lechwik Opublikowano 7 Lipca 2009 Opublikowano 7 Lipca 2009 Witam Sorki że wrzucam zapytanie nie związane z Audi ale pytanie jest ogólne i dotyczy silnika diesla do rzeczy: Niedawno nabyłem Corolke z 2005 roku Auto ma pod maska 1.4 D4D i pochodzi z Bre Leasing ma wykręcone 55tys km Niestety w ramach oszczędności Bre Leasing swoją flotę zalewa najgorszym możliwym olejem i w tej mojej był stosowany 15W 40 minerał ( i dotyczy to wszystkich leasingowych aut ) Powieccie jak w sposób prawidłowy mam przejść na właściwy do tego silnika typ oleju I jaki olej najlepiej zastosować. Pozdrawiam Wiktor
maxx04 Opublikowano 7 Lipca 2009 Opublikowano 7 Lipca 2009 stara szkoła mówi że trza zalać olej na ktorym chce się jeździć przejechać ok 100km, zlać olej i ponownie zalać właściwym, można wykonać tzw płukanie silnika w jakimś warsztacie, ale ja bym się nie bawił tylko wykonał zwykłą wymianę oleju razem z filtrami :>
lechwik Opublikowano 7 Lipca 2009 Autor Opublikowano 7 Lipca 2009 Dzięki właśnie tak chcę zrobić Wlać własciwy i pojeździć chwilkę - z 1tys km i wymienić go powtórnie Ale na co się przeżucić ? Co polecicie W swoim A4 mam Motula semi... Moze to samo . PS do właściwej wymiany mam 4 tys km
maxx04 Opublikowano 7 Lipca 2009 Opublikowano 7 Lipca 2009 zalać taki jaki zaleca producent auta no a przy tym przebiegu i roczniku full syntetyk będzie dobrą opcją same zalety czystość, mniejsze spalanie, żywotność silnika itp. [br]Dopisany: 07 Lipiec 2009, 09:08_________________________________________________tu masz ciekawy link do strony forum toyoty nt. wymiany oleju http://toyota.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=34420&sid=210fc82abdb5b029a77b285f6c49668c
KOval81 Opublikowano 7 Lipca 2009 Opublikowano 7 Lipca 2009 Ja właśnie zmieniam w Corollce oliwę i będę lał coś takiego ze stajni Mobil: http://www.olejesamochodowe.com.pl/go/_info/?user_id=M1TD4&lang=pl Do tej pory miałem Castrol 5W30, bo lał taki serwis na przeglądach, ale przesiadam się na Mobil, bo tak radzili nawet mechanicy w Toyocie :>
Rekomendowane odpowiedzi