salas25 Opublikowano 5 Lipca 2009 Opublikowano 5 Lipca 2009 Witam, mam pytanko jestem posiadaczem audi a4 1.8t 163 mam go juz prawie rok i jak dotad jest to rewelacyjny samochod ale... no wlasnie ale pare dni temu zauwazylem brak płynu w chlodnicy oczywiście go uzupełniłem i dzisiaj płynu niema znów, wiem ze jesli by to byla uszczelka byl by bialy dym i czy coś jeszcze? sprawdzałem tez dywaniki i jest sucho, jedyna rzecz ktora mi nie pasuje to dziwny zapach z nawiewu i parujace szyby. Zapach znika gdy załącze klimatyzacje, sprawdzałem czy niema jakiegos wycieku ale nic niezobaczylem Czy wiecie co to moze byc?
Narcyz 35 Opublikowano 5 Lipca 2009 Opublikowano 5 Lipca 2009 Wskazuje na cieknącą nagrzewnicę. A temperatura silnika zachowuje się normalnie ?
Narcyz 35 Opublikowano 5 Lipca 2009 Opublikowano 5 Lipca 2009 No to na 99% wyciek a smród powstaje z parującego płynu.Proponuję szybko usunąć usterkę aby nie zasmrodzić wnętrza auta bo będzie problem z pozbyciem się przykrego zapachu.
adams78 Opublikowano 6 Lipca 2009 Opublikowano 6 Lipca 2009 jedyna rzecz ktora mi nie pasuje to dziwny zapach z nawiewu i parujace szyby Zapach nieco słodkawy, a para trudna do usunięcia - nie daje się zetrzeć. Na bank nagrzewnica. Bardzo kłopotliwa usterka...
_Bartek_ Opublikowano 7 Lipca 2009 Opublikowano 7 Lipca 2009 deska do zwalenia Nawet nie strasz bo mam chyba ten sam problem co kolega...
adams78 Opublikowano 7 Lipca 2009 Opublikowano 7 Lipca 2009 Deski się nie zwala, ale trzeba ją odchylić na bok. Najpierw wypruć konsolę środkową. Nie jest to skomplikowana robota, ale warto wiedzieć co i jak zdemontować, aby nie napsuć. No i wymaga anielskiej cierpliwości :gwizdanie:
adams78 Opublikowano 8 Lipca 2009 Opublikowano 8 Lipca 2009 Myślę, że warto pogadać z kimś kto demontuje angliki. Co prawda tam jest nieco inaczej, ale chodzi o punkty mocowania deski. Trzeba ją odchylić na fotel pasażera - to wymaga odkręcenia chyba wszystkich śrub mocujących i rozkręcenia panela środkowego. Spece twierdzą, że nie trzeba rozszczelniać klimy.
_Bartek_ Opublikowano 29 Lipca 2009 Opublikowano 29 Lipca 2009 Nie wiem jak nagrzewnica ale po znajomosci za sama robote kolega wola 700zl... Gowniana nagrzewnica, no
adams78 Opublikowano 29 Lipca 2009 Opublikowano 29 Lipca 2009 Masz drogich kolegów :gwizdanie: Myślę, że dobry warsztat go nie przebije
_Bartek_ Opublikowano 30 Lipca 2009 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zna ktoś fachowców na dolnym śląsku, którzy nie boją się takich wyzwań? Tak przy okazji, to chyba niekoniecznie nagrzewnica mogła paść? Może się coś po prostu odłączyło od niej? Poszedł jakiś wąż czy coś? Jest taka możliwość?
adams78 Opublikowano 30 Lipca 2009 Opublikowano 30 Lipca 2009 Raczej nie - węże bez powodu się nie dziurawią, najczęściej są przetarte. A chłodniczki miewają wycieki. Jak by nie było - trzeba się tam dostać. Pytaj w przyzwoicie wyglądających warsztatach, ewentualnie zobacz w polecanych na forum. Masz płyn na dywanikach? Dużo ubywa?
_Bartek_ Opublikowano 31 Lipca 2009 Opublikowano 31 Lipca 2009 Z jednej strony ponoć jest. Szczerze to nic nie czuję. Zauważył to ktoś kto mi zaglądał pod wykładzinę... Ubywa około zbiorniczka na 2 tygodnie...[br]Dopisany: 31 Lipiec 2009, 14:31_________________________________________________Dodam, że w ogóle nie używam zwykłego nawiewu. Non stop klima.
adams78 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Nie ma co gdybać - trzeba to zrobić, bo jak się porządnie zesra to już nigdzie nie pojedziesz...
adams78 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 No ej, pomyśl :doh1: Zesra się znaczy zacznie mocno przeciekać. I co wtedy, będziesz jechał z zalewanym wnętrzem? I będziesz stawał co 2km aby dolać? A potem pranie tapicerki... Przerabiałem ten temat kiedyś latem w coupe - nic ciekawego jak bo butach leje się płyn
_Bartek_ Opublikowano 22 Grudnia 2009 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Odgrzeję kotleta... Parujące szyby z dziwnym zapachem i ubytek płynu chłodniczego WCALE nie oznacza uszkodzenia nagrzewnicy... W moim przypadku był to pęknięty króciec wodny z tyłu w bloku O6B 121 132E. Koszt w ASO 50zł. Najwyraźniej płyn lał się do kabiny po wężykach... Pzdr
Rekomendowane odpowiedzi