiej mi osoby, choć to akurat był Paszczak B5. może jak spędzę tysiąc godzin na tym forum to mi się to odmieni?

Opublikowano
pompowtryskach i kosztach napraw

:polew::decayed:

Jak Ci sie pompa wysra to koszty będą takie same a trudniej będzie znaleźć coś godnego

No ale nic czytaj i to Twoje auto będzie :hi:

Opublikowano

dlatego jak mówiłem, to nie finalna decyzja.. wierzę że Klubowicze pomogą i doradzą :)

Opublikowano

Po lifcie na pompie o mocy 110 będzie tylko AVG, trochę słabszy od PD, cichszy ale spalanie mimo iż w katalogu wygląda identycznie to AVG ma na pewno mniejsze.

Nigdy nie miałem okazji użytkować długo AJM ale sam się zastanawiałem nad jego kupnem i jednak wybrałem AVG i jakoś wydaje mi się że słusznie.

A tak w sumie to PD to wytwór VAG z którego już zrezygnowano na rzecz Common Rail więc na pewno takie doskonałe to nie jest i nie było.

A Common Rail w innych markach stosuje sie mniej więcej od czasów PD w VW/Audi.

Opublikowano

wszytko ma wady, cr tak samo, pompa też

a w 99 były jeszcze AFNy

Opublikowano
to PD to wytwór VAG z którego już zrezygnowano na rzecz common rail więc na pewno takie doskonałe to nie jest i nie było.

też tak słyszałem stąd moje wątpliwości.. ;(

Opublikowano

a pompy to nawet już w ciągnikach nie dają :decayed::good:

Panowie kończymy bezsensowną peplaninę bo takich tematów było milion :hi:

Opublikowano

a pompy to nawet już w ciągnikach nie dają :decayed::good:

Skoro schodzimy do takiego poziomu to...

PD to nawet nigdy nie było nawet w ciągnikach :naughty:

Opublikowano
:)
Opublikowano

kazde 1.9w audi bedzie grało i jezdziło jak nie bedzie zajechane i bedzie sie o nie dbac :)

Opublikowano

PD zastąpili CR tylko ze względów takich że lepiej spełnia normy emisji spalin, dla przykładu dopiero CR 4 generacji może się pochwalić ciśnieniem wtrysku takim jak stare poczciwe PD 1 generacji

w CR 4 generacji pompa wysokiego ciśnienia jest bardzo zbliżona konstrukcyjnie do starych pomp VP

Opublikowano

PD zastąpili CR tylko ze względów takich że lepiej spełnia normy emisji spalin, dla przykładu dopiero CR 4 generacji może się pochwalić ciśnieniem wtrysku takim jak stare poczciwe PD 1 generacji

w CR 4 generacji pompa wysokiego ciśnienia jest bardzo zbliżona konstrukcyjnie do starych pomp VP

Z tego też powodu silnik 2.0 zastąpił 1.9 tdi, ale to jest tylko takie gadanie.

Co nie zmienia faktu że 1.9 tdi w b6 czy b7 nie mają już tak dobrej opinii jak w b4 czy b5. "Legenda" tego silnika co do trwałości, bezproblemowości i wysokiej ekonomii zanikła właśnie przez PD.

Opublikowano
Co nie zmienia faktu że 1.9 tdi w b6 czy b7 nie mają już tak dobrej opinii jak w b4 czy b5. "Legenda" tego silnika co do trwałości, bezproblemowości i wysokiej ekonomii zanikła właśnie przez PD.

jak dbasz tak masz...

wiadomo ze AFN czy 1Z to prawie nie do zajechania :good: