Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] 'Odwrotne' przekłamanie licznika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pytałem się już kiedyś o to na tym forum przy okazji innego wątku, lecz pozwole sobie załozyć nowy temat w najbardziej odpowiednim dziale. Może tutaj zagladnie więcej osób :D

Ale do rzeczy, problem:

Jak ogólnie na forum wiadomo, prędkość licznikowa i ta z klimatronika się różnią, tzn. u wszystkich forumowiczów (lub prawie wszystkich) licznik zawyża prędkość w stosunku do klimatronika o ok 10%.

U mnie natomiast o dziwo jest dokładnie odwrotnie. Na klimatroniku mam np. 100 a na liczniku ok. 90-91, czyli 10% różnicy. Opony standardowe 16" 205/55 R16.

Są to takie same opony i felgi na jakich auto wyjechało z Ingolstadt :)

Jak mówi mądra naklejka:

- C1L = cast alloy wheels 7J x 16 five-arm style, offset 45

- H6U = tires 205/55 R 16 91W

I dokładnie takie mam ori felgi audi pięcioramienne 16" i opony 205/55 R 16.

Co moze być przyczyną? Może nie tylko ja tak mam :)

I dodatkowe pytanie: Czy licznik i klimatronik podają prędkość na podstawie tych samych danych, z tego same źródła (czujnika)?

A może ktoś ma dane ze swojego auta (silnik AFN skrzynia DHF) o zależności: prędkość licznikowa - predkość na klimatroniku - obroty silnika na x biegu?

Opublikowano

U mnie jest tak samo. czyli klimatronik 100 a na liczniku trochę ponad 90..

Opublikowano
  • Autor

O, czyli nie tylko ja tak mam :)

Może ten rocznik po prostu tak już ma a np. po lifcie 99 już jest na odwrót. Czyli znaczyłoby to, że klimatronik zawyża predkość, bo wątpie aby zrobili tak, ze licznik zaniża...

Opublikowano

Z tego co sprawdzałem z radarem i gpsem to klimatronik jest najbliższy prawdy. Licznik zawyża

Opublikowano
  • Autor

Z tego co sprawdzałem z radarem i gpsem to klimatronik jest najbliższy prawdy. Licznik zawyża

Zaraz, zaraz, skoro na klimatroniku masz 100 a na liczniku 90 i licznik zawyża, to znaczy, że klimatronik jeszcze bardziej zawyża a nie jak napisałeś "klimatronik jest najbliższy prawdy"...

Opublikowano

sprawdź obwód opony czy masz zgodny z normą dla swojego auta

raczej licznik zawsze zawyża :mysli:

Opublikowano

Zaraz, zaraz, skoro na klimatroniku masz 100 a na liczniku 90 i licznik zawyża, to znaczy, że klimatronik jeszcze bardziej zawyża a nie jak napisałeś "klimatronik jest najbliższy prawdy"...

Nie nie nie.. klimatronik jest najbliższy gps`owi i radarowi. Licznik dodaje do klimatronika około 10 km/h (powyżej pewnej prędkości).

Opublikowano
  • Autor

No właśnie zegarmistrz, czyli masz tak jak wszyscy, a nie tak jak ja :)

U mnie właśnie jest na odwrót, bo mi klimatronik pokazuje ZAWSZE o ok 10% WIĘCEJ niż licznik.

sprawdź obwód opony czy masz zgodny z normą dla swojego auta

raczej licznik zawsze zawyża :mysli:

No ok, moge zmierzyć opone, ale klimatronik i licznik chyba dostają na wejściu identyczne dane więc to raczej niczego nie wyjaśni... (czyli dlaczego u mnie to klimatronik zawyża prędkość w stosunku do licznika)

Opublikowano

u mnie zawyża na wskaźniku, wg GPS jadę o jakieś 6km wolniej przy 100km/h :confused4: więc tak ma być... ale jakby wskaźnik zaniżał to byłoby nie fair... ciężko Ci będzie dojść...

Opublikowano
  • Autor

Etam, nie bede przeprowadzał jakiegoś dogłębnego dochodzenia...

Bardziej z ciekawości się pytam czemu mam na odwrót niż wszyscy.

Niestety nie mam GPS'a i ciężko bedzie zweryfikować czy to klimatronik jakims cudem zawyża czy licznik zaniża (a obie opcje byłyby dziwne).

Dlatego jeśli ktoś ma taki sam silniczek i skrzynie (silnik AFN skrzynia DHF) i pamięta u siebie zalezność [prędkość licznikowa - predkość na klimatroniku - obroty silnika na x biegu], to niech napisze i pominno sie wyjaśnić.

• 1 rok później...
Opublikowano

Szukałem na forum i tylko to ten temat znalazłem.

U mnie jest tak: na foto i GPS 50 mil a na liczniku 44 czyli zaniża a nie zawyża jak u (prawie) wszystkich. oto moje pytanie czy da się to jakoś skorygować Vag-iem jak ze spalaniem ? dodam ze opony mam R15 195/65

Opublikowano

Miałem tak samo jak autor postu. Klimatronik wskazywał więcej niż licznik. Kodowanie klimatronika maiłem do audi a3 wystarczyło przekodować i teraz pokazuje mniej niż na liczniku.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie jest tak: na foto i GPS 50 mil a na liczniku 44 czyli zaniża a nie zawyża jak u (prawie) wszystkich. oto moje pytanie czy da się to jakoś skorygować Vag-iem jak ze spalaniem ? dodam ze opony mam R15 195/65

Prosze o pomoc :)

Opublikowano

Zrób vagiem test wyjść dla licznika, wskazówki przejadą do końca i z powrotem po czym ustawią się na środku. Ja ostatnio miałem problem ze wskazaniem temperatury zrobiłem test i w momencie gdy wskazówki były na środku ta od temp. była trochę dalej wystarczyło ją wyciągnąć i dobrze ustawić. Nie wiem czy to zadziała do prędkościomierza :mysli:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Pomogło, zrobiłem test i wskazówki ustawiły się na środku tylko prędkościomierz poszybował na 90km środek jest na 120 wyciągłem i wsadziłem na 60mil czyli 96km i teraz dochodzi do końca i spowrotem ustawia sie na 96km :) jeszcze nie testowałem z klimą i GPS. tylko zastanawia mnie jedno jak stoje to pokazuje na ok 6km\h ? czemu ? [br]Dopisany: 03 Kwiecień 2011, 20:05_________________________________________________Teraz bylem na sprawdzeniu :) 40 mil na zegarach i 40 na radarze :) to samo na klimatroniku 59-60 na klimie i 60 na zegarach :)