Jump to content
IGNORED

Pamięć RAM - pytanie do komputerowców

Recommended Posts

Siemka,

otoz chce wzmocnic troche swojego blaszka i kupilem pamiec kingston 2GB w jednej kosci (800Mhz)

teraz w kompie mam włozone tez kingston 2 x 512MB (333Mhz) i został ostatni wolny slot

i tu moje pytanie: czy po włozeniu tej nowej pamieci moze cos sie spieprzyc i beda problemy w dzialaniu kompa?

czy poprostu lepiej wlozyc ta nowa i miec 2GB zamiast tych 3GB?

Pozdro

ja bym wsadził zamiast...

gdybyś dołożył to przejdzie w tryb 333Mhz i będzie działać (choć niewiem jak jest z 800kami ale w dawnych czasach tak było) problemem może być za to cas latency (http://pl.wikipedia.org/wiki/CAS_latency) bo jeśli nie będzie zgodności to Windows zgłupieje...

333MHz to DDR a 800MHz to DDR2, więc jeśli masz DDR w kompie

sprawdzilem programem CPU-Z, ze mam pamiec DDR2 (333Mhz)

333Mhz to DDR2-667. DDR2-800 mają 400Mhz. Działać będą razem ale z tą niższą częstotliwością. Wg mnie lepiej włożyć tylko 2GB.

Więc tak jak napisał matig7 masz ddr2 667. Moim zdaniem też lepiej włożyć tylko tą 800-tkę, a 667 opchnąć.

i tak zrobie

dzieki za podpowiedzi :good:

temat mozna zamknac

Więc tak jak napisał matig7 masz ddr2 667. Moim zdaniem też lepiej włożyć tylko tą 800-tkę, a 667 opchnąć.

Kolego jesli program cpu-z pokazuje ci ze masz pamięć DDR2 333mhz to faktycznie tak jest... czyli prawdopodobnie twój czipset na płycie głównej obsługuje ten ram z tą szybkością bądź może z wyższa ale to juz musisz wyczytać w specyfikacji płyty głównej. Jesli zapodasz na płytę 2gb 800mhz to twoja płytka i tak nie obsłuży tej prędkości i ram nie będzie do końca wykorzystany... bedzie on widziany jako 333mhz wiec spokojnie możesz ładować to 2gb + stary ram i cieszyć sie z szybszego kompa ;)

Pozdro :naughty: :naughty:

to jeszcze chłopaki poczytajcie jakie są różnice w wydajności mając 2GB/800mhz i 3GB/667mhz i już będzie wszystko jasne

chłopie ładuj tą 2GB do tego 1gb i jak nie bedzie się wieszać to smigaj z 3gb ramu bo im więcej tym lepiej a prędkości pamięci nie zauważysz nawet jakby te pamięci chodziły na 266/533 :kox: