Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Huczenie przy skręcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Wczoraj podczas zawracania,ze cos mi zaczeło huczeć w lewym przednim kole(chyba).Skręcałem na maxa w lewo i podczas bardzo powolnego skrecania uslyszalem lekkie huczenie,buczenie jak kto woli.Przy delikatnym trzymaniu pedału chamulca poczułem lekkie jego drzenie w trakcie wydobywania tago wycia.Dzis rowniez zauwazylem cos takiego.Jak myslicie co to moze byc?Moje przypuszczenie jest moze dosc glupie ale wydaje mi sie ze to moga klocki wpadac w taki jakby rezonans i cos takiego powodowac,gdyz to wystepuje niejako zaraz po lub w trakcie delikatnego hamowania.A jak nie hamowalem to nic takiego nie uslyszalem,chyba ze jeszcze za mało prób robiłem :gwizdanie:Czy moja hipoteza moze byc dobra?Co Wy o tym sadzicie?

Opublikowano

Witam.

Jak przy maks skręcie to pewnie pompa od wspomagania :wink4:

Sprawdx przez chwile na postoju czy nie byczy tak samo.

Opublikowano
  • Autor

No wlasnie sęk w tym ze to raczej nie pompa...To jakgdyby cos z hamulcami..Sam nie wiem...Bo jak nie hamuje to takiego czegos nie ma...

Opublikowano

Sprawdź poziom płynu wspomagania w układzie kierowniczym, ja miałem minimalnie poniżej minimum i też był taki objaw... Jak dolałem to jest ok :naughty:

Opublikowano
  • Autor

poziom płynu jest powyzej max takze nie ma go za mało :gwizdanie:

Opublikowano

łożyska w kole albo przegub

Opublikowano

Sprawdź poziom płynu ale w układzie hamulcowym,także zajrzyj w jakim stanie są klocki,może już się kończą.

łożyska w kole albo przegub

Przegub by terkotał a łożysko szumiało także podczas normalnej jazdy.

Opublikowano
  • Autor

Plynu w ukladzie hamulcowym rzeczywiscie jest mało...Dzis robiłem"próby" kiedy to wystepuje a kiedy nie więc:

Gdy mam skrecone koła w lewą stronę(do oporu) i zaczynam kręcić w prawo,na odwrót z prawa w lewo czegos takiego nie ma.I słysze tylko gdy samochod jedzie powoli 1km/h na postoju jest cichutko.I nie wiem czy moze sie przesłyszałem ale wydawało mi sie raz,że jak zjechałem z asflatu do posesji przy zjezdzie tez cos troche zabuczało ale nie jestem pewien do konca! Dziwna sprawa nie??

Opublikowano

Mi się wydaje to lozysko sprawdź u mechanika

Opublikowano
  • Autor

Łozysko napewno odpada z tego względu ze to tylko słychac przy jezdzie 1-2km/h a łożysko by huczało we wszystkich predkosciach :kwasny: NIe wiem moze to cos z zawieszeniem albo jak?

Opublikowano

Zauważcie że kolega pisze o objawach w czasie skrętu . Pytanie czy podobne występują przy jeżdzie na wprost ? Sądzę że to początek przegubu - jeśli odezwie ci sie przy jeżdzie na wprost - wymieniaj koniecznie .

Opublikowano
  • Autor

Kolego Heniek01 ten dzwiek jest raczej dzwiekiem buczenia niz dzwiekiem koncacego sie przegubu..takie jakby wycie i tu jest problem :angry: i wystepuje to tylko po odpuszczaniu z maksymalnego lewoskretu w prawo...Jak np skret na 3/4 w lewo jest i kreci soie w prawo to czegos takiego nie ma...

Opublikowano

Może guma na wahaczu wydaje taki dźwięk,może opona ociera?????

Podjedz na kanał i dokładnie obejrzyj całe zawieszenie i wszystko co może powodować taki dźwięk :wink4:

Postaraj się zlokalizować skąd ten dźwięk pochodzi.

Opublikowano
  • Autor

no jutro postaram sie wjechac na kanał i zobaczyc co moze byc Najgorsze jest tylko to ze na postoju przy kreceniu kierownica nic takiego nie wystepuje i ciezko moze byc z lokalizacją :kwasny:

Opublikowano

czesc Panowie,

mam podobne objawy u siebie w B6: auto przy lewym skrecie wydaje dzwieki, wydaje mi sie ze z prawego przedniego kola, cos w rodzaju chrobotania, metalicznego ocierania. Podobne objawy sa przy wysprzegleniu podczas jazdy na wprost. Nie jest to regularne, wystepuje nie zawsze i przy roznych predkosciach. Bylem w paru miejscach i najczesciej szpece stwierdzaja ze to przegub. Zostawilem samochod u mechanika, mam odebrac jutro. napisze czy sie udalo uporac z defektem i co zostalo wymienione.

Opublikowano
  • Autor

Ja dzis gadałem z mechanikiem i po wsłuchaniu powiedział ze moze to byc konczaca sie końcówka drążka...Z czasem bedzie więcej wiadomo...ale kolego Mospi jak bedziesz wiedzial co u Ciebie to pisz...

Opublikowano

a byłeś na stacji diagnostycznej sprawdz u nich zawieszenie

Opublikowano
  • Autor

NIe na stacji nie byłem...A co moze byc ze zawieszenie juz siada i przez to cos takiego jest?

Opublikowano

mam podobne objawy u siebie w B6: auto przy lewym skrecie wydaje dzwieki, wydaje mi sie ze z prawego przedniego kola, cos w rodzaju chrobotania, metalicznego ocierania.

w moim b5 jest tak samo i co to moze byc co prawda jeszcze nie sprwdzałem poziomu plynu ale dzisiaj to zrobie

Opublikowano

zacznijcie od sprawdzenia płynu wspomagania i dajcie znać co i jak