Boca Opublikowano 26 Lipca 2009 Opublikowano 26 Lipca 2009 Prosze o pomoc w zdiagnozowaniu usterki w trakcie jazdy na 3 biegu auto nagle stracilo moc i zaczelo sie dlawic po redukcji na 2 bieg i wcisnieciu pedalu gaz silnik zaczol dziwnie pracowac strasznie nim rzuca na boki i pracuje tak jak gdyby pracowal na trzech cylindrach (w całym aucie są wyczuwalne wibracje, także na fotelu) po odstaniu nocy auto pracowalo normalnie ale po kolejnym zgaszeniu i odpaleniu objawy wrocily wiec na pierwszy ogien poszedl vag i takie oto bledy 00561-Mixture Adaptation 14_00_ Adaptation Limit ( Add ) Exceeded 00561-Mixture Adaptation 13_10_ Adaptation Limit ( Mul ) Not Reached Interminttent Nastepnie sprawdzilem swiece i okazalo sie ze na drugim cylindrze swieca nie pracuje zalorzylem tam inna i pozniej jeszcze kilka innych i nadal to samo cewki tez byly zamieniane miejscami i auto nadal nie pracuje na drugim cylindrze dodam jeszcze ze auto tak samo pracuje na gazie jak i na benzynie prosze o pomoc w zdiagnozowaniu tej usterki lub co nalezy jeszcze sprawdzic. Bede wdzieczny za kazda pomoc. Pozdrawiam!
mstan Opublikowano 26 Lipca 2009 Opublikowano 26 Lipca 2009 Witam Jeżeli chodzi o niepracujący 2 cylinder pozostaje Ci sprawdzić kompresje na wszystkich cylindrach(przy okazji na 3 pozostałych). Jeżeli chodzi o błędy to jeden jest informacją że z jakichś powodów ECU dokonało sprawdzenia składu mieszanki,a drugi to informacja że ECU dokonało zmiany składu mieszanki.W twoim przypadku sprawa może być jasna.Skoro silnik nie pali Ci na 2 cylinder to nie spalona mieszanka przechodzi dalej do sondy i stąd sygnał. Pozdrawiam Ps. widzę że masz bardzo kapryśne autko.
Boca Opublikowano 27 Lipca 2009 Autor Opublikowano 27 Lipca 2009 Dziękuję za info, jutro podjadę gdzieś na warsztat, wymienię komplet świec (bo nikt nigdy tego nie wymieniał także mają w du... 157 000km) i spradzę kompresję. Jeżeli chodzi o kaprysy to I wybryk mojego auta a zrobiłem nim jak narazie 7000km, szkoda tylko że na wakacjach. Mam nadzieję tylko że uda mi się to naprawić. Pozdrawiam![br]Dopisany: 26 Lipiec 2009, 21:37_________________________________________________Autko naprawione, problem tkwił w module zapłonu który nie podawał impulsu na cewkę i stąd auto chodziło na 3 cylindry. Część wymieniona i śmiga teraz furka równo
Rekomendowane odpowiedzi