Pablo_banita Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Czy ktoś z szanownego grona forumowiczów powie mi co steruje wentylatorem w AVF-ie. Niunia jest podkręcona troszkę i po pełnym rozgrzaniu w upałach jakby trochę słabła, a że jestem dociekliwy zacząłem drążyć temat FMIC, DSMIC itd. Na wstępie zapąłem Vaga by popatrzeć na temperaturę w dolocie i przy okazji wpadła mi w oko temperatura silnika (choć ciężko zagrzać do takiej) uzyskałem wynik 99.9 - jakże wielkie było moje ździwko gdy okazało się że wentylator stoi Szukam pół dnia i nic nie wyszperałem. Uprzedzam że jeśli ktoś stawia na: wisko to go nie mam - jeden wentylator fabrycznie (pewnie dwu biegowy) czujnika / przełącznika w chłodnicy - też nie ma czy tym ustrojstwem steruje ECU? przy jakiej temperaturze powinien włączyć się wentylator? PS. jak włączę klimę to wentylator działa
miro_x Opublikowano 1 Września 2009 Opublikowano 1 Września 2009 Ja kiedyś po wymianie rozrządu probowałem go zagrzać aż się włączy wentylator, doszedłem do 108 stopni i nic. Mechanik który mi robił rozrząd pracuje w Aso i mówił mi ze tak jest w tych dieslach. Na razie jeżdże i nigdy wody nie zagotowałem więc pewnie tak ma być.
Pablo_banita Opublikowano 2 Września 2009 Autor Opublikowano 2 Września 2009 Dzięki za info Ja również wody nie zagotowałem, ale muszę powiedzieć że jest to dla mnie ciut dziwne. W starszych silnikach wentylator włączał się na pierwszy bieg w okolicy 94' - 84' a drugi 102'-91' - a nie widzę wielkich różnic w konstrukcji. Przy 108' to już powinien studzić pełną parą. Wentylator to ja tylko słyszę jak klimę włączę - coś mi mówi że ta nie dobrze. To co Mechanicy mówią (niestety) nauczony doświadczeniem dzielę przez pół. A czy po jeździe w upały i zgaszeniu auta u Ciebie też cisza? Właśnie zadzwoniłem z ciekawości do ASO - "Wentylator elektryczny powinien się właczyć przy 103C..." - no i który magik ma rację?
Rekomendowane odpowiedzi