Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Automat na hamowni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pytanie jest takie , chcę wcisnąć do mojego auta jakiegoś chipa , napisałem do kolegi z firmy GOODHOPE (okolice poznania tu mam najbliżej) z zapytaniem co i jak , uzyskałem nawet w miarę wyczerpującą odpowiedź ale zastanawia mnie jedna rzecz :/ bo stwierdzili że w automacie hamownia nie wchodzi w rachubę bo jest to niemierzalne , że gdybym miał tiptronica to co innego , no i że przez to że to automat to max co się da wycisnąć to ===>>>> "900zł ~20PS i 50Nm, raczej nie mierzalne. ze względu na skrzynie nie nadająca się do pomiaru na hamowni" co o tym myślcie? Myślę że sam mistrz Witek mógłby się wypowiedzieć byłoby super . Bo jeśli to bzdury to zmieniam kierunek i lecę na warszawkę :)

Opublikowano

z tego co wiem,auto "hamuje" sie tylko na jednym biegu,a w przypadku automatycznej skrzyni -nie da rady tego osiagnac...nie mozna zmierzyc mocy maksymalnej np na 3 czy 4 biegu,jak to ma miejsce w manualnej...co do zwiekszenia mocy-nie wypowiadam sie ,bo nie wiem,czy automat moze az tak drastycznie ograniczyc mozliwosci auta...

Opublikowano

z tego co wiem,auto "hamuje" sie tylko na jednym biegu,a w przypadku automatycznej skrzyni -nie da rady tego osiagnac...nie mozna zmierzyc mocy maksymalnej np na 3 czy 4 biegu,jak to ma miejsce w manualnej...co do zwiekszenia mocy-nie wypowiadam sie ,bo nie wiem,czy automat moze az tak drastycznie ograniczyc mozliwosci auta...

DOMJENICK, zalezy jaka skrzynia. W multitronic (tiptronic) mozna przerzucic w tryb reczny i ciagnac od ok 1500 obr/min (lub mniej, musze sprawdzic u siebie :> ) prawie do czerwonego (dopoki 'madry' komputer sam nie przerzuci zeby chronic silnik). to powinno wystarczyc zeby zrobic wykresik.

Opublikowano

Wszystko pięknie tylko co wyrzuceniem na N (luz) przy prędkości rzędu 180-200km/h? Czy nagły spadek ciśnienia oleju nie uszkodzi skrzyni? ja bym miał obawy :wink4:

Opublikowano

DOMJENICK, zalezy jaka skrzynia. W multitronic (tiptronic) mozna przerzucic w tryb reczny i ciagnac od ok 1500 obr/min (lub mniej, musze sprawdzic u siebie :> ) prawie do czerwonego (dopoki 'madry' komputer sam nie przerzuci zeby chronic silnik). to powinno wystarczyc zeby zrobic wykresik.

ale kolega napisał, że gdyby był tip to by nie było problemu, a on ma zwykłego automata :wink4: a co do ograniczenia chipowania ze względu na skrzynię to jedynie w multitronicu trzeba uważać, bo nie lubi ona zbyt dużo Nm... :naughty:

Opublikowano

Wszystko pięknie tylko co wyrzuceniem na N (luz) przy prędkości rzędu 180-200km/h? Czy nagły spadek ciśnienia oleju nie uszkodzi skrzyni? ja bym miał obawy :wink4:

nie wiem czy by to zaszkodzilo skrzyni czy nie (i nie mam zamiaru nigdy probowac :wink4: ) , ale na hamowni nie wydaje mi sie ze jest potrzebne wrzucanie luzu. test mozna ciagnac w dol obrotow z zapietym biegiem (bez logowania) i wyhamowac rolkami.

Opublikowano

ze zhamowaniem na pewno będzie problem, żeby określić w 100% ile kunia i niutków doszło... ale co do mocy, ja miałem taką skrzynkę w passacie b5 i 110KM diesla, zrobiony był na 146 KM.. przynajmniej wg wskazań hamowni, ale mniejsza z tym , auto zasuwało aż miło w porównaniu z poprzednim stanem, także ja bym przyłożył więcej na tą skrzynię. u mnie nic nie było. jeździłem autem jeszcze ponad rok...

Opublikowano
  • Autor

ponieważ moja wiedza nie jest zbyt wielka na temat podnoszenia mocy stąd kolejne pytanie . czy wycięcie kata w jakiś sposób podnosi moc ? czy podniesienie mocy daje też jakiś choć minimalną różnicę przy Vmax ?

Opublikowano

ponieważ moja wiedza nie jest zbyt wielka na temat podnoszenia mocy stąd kolejne pytanie . czy wycięcie kata w jakiś sposób podnosi moc ? czy podniesienie mocy daje też jakiś choć minimalną różnicę przy Vmax ?

nie da mocy,ale pomoze swobodniej przeplywac spalinom
Opublikowano

Taki mały offtop - Zamieniłem się na ECU z kolegą Baskeciorem - efekt? Mój automat teraz poczuł wiatr we włosach, wesoło mieli kołami przy dodaniu gazu, skrzynia nie wchodzi w tryb awaryjny, motor chyba też nie protestuje. Wskazówka prędkościomierza idzie do góry naprawdę szybko:) Szkoda, że tylko kilka dni tak będzie, ale jeżeli auta nie sprzedam, to program zagości na pewno:)