Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Zrzęzi sprężarka jak klima jest załączona-Terkocze na włączonej.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Szukałem coś na ten temat ale nie znalazłem więc opisze tu co mnie wnerwia. Jak załancza się klima w upalne dni to mocno coś zrzęzi w sprężarce klimy (tak jak by coś w rolce klimy). Napinacz mam dobry, pasek nowy, nawet byłem dobić klime i wymienić olej. Dźwięk jest taki jak by się miało coś rozsypać. Co może być tego przyczyną i może ktoś podpowie co należało by z tym zrobić. Może jakieś łożysko a może ... sam nie wiem??? :(

POMOCY!

Opublikowano

Jedź do serwisu klimy, serwisu nie "nabijaczy". Ze swojej stony moę ci powiedzieć, że coś się zaciera, łożysko albo sprężarka.

Opublikowano

pewnie łożysko w sprężarce do wymiany :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Jak by się sprężarka zacierała to byt pewnie już dawno padła bo już pewnie z pół roku tak terkocze. A czytałem coś o tym sprzęgle ale jak pada sprzęgło to podobno terkocze na rozłączonej klimie a u mnie jest na odwrót.

Opublikowano

O tym, że z pół roku to niestety nam nie napisałeś od razu. Z dużym prawdopodobieństwem któreś łożysko. Jedź do fachowca niech to osłucha, sam więcej nie zrobisz.

Opublikowano
  • Autor

Tu masz linka z działu warsztat http://www.a4-klub.pl/smf/all_b5_naprawa_kompresora_klimatyzacji_zexel-t89351.0.html. Może przyczyna terkotania jest łożysko znajdujące się wewnątrz kompresora.

To też czytałem :good: Jutro jadę do kolesia na serwis i zobaczymy co on powie. Dzięki za podpowiedzi :notworthy: Jutro może napisze co i jak.

Opublikowano

Heh mam u siebie to samo...Jak nie jest za ciepło to klima chodzi cicho natomiast jak już jest gorąco to mi też coś tam żążoli...Odgłos taki jakby gdzieś coś z rozrządu dobiegało nie?U mnie juz tez ponad pół roku tak robi,klima sprawna ładnie chłodzi miesiąc temu wymieniany śrrodek i olej...Jak bedziesz wiedział cos wiecej to pisz moze i mi sie przyda :naughty:

Opublikowano

Heh mam u siebie to samo...Jak nie jest za ciepło to klima chodzi cicho natomiast jak już jest gorąco to mi też coś tam żążoli...Odgłos taki jakby gdzieś coś z rozrządu dobiegało nie?U mnie juz tez ponad pół roku tak robi,klima sprawna ładnie chłodzi miesiąc temu wymieniany śrrodek i olej...Jak bedziesz wiedział cos wiecej to pisz moze i mi sie przyda :naughty:

Dokładnie mam takie same objawy na początku myślałem, że jest to związane z rozrządem ale źródło w moim przypadku tkwi w kompresorze.

Opublikowano
  • Autor

hehh... no odgłos jest nie fajny :gwizdanie: Jak przepuszczam pieszych na pasach to tylko patrzą kiedy coś się wyturla z pod zdeżaka :mysli:

Jest właśnie tak że jak jest duży upał to terkot jest zaje....y.[br]Dopisany: 05 Sierpień 2009, 10:47_________________________________________________Byłem w serwisie zajmującym się klimą i kolo obsłuchał i powiedział że to raczej nie odgłos z koła tylko z wewnątrz sprężarki. We wtorek jadę do nich rozstać się z sprężarką. Jak ją rozkręcą to będzie wiadomo co i jak. Ja mam nadzieje że to tylko łożysko. Mówił że po odessaniu gazu rozkręci śrubunek i wyjmie ten siateczkowy filterek bo po jego wyglądzie można wstępnie ocenić stan śprężarki. :gwizdanie:

Opublikowano

Dobrze gość mówi, jeżeli sprężarka sięprzyciera i wali opiłkami w układ to na pewno zatrzymały się na dyszy rozprężnej. Czekamy na relację.

Opublikowano

Miałem to samo kiedyś w pierwszej B5, coś sypneło się wewnątrz spręzarki, wyjęli ten filterek siatkowy- był cały w opiłkach, na szczęscie udało się ją uratowac niewielkim kosztem :naughty:

Opublikowano

hehh... no odgłos jest nie fajny :gwizdanie: Jak przepuszczam pieszych na pasach to tylko patrzą kiedy coś się wyturla z pod zdeżaka :mysli:

Jest właśnie tak że jak jest duży upał to terkot jest zaje....y.[br]Dopisany: 05 Sierpień 2009, 10:47_________________________________________________Byłem w serwisie zajmującym się klimą i kolo obsłuchał i powiedział że to raczej nie odgłos z koła tylko z wewnątrz sprężarki. We wtorek jadę do nich rozstać się z sprężarką. Jak ją rozkręcą to będzie wiadomo co i jak. Ja mam nadzieje że to tylko łożysko. Mówił że po odessaniu gazu rozkręci śrubunek i wyjmie ten siateczkowy filterek bo po jego wyglądzie można wstępnie ocenić stan śprężarki. :gwizdanie:

Jestem po małym remoncie kompresora. Przyczyną grzechotania i wibracji które przenosiły się na karoserię było łożysko kulkowe które znajduje się w moim kompresorze. Łożysko terkotało i w zależności jak się obróciły kulki to było raz ciszej raz głośniej. Sprawdzałem tez filterek ale na tej siateczce był tylko olej.

Opublikowano
  • Autor

Dziś byłem w serwisie klimy i kolo stwierdził że mam rozpadającą się sprężarkę. Miałem podobny odgłos tylko głośniej mi to terkotało http://www.youtube.com/watch?v=A9i3IobFgbM Po odessaniu czynnika i oleju kolo rozkręcił śrubunek i wyją fifke (filterek) na którym było multum opiłków magnetycznych i nie magnetycznych. Opiłki dużych rozmiarów. W piątek furka dostanie nową sprężarkę i osuszacz.

Chłodzik w aucie - bezcenny :confused4:

Opublikowano

Dostanie furka też płukanie układu :cool1: ? Jeżeli nie to duża szansa, że niedługo znów będą kłopoty.

Opublikowano

Płukanko układu obowiązkowe :naughty:

Opublikowano

Miałem podobny odgłos tylko głośniej mi to terkotało http://www.youtube.com/watch?v=A9i3IobFgbM

to właśnie u mnie tak warczy ;( .....

grzes1150 napisz skąd kupowałeś nową sprężarkę? Znalazłem na alle... regenerowane ZEXEL-a za 650 zł z półroczną gwarancją myślicie że warto kupić? Ile wyniesie cie całkowita naprawa klimy?

Opublikowano
  • Autor

No i po problemie :> Troche to kosztowało :confused4: ale teraz to na prawdę chłodzi. Jest nowa sprężarka, osuszacz i dysza rozprężna. Dawniej jak włączyłem klizmę to jak tylko stanąłem na dłużej jak 30 sekund to włączał się drugi bieg wentylatora a teraz w południe chyba z 10min. chłodziło i drugi bieg się nie załonczył.