Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ANB] Jak zamontować tasmę airbaga?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zrobilem regeneracje magla. Rozkrecilem,poskladalem wedlug opisu z forum no i spotkal mnie taki suprise,ze w tym opisie nie bylo slowa o tasmie airbagu i przy odpowietrzaniu sie urwala.:/

Pytanie jest takie. Jak zamontowac nowa, zeby jej nie zwalic. Jade jutro na zbieznosc i mam nadzieje,ze kolesie mi ustawia jakos rozsadnie (rowne skrety kołami), ale nie wiem,czy maja pojecie o tej tasmie. Poradzcie cos, jak to ruszyc. W srodku jest zolta rolka i ona ma sie znalezc centralnie w tym okienku, bo kupilem 2 tasme i wyglada, jakby byla przesunieta w 1 strone.:/

Opublikowano
  • Autor

Tak, super, tylko po co mi airbagi, skoro ja poduchy mam ok, tylko tasme musze wymienic i potrzebuje sposob. :mysli:

Opublikowano

Jakby kolega chcial jechac do warsztatu to by pytal o warszat a nie jak to samemu zrobic.

Walnac glupote - 1 post. Czytanie ze zrozumieniem - bezcenne.

Opublikowano
  • Autor

Tak, tylko tutaj jest opis, jak to zdemontowac. To juz mam za soba :evil:, mimo,ze mam inna kierownice (s-line). Pytanie, jak ja ustawic,zeby nie zwalic?

Opublikowano

Hmmm... ja jak wymieniałem u siebie tą taśmę to kupiłem ją zabezpieczoną żeby się nie kręciła i była już ustawiona na środek. Ty jeśli nie masz ustawionej na środek to spróbuj pokręcić nią w jedną i drugą stronę (oczywiście delikatnie żeby nie zerwać) i policz ile jest obrotów od skrajnych pozycji i wtedy ustaw na środek tylko to mi przychodzi do głowy...

może ktoś jeszcze coś podpowie.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki Pablo za sugestie. A wiec opisuje, jak to wyglada i jak udalo sie zamontowac.

1. Ustawilem zbieznosc no i oczywiscie okazalo sie,ze kierownica nie jest prosto, wiec postanowilem ja ustawic na prosto (kolesie w warsztacie nie mieli czasu juz niby - wniosek? wiecej tam nie pojade).

2. Ustawienie kiery na prosto - luzujemy śrubę od kierownicy (12 torx wielokatny), jedziemy autem, zeby jechalo prosto, zatrzymujemy sie delikatnie, odkrecamy srube i przestawiamy na wieloklinie kierownice. Oczywiscie kierownica rozebrana z poduszki itd. Jest tam bardzo drobny wieloklin, wiec jedziemy ponownie prosto i patrzymy czy jest dobrze ustawione i ewentualnie korygujemy,zeby byla idelanie na prosto.

3. Sprawdzamy, czy kierownica kreci sie rowna ilosc obrotow w lewo i prawo - u mnie wyszedl caly obrot i 3/4 mniej wiecej. Jesli jest w lewo i prawo podobnie, to mamy pewnosc,ze magiel jest dobrze zlozony i zbieznosc tez dobrze ustawiona pod wzgledem wysrodkowania listwy.

4. Zakladamy tasme na kierownice.

5. Teraz najwazniejszy punkt - wciskamy blokade (wystajacy dzyndzel) i krecimy delikatnie do oporu w 1 strone. Nastepnie na wcisnietej blokadzie (inaczej sie nie zakreci) krecimy w odwrotna strone liczac obroty. W ksiazce napraw znalazlem, ze od centralnego punktu kreci sie tasma o 3.25 obrotu w kazda strone.:) Wiemy ile juz jest obrotow. U mnie wyszlo prawie 7 wlasnie. Odkrecamy o 3 obroty i troche i patrzymy, czy w okienku jest zolty waleczek. Ustawiamy tak,aby wtyczna od poduszki byla na gorze.

6. zakladamy kierownice w pozycji, w jakiej wczesniej sciagnelismy (dobrym rozwiazaniem jest uzycie lakieru do paznokci do zaznaczenia pozycji - przez kierownice i wieloklin zaznaczyc.

7. montujemy plastiki itd. no i gotowe.

WAZNA uwaga! To zolte kolko nie pokazuje centralnego punktu! Ono kilka razy pojawia sie w okienku, wiec dlatego bardzo wazne jest sprawdzenie tasmy uzywanej przed zalozeniem. Choc nie powiem, bo nowa tez bym sprawdzil - szkoda wywalic 320 zl (cena w serwisie) w bloto, jakby sie urwala.:P

670998690.th.jpg

Zdjecie tasmy. Numer 1J0959653B. Tak wyglada.

Opublikowano

Hmmm... ja jak wymieniałem u siebie tą taśmę to kupiłem ją zabezpieczoną żeby się nie kręciła i była już ustawiona na środek. Ty jeśli nie masz ustawionej na środek to spróbuj pokręcić nią w jedną i drugą stronę (oczywiście delikatnie żeby nie zerwać) i policz ile jest obrotów od skrajnych pozycji i wtedy ustaw na środek tylko to mi przychodzi do głowy...

może ktoś jeszcze coś podpowie.

Nie ma innej opcji i taka jest właśnie fachowa odpowiedź.

W okienku powinna się znaleźć kropka po ustawieniu na środku.