Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Szum "suchego"łożyska ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich serdecznie , jako ze to moja pierwsza "przygoda " z Audi to prosze o rade Szanowne Grono . W samochodzie ktorym od niedawna jezdze zauwazylem dwie dziwne rzeczy .Pierwsza to po wcisnieciu pedalu przyspieszenia i energicznym puszczeniu jak i przy zmianie biegow slychac przez chwile dosc glosny metaliczny dzwiek przypominajacy rozpedzone suche i luzne lozysko ktore wytraca obroty , sytuacja ta rowniez powtarza sie przy dosc duzym obciazeniu silnika w trakcie przyspieszania np pod gorke. mechanik ktory sprawdzal samochod twierdzil iz zadnych bledow program diagnostyczny nie wykrywa i zaproponowal bym sobie podglosnil radio :-) z tad moja prosba o odp czy takie odglosy sa normalne ? Druga zas sprawa ktora mnie irytuje to mocny szum powietrza w okolicy przedniego prawego kola przypominajacy "start mysliwca " lub przedmuchiwanie pustej rury sytuacja to zdarza sie czasto aczkolwiek nie jest zalezna ani od predkosci , ani obrotwo silnika i trudno mi ustalic co jest jej powodem?

Z gory dziekuje za sugestie i ewentualne rady co z tymi problemami dalej poczac .

Opublikowano

Sprawdź łożyska i poziom oleju w skrzyni biegów i moja rada, zmień speca bo....

slychac przez chwile dosc glosny metaliczny dzwiek przypominajacy rozpedzone suche i luzne lozysko ktore wytraca obroty

mechanik ktory sprawdzal samochod twierdzil iz zadnych bledow program diagnostyczny nie wykrywa
co ma jedno do drugiego!!!!!!
zaproponowal bym sobie podglosnil radio
a ja zaproponuje nigdy więcej tam nie jedź!!!
Opublikowano
  • Autor

Dzieki za rade , moze nie dopowiedzalem ze o bledach mowil kiedy zasugerowalem nieprwaidlowa prace turbiny , czy w przypadku zapieczenia kierownic w turbinie efekt nie bedzie podobny ?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

udało Ci się zdiagnozować problem ?

Opublikowano
  • Autor

Niestety nadal to samo od czsu kiedy opisywalem problem przejechalem juz 15 000 km bez zadnego problemu , samochod przyspiesza normalnie , silnik pracuje bez zarzutow a irytujacy dzwiek nadal sie pojawia na jakis ulamek sekundy w momecie kiedy energicznie zdejme noge z pedalu przyspieszenia :-( szczerze mowiac nie mam pomyslu co z tym "fantem" zrobic ? z przytoczonego watku wnioskuje ze nie jestem sam bo takie objawy ( identyczne ) maja Koledzy wypowiadajacy sie rowniez w nim i chyba tez nie maja specialnego pomyslu na roziwazanie "glosnego" klopotu.

Bede wdzieczny za sugestie jak Ktos sie z tym upora.

Opublikowano

Niestety nadal to samo od czsu kiedy opisywalem problem przejechalem juz 15 000 km bez zadnego problemu , samochod przyspiesza normalnie , silnik pracuje bez zarzutow a irytujacy dzwiek nadal sie pojawia na jakis ulamek sekundy w momecie kiedy energicznie zdejme noge z pedalu przyspieszenia :-( szczerze mowiac nie mam pomyslu co z tym "fantem" zrobic ? z przytoczonego watku wnioskuje ze nie jestem sam bo takie objawy ( identyczne ) maja Koledzy wypowiadajacy sie rowniez w nim i chyba tez nie maja specialnego pomyslu na roziwazanie "glosnego" klopotu.

Bede wdzieczny za sugestie jak Ktos sie z tym upora.

mam to samo u siebie. Nie jest to ten sam dzwięk co w linku powyżej. To nie tarcie tylko rezonujące ciche dzwonienie przez sekundę w oklicy 2000 obr. gdy silnik schodzi lub szybko wchodzi na obroty.

Byłem w warsztacie, osłuchali go i diagnoza jest taka - łożysko alternatora ma 1-1,5 mm luzu. Trzeba je wymianić bo to jest prawdopodobnie przyczyna. Ewentualnie alternator zdycha.

Przy okazji docisk sprzegła na alt. trzeba sprawdzić.

Jeżeli samo łożysko to wymiana 150 pln :thumbup: