jarek3251 1 Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 witam panowie i panie mam pytanie do was odnośnie erg dzisiaj zobaczyłem ze z erg mi cieknie olej nie będę was pytał jak to naprawić bo to wiem i juz zrobiłem mam za to inne pytanie skąd tam się olej wziął czy to turbina???? czy może z tej odmy?????? nie mam bladego pojęcia podpowiedzcie mi jak to sprawdzić???????????? wypiąłem jeszcze ten przewód co idzie od zaworów do rury przed turbiną i był trochę mokry i trochę czarnego szlamu z niego palcem wyjąłem ale turbina od strony właśnie przepływomierza nie była za bardzo mokra nie chciało mi sie juz kłaść i odpinać rury od strony kolektora przy samym turbo ale czy myślicie ze to właśnie z stamtąd jest ten olej przy erg??? muszę dodać ze auto mi nie kopci na niebiesko czasem tylko przy zapaleniu puści niebieskiego dyma i tyle nic więcej. proszę wszystkich o rade bo szukałem na forum jest o tym "oli crack tanku" czy jakoś tak ale żadnych powodów istnienia oleju w przy erg nikt nie pisze [br]Dopisany: 09 Lipiec 2009, 19:41_________________________________________________nikt nie pomoże??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sztomel 6 Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 ale tylko Ty jesteś w stanie sobie pomóc, przecież zza monitora nikt nie jest w stanie stwierdzić czy olej pochodzi z turbiny czy odmy, można to sprawdzić w dosyć prosty sposób ale nie od razu - trzeba przejechać jakiś dystans km np. 500 km z wypiętym z dolotu wężykiem z odmy (uprzednio czyszcząc węże i rury dolotu z resztek oleju i wylać to to się zebrało przy intercoolerze) a po tym dystansie ponownie zobaczyć czy pojawił się olej w dolocie - jeśli tak to oznacza to, że olej pochodzi z turbiny i przepuszczają w niej uszczelnienia wałka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek3251 1 Posted July 10, 2009 Author Share Posted July 10, 2009 no dzięki za rade w końcu ktoś coś podpowiedział Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sztomel 6 Posted July 11, 2009 Share Posted July 11, 2009 ale o tym wciąż się pisze na forum, nie jesteś jedyny, sprawdź tak jak napisałem i wtedy się zobaczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts