Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFB] Problem z dodatkowym gniazdem 12V

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

głupia sprawa - postanowiłem spontanicznie wyrezać dodatkowe gniazdo 12V, tak, żeby było dostępne w schowku po str pasażera (głupi X-trail ma ich ze 4, u mnie sztuk 1 :angry: ). Wybierając teoretycznie najprostsze i najpewniejsze rozwiązanie - podlutowałem się do kabli bezpośrednio przy fabrycznym gnieździe zapalniczki pod klimatronikiem.

Ładnie schowałem kabel w tunelu, i wszystko działa ok jedynie przy WYŁĄCZONYCH światłach - mogę korzystać równocześnie z obu gniazd, kiedy włączę lampy (wystarczy, że same postojówki, mijania to samo oczywiście) przestaje działać dorezana wtyczka, ta fabryczna działa dalej jak gdyby nigdy nic. Przyznam, że nie kumam, o co chodzi, to chyba nie kwestia poboru prądu, bo czy navi wepnę w fabryczną czy w dorabianą - z definicji bierze tyle samo. Bezpieczniki są różne, więc o co chodzi? I do czego najlepiej podciągnąć 12V, masę już sobię zorganizuję.

Jeszcze jedno, od czego jest trzeci kabel przy kostce do fabrycznej zapalniczki? :gwizdanie:

Pomóżcie Koledzy, pzdr :)

:hi:

Opublikowano

Trzeci kabel jest od podświetlania zapalniczki i to pewnie przez przypadek się pod niego podłaczyłeś, masę podłacz gdzies do karoserii a + oczywiście pod zapalniczkę tylko sprawdź na którym przewodzie jest przez cały czas napięcie, możesz też wpiąć się w szynę zasilającą pod kierownicą oczywiście dając po drodze bezpiecznik wtedy obwód oryginalnej zapalniczki nie będzie przeciążony jeżeli podłaczysz jakieś dwa urządzenia które pobierają duży prąd.

Opublikowano

A ja proponuje podpiąć się bezpośrednio do akumulatora z (+) i (-). Zaraz za aku daj bezpiecznik na plusie. Moim zdaniem najbezpieczniejsze rozwiązanie żeby nie przeciążać istniejącej instalacji auta.

Opublikowano
  • Autor

dzięki

Panowie, będę działał tylko nie do końca rozumiem jak ew. wykonać podłączenie wprost z aku - trzeba by ciągnąć prawie pod maskę kable, trochę hardkorowe działanie jak na głupie gniazdko... nieprawdaż? :>

Opublikowano

dzięki

Panowie, będę działał tylko nie do końca rozumiem jak ew. wykonać podłączenie wprost z aku - trzeba by ciągnąć prawie pod maskę kable, trochę hardkorowe działanie jak na głupie gniazdko... nieprawdaż? :>

Ja ciągnąłęm tak kable pod "głupie gniazdko" przez całe auto aż do bagażnika do zasilenia lodówki. Nigdy nie wiesz co trzeba będzie podłaczyć do gniazdka....

Opublikowano

A mi wydaje się, ze podpiąłeś się do + prawidłowo, natomiast drugi przewód podłaczyłeś do podświetlenia i gdy właczasz światła, to na ten kabel podawane jest +.

Z tego co pamiętam, to masa jest na środkowym styku zapalniczki.