Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ANB] Problem z turbo i dylemat co dalej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich w mojej a4 prawdopodobnie kończy żywot turbinka. Dzisiaj podczas sprintu z pod świateł z A3 po zatrzymaniu się na kolejnych z wydechu nagle zaczął lecieć niebiesko siwy dym i było czuć swąd palonego oleju. Było go bardzo dużo i w sumie tak szybko jak się pojawił to i znikł. Auto już wcześniej od jakiegoś czasu popalało sobie oliwy ale w ilościach bym powiedział umiarkowanych dolewałem na 5000 km jakieś 200 może 300 ml.

Mój dylemat jest następujący: miałem już odłożoną kasiorę na wirusa ale wiadomo że najpierw trzeba zrobić turbinkę. Myślałem o wymianie na większą ale na k04 niestety nie mam funduszy ale znalazłem na allegro hybrydowe sprężarki SP51. Co byście polecali kupno takiej hybrydy + chip czy regeneracja swojej starej + chip do tego??

Mam jeszcze pytanko czy w ANB można przez VAG-a sprawdzić ciśnienie doładowania ponieważ na IC mam czujnik i jest do niego podpięta wiązka ale nie mogłem nigdzie w vag-comie tego znaleźć.

Pozdrawiam

<MAT>

Opublikowano

a może sie odłożył olej w IC łyknoł go naraz i znowu będzie OK :cool1:

Opublikowano

Mam jeszcze pytanko czy w ANB można przez VAG-a sprawdzić ciśnienie doładowania ...

115

Opublikowano

Ja bym wykluczał odłożony olej w IC bo 2 miesiące temu był czyszczony chyba że tak szybko się znowu zasyfił.

A samochód dzisiaj znowu po szybkiej jeździe autostradowej ok 160-180 jak się zatrzymałem to po chwili puścił dymka. Wcześniej zrobiłem prawie 1000 km jeżdżąc po mieście i w trasie maks 120 bez żadnych gwałtownych przyśpieszeń i wszystko było git. Dodam że przez te 1000 km oleju praktycznie nic nie ubyło na bagnecie natomiast dzisiaj dolałem około 300 ml a zrobiłem tylko około 60 km. Czy może tak być że przy wyższych obrotach turbo bardziej puszcza olej niż przy spokojnej jeździe??

Tak jeszcze sobie kombinuje że to może wcale nie turbo się kończy tylko uszczelniacze zaworowe do wymiany??jak myślicie

Pozdrawiam

<MAT>