Jump to content
IGNORED

Kolizja

Recommended Posts

Witam...

Dzisiaj miałem niemiłą sytuacje. Otóż w dupe wjechał mi gościu xsarą. Były to małe prędkości więc bo korek i niewychamował. Zjechaliśmy z drogi ale nie wzywaliśmy policji. Spisałem z nim jedynie oświadczenie ze to jego wina i nie wiem czy było to dobre rozwiązanie. Jak myślicie? Facet moze zrobić mnie w balona??

jak spisałeś jego numer polisy i podpisał Ci oświadczenie to nie

poprostu słyszałem w kilku przypadkach ze jakoś wychodzili z takich sytuacji i nie chceli płacic

Zakład ubezpieczeń wysyła do sprawcy zawsze papierki do wypełnienia, w celu weryfikacji.

Jeżeli koleś tego nie potwierdzi, a wręcz przeciwnie, zaprzeczy, to może być różnie.

Ale z drugiej strony masz jego oświadczenie, podpis, więc kasę wyciągniesz, tylko może Cię to kosztować jakiś sąd - ale to już jest najgorszy przypadek.

Na plus jest to, że szkoda pewnie zamknię się w paru groszach (kilka stówek), więc raczej nie powinno być kłopotów.

Dzwoń jutro do ubezpieczyciela, zgłaszaj szkodę i raczej śpij spokojnie.

tylko czytając na stronce http://www.zagrodnik.org/content/oswiadczenie-sprawcy-kolizji

i np "Likwidator potrafi wypytywać o tak drobne i nieistotne szczegóły jak w czyim aucie spisywano oświadczenie, kto udostępnił kartkę, kto długopis itp. Uczestnicy zdarzenia zwykle nie pamiętają takich szczegółów lub nie przywiązują do nich znaczenia, ale wszystkie rozbieżności- nawet w tak drobne - likwidator wykorzysta przeciwko nam." Chodzi o to ze wypisałem jedynie na jakiej ulicy a zadnej daty... nie bedzie z tym problemow i takie pierdoły jak piszą na stronce np. długopis :D

No data to powinna być.

A jakieś zdjęcia może telefonem robiłeś?

Wtedy będziesz miał datę powstania pliku jako potwierdzenie daty powstania.

O takich szczegółach nie słuszałem. Przy małej kwocie może nie będą się czepiać.

kurde właśnie nie zrobiłem ;/ troche lipa... ale mam nadzieje ze jakos to ujdzie... od teraz zawsze police :D i oby jak najmniej

Oświadczenie, a w nim dane sprawcy i jego pojazdu, to podstawowy dokument, na podstawie którego zgłaszasz roszczenie do TU. Jeśli nie byłeś sam, to tym bardziej bez obaw.

Zgłoś szkodę i czekaj na likwidatora.

Pozdrawiam

arielka

zdarzyło mi się to pierwszy raz takze nie dokonca wiem co i jak... więc pieniędzy żądać u ubezpieczyciela czy od sprawcy? czy to sprawca wybiera jak chce zapłacić

Jak masz oświadczenie, to oczywiście od ubezpieczyciela (zakładam, że miał ubezpieczenie i spisałeś sobie jego numer polisy).

Zdjęcie niestety może zostać zakwestionowane .. najlepiej w takich wypadkach mieć 2 świadków.

Zgłoś szkodę do ubezpieczalni sprawcy (najlepiej telefonicznie) podając jego numer polisy.

W ciągu kilku dni likwidator zjawi się pod wskazanym przez Ciebie adresem, w celu dokonania oględzin.

arielka