Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Problem przy redukcji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Ostatnio pojawił się u mnie taki oto problem. Jak chcę zredukować bieg z 4 na 3 mniej więcej przy predkości 50km/h to bieg nnie chce wskoczyć i słychać zgrzytanie. Jeśli zwolnię poniżej 40km/h to z reguły nie ma tego problemu. Zaznaczam, że do tej pory było wszystko ok i że przy normalnym wrzucaniu biegów od 1 w górę nie ma żadnych niepokojących objawów. Czy wg Was co się dzieje ze skrzynią lub sprzęgłem?? Podkreślę tylko fakt, że moja Adela to 1996 rocznik a skrzynię posiada od Passata z 1998r. Jeżdże nią 1,5 roku i do tej pory nic się nie działo.

Opublikowano

Uszkodzony synchronizator w skrzyni powoduje taki zgrzyt. Poszukaj na forum a znajdziesz odpowiedź. Możesz przed redukcją biegu wcisnąć sprzęgło, wyrzucić na luz z 4 biegu , puścić sprzęgło, dodać troszkę gazu, wcisnąć sprzęgło i wrzucić 3. Zredukujesz bez zgrzytu, ale przed remontem skrzyni się nie uchronisz.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za odp., już znalazłem post z tym synchronizatorem. Pytanie tylko czy jest możliwość stwierdzenia na 100% że to faktycznie synchronizator bez rozbierania skrzyni?

Opublikowano

Bez rozbierania nie stwierdzisz. A poziom oleju w skrzyni prawidłowy??

Opublikowano

tak jak napisał kaliko44 na bank synchronizator, możliwe że będzie jeszcze zgrzytać przy prawie max obrotach i zmianie z 3 na 4

Opublikowano

Najlepiej to zrób tak jedziesz na 4 biegu prędkość ok 60km/h wciskasz sprzęgło dajesz na luz puszczasz sprzęgło robisz przegazowanie auta drugi raz sprzęgło i wciskasz bieg(tak jak robiło się w starych jelczach "sprzęgło na dwa razy") jeśli nie zazgrzyta albo zgrzytnie bardzo cicho to na 100% synchronizator. Z twojego opisu ewidentnie wynika że to synchronizator :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Przy sprzęgle na dwa razy i przygazuwce bieg wchodzi bez zgrzytu - synchronizator kupiony, auto stoi w warsztacie. Koszt wymiany - 600zł :kwasny: Mam tylko jeszcze jedno pytanie: otóż byłem w Poznaniu przed wczoraj (musowy wyjazd a mieszkam w gorzowie). Przy zjeździe do Auchan w drodze powrotnej biegi zblokowały mi się na 5. Nie mogłem wyrzucić biegu na luz ani zmienić na żaden inny. Stanąłem, ruszam wjchą i nic, dopiero ruszyłem na tej 5, autko się zdusiło i bieg wyskoczył. Resztę drogi nie było już takich ekscesów. Czy przy walniętym synchronizatorze 3 biegu biegi mogą się zablokować, czy może jeszcze coś walnęło. Słyszalne teraz jest przy jeździe takie ciche pukanie z dużą częstotliwością, coś jak przegub ale to chyba nie to. Może ktoś wie co się dzieje?

Opublikowano

zamiast kupować synchronizator i płacić za wymianę go w skrzyni to trzeba było kupić 2 używana skrzynie w podobnych pieniądzach i miałbyś problem z głowy,tylko zawsze pozostaje pytanie czy w tej kupowanej skrzyni było cos robione no ale to zawsze jest ryzyko kupowania używki[br]Dopisany: 11 Sierpień 2009, 11:13_________________________________________________zeby nie byc gołosłowny

http://moto.allegro.pl/item708755776_skrzynia_1_9_tdi_dhl_vw_passat_audi_a4_a6_bdb_stan.html

Opublikowano

zamiast kupować synchronizator i płacić za wymianę go w skrzyni to trzeba było kupić 2 używana skrzynie w podobnych pieniądzach i miałbyś problem z głowy,tylko zawsze pozostaje pytanie czy w tej kupowanej skrzyni było cos robione no ale to zawsze jest ryzyko kupowania używki[br]Dopisany: 11 Sierpień 2009, 11:13_________________________________________________zeby nie byc gołosłowny

http://moto.allegro.pl/item708755776_skrzynia_1_9_tdi_dhl_vw_passat_audi_a4_a6_bdb_stan.html

Dolicz 100zł za przesyłkę i około 300zł za przekładkę skrzyni i wraz nie wiesz co kupiłeś.....miesiąc możesz pojeździć i się sypnąć, a gwarancji nikt Ci nie da, ewentualnie rozruchową.

Opublikowano

ale to samo można powiedzieć o starej skrzyni która kolega chce naprawić nie wiadomo po jakim czasie może mu sie sypnąć kolejny synchronizator tak jak pisałem wybór należy do niego :hi:

Opublikowano
  • Autor

Koledzy! Skrzynia po naprawie.

Koszty:

-synchronizator ori z ASO 165zł

-łożysko SKF 100zł

-robocizna 600zł

-olej syntetyczny 75W 90 Maxxus ok. 100zł

Daje to 965zł. Koszt nie mały ale wiem co mam, a kupować uyżywkę w ciemno za podobne pieniądze to chyba jak wróżenie z fusów. Skrzynia chodzi ładnie, przy okazji zniknęło parę wkurzających dźwięków - może wiązało się to z podejrzanym łożyskiem, które zostało wymienione.

Jedyne co to czuję luz na pedale sprzęgła. Jak puszczę sprzęgło i dotknę go nogą to jest jakiś luźny. Czy może to być wina słabo naciągniętej linki??

P.S. Dziekuję wszystkim za porady - to dzięki Wam doszedłem co się dzieje z moją skrzynką i podjąłem decyzję o naprawie.

Opublikowano

Czy może to być wina słabo naciągniętej linki??

tam nie ma linki :kox::naughty:
Opublikowano
  • Autor

O kurde :> to co to może być?

G :kwasny:odzinę temu żona dzwoniła że stoi na drodze. Wcisnęła sprzęgło i już nie odbiło. Całe szczęście że mechanior miał do niej jakieś 3 km, podjechał i okazało się że sprzęgło zapowietrzone. Nie wiem o co biega ale żona dojechała do domu, a ja mam do niego podjechać na odpowetrzenie.

Problem rozwiązany - sprzęgło odpowietrzone :good: