Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Jaki jest najlepszy silnik ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A mam takie pytanko. Lepiej bedzie kupić mi Olimpijkę z silnikiem o większej pojemności czy np przełożyć silniki ?

Daruj sobie przekładki :thumbdown:

Opublikowano

Ja polecam 1.8T jako ze osobiście posiadam wersje 150 Q, a w rodzinie mam wersje 250, która tez miałem przyjemność sporo pojeździć.

Co do trwałości to chłodzić turbinę po jeździe, nie trzymać obrotów na czerwonym polu, nie katować zimnego silnika i jeździć od przeglądu do przeglądu, a autko się odpłaci.

Co do spalania 150KM wersji to określiłem tylko dolna granice przy mojej jeździe na trasie (100-130 plus wyprzedzania) i jest to ok 8-8,5l. Nie sadze, aby Q powodowało wzrost spalania aż o 1,5l jak napisał kolega soltys85 , ale 0,5-1l można by pewnie jeszcze zbić.

Co do spalania 250KM wersji to nie ja płaciłem :decayed:, ale z opowieści wiem, że od 8 do 18l. Nie muszę dodawać, że najtrudniej było osiągnąć to 8 :decayed:

Moim zdaniem liczą się dwa silniki - 1.8T i 1.9TDI. Więcej-niż-4-cylindrowe silniki mają na pewno niezaprzeczalną zaletę wyższej kultury pracy, ale jednocześnie zużywają sporo więcej paliwa i ciężej je przerabiać (chodzi o wolnossące).

Montaż kompresora do V6 (co sugerował eMeM) to na pewno bardzo ciekawy projekt, ale wydaje mi się trudniejszy niż rezanie 1.8T, a na pewno znacznie mniej popularny.

Wyszła epopeja więc nic więcej nie piszę :)

Opublikowano
  • Autor

A powiedzcie mi jakie są wady i zalety Quattro ? Ten rodzaj na pędu to dobre rozwiązanie w silniku 1,8T ?

Opublikowano

4 gary i kultura pracy ?

zacznij od nowa forum czytac kolego :)

Opublikowano

A powiedzcie mi jakie są wady i zalety Quattro ? Ten rodzaj na pędu to dobre rozwiązanie w silniku 1,8T ?

To jest tak jak z turbiną,masz ja jest lepsza przyjemność z jazdy a ktoś by powiedział kolejna część która może się popsuć.

Zdaje się że na forum było dużo o napędach wystarczy poszukać...

http://www.a4-klub.pl/smf/naped_quattro-t9500.0.html

Opublikowano

4 gary i kultura pracy ?

zacznij od nowa forum czytac kolego :)

Pojezdzij troche 3cyl albo lepiej 2cyl to zweryfikujesz pojecie kultury pracy wzgledem silnika 4cyl :)

A na Forum to ja tylko obrazki ogladam ;)

Opublikowano

Dyskasja w rodzaju: PB czy TDI - które lepsze :polew:

Nigdy nie dojdziecie do tego, co jest lepsze, więc może lepiej zakończyć wątek i poczytać forum, a wtedy każdy wyrobi sobie własną opinię.