Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Multitronic problemy ze skrzynią

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem ze skrzynia.Na wyswietlaczu czasami podswietlone sa wszystkie biegi(P,R,N,D.S) migaja na czerwono .Pozatym ostatnio jak jechalem( ok 110 km/h) nagle skrzynia samoistnie wrzucila na luz bez mojego udzialu-po zatrzymaniu i wrzuceniu P i ponownie D wszystko bylo ok.

Co to moze byc?

Opublikowano

a na pewno masz TIPtronic ? czy multitronic??

ile masz biegow w recznym trybie?

tak czy inaczej skrzynia wpada w tryb awaryjny dlatego wszystko mruga. na pewno nie powinienes tak jezdzic, podepnij VAGa i czytaj forum bo jest mnostwo o padnietych sterownikach itp...

Opublikowano
  • Autor

witam

mam 6 biegow

czytalem cale archiwum ale moj problem jest troche inny.Praktycznie skrzynia chodzi bez problemow jedynie ten podswietlony panel.

Dzis przejechalem 100km caly czas sie palilo a skrzynia bez zazutow!Pozatym w awaryjnym powinna chodzic tylko na 3 biegu?

Mimo to mam strach jezdzic.bylem u mechanika ale ten nie ma VAG!!!!

musze jechac do dealera audi ($$$$$$$$$)

dzieki

Opublikowano

masz 6 biegów wiec nie masz skrzyni TIPTRONIC tylko MULTITRONIC.

wpisz multitronic w wyszukiwarke, znajdziesz wiele tematow, w tym tematy o uszkodzonym steroniwku gdzie nawet bedzie opisane jak go naprawic. usterka elektroniczna moze powodowac rozne probely , w tym wlasnie podswieltenie wszystkich literek.

w kazdym razie gwarantuje Ci ze jezdzenie w tym trybie nie jest zdrowe dla skrzyni i czym predzej sie tym zajmiesz tym lepiej. obawiam sie jednak ze jak jestes poza polska to jedyny pomysl na wszystko to bedzie wymiana skrzyni ;];]

aha, multi nie moze jezdzic na 3cim biegu bo tam nie ma biegow to skrzynia bezstopniowa, jedynie w trybie recznym sa symulowane zaprogramowane przelozenia dlatego jest wrazenie zmiany biegow...

naprawde wczytaj sie dobrze w forum;]

Opublikowano
  • Autor

witam

bylem w serwisie

Tragedia!!

Sterownik do wymiany (850 euro +vat) plus olej do wymiany 180 euro plus robocizna

Magicy w serwisie licza sobie 85 euro za godz.Obliczyli ze potrzebuja +- 8godz na wykonanie tego!

Co wy na to?

Moze uda mi sie zalatwic kogos taniej!!

A ten olej czy to mozliwe ze tyle kosztuje nie ma innej opcji?

pozdrawiam!!

Opublikowano

no witaj w wielkim świecie...

a czytałes wogle na forum tematy o naprawach sterowników?

bo z tego co widziałem pare osob zabierało sie za to samemu a powodem czesto były po prostu przerwane polaczenia w sterowniku.

mozesz tez sam wyjac sterownik i wyslac go do polski na naprawe. olej pewnie z polski mozesz kupic taniej a wymiany tez były opisywane.

tylko nie wiem na ile masz mozliwosci/checi/umiejetnosci zeby to robic.

nie wiem tez czy sam rozgryzasz temat sledzac tematy na forum czy czekasz az ktos Ci poda rozwiazania na tacy...

Opublikowano
  • Autor

Witam#

Forum czytalem i czytam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Chyba wysle sterownik do Polski.Najpierw znajde kogos kto mi go wyciagnie bo u mnie umiejetnosci i mozliwosci to raczej na zero!

Chyba ze nikt sie tego nie podejmie(procz serwisu) co jest bardzo mozliwe(pytalem juz 3 mechanikow)!!

Tak czy owak pozdrawiam!

Opublikowano

hinol - wiesz może jakie masz oznaczenie skrzyni? Jeśli masz książkę serwisową to na wlepce z kodami wyposażenia (str. 2) jest to ostatnia kolumna w czwartym wierszu. Jeśli podasz mi datę produkcji auta (miesiąc i dzień) będę w stanie sprawdzić to sam.

BTW - zmień opis w temacie wątku na Multitronic :wink4: (Tip w B6 miał tylko 5 biegów więc skoro masz 6 to na bank u Ciebie siedzi Multi).

W opisie też masz coś nagrzebane - AFF 1.9? To przecież B5. Sprawdź co dokładnie u Ciebie siedzi i popraw profil. Jeśli masz 1.9 w B6 to może to byc tylko i wyłącznie AVF - tylko tam wkładano multitronica.

Opublikowano
  • Autor

Witam Bart-S

Sorki za nieprawidlowe info.-tak to jest z laikami!!

Nr skrzyni z tego co przeczytalem w twojej encyklopedii i porownalem z moja ksiazka to GWX!

Rocznik 2004 01/09/04!

Dzieki

Samochod kupilem 2 miechy, temu poprzedni wlasciciel zapewnial ze auto jest 100% sprawne kontrolki w chwili zakupu sie nie palily!

Teraz czeka mnie wydatek zedu 2000 euro a koles glupa rznie!( irlandczyk z polnocy)

Dzis wyslalem maila z zapytaniem do TEOMOTORS w Tarnowie Podgornym! Zobaczymy!

Boje sie ze serwis to jedyne rozwiazanie- nie mam zbyt duzo czasu gdyz samochod jest mi potrzebny!

Tak na marginesie to jestem z Gniezna

Pozdrawiam

Opublikowano

O to blisko masz do mnie - oczywiście gdy siedzisz w PL :)

Mamy tę samą skrzynię - dysponujesz może własnym interfejsem VAG?

Chodzi mi o sprawdzenie czy skrzynię masz już po modyfikacji na 7 lamel (ma to zwiększyć żywotność skrzyni, wg. teorii 7-tarcza pozwala lepiej znosić wysoki moment obrotowy naszych jednostek =310nM). Jeśli nie - to warto o tym pomyśleć skoro i tak czeka Cię serwis. Zakłada się wtedy inny komplet tarczek do sprzęgła (oryginalnie 6 - a na potrzeby modyfikacji 7) no i oprócz tego wymiana sterownika na nowszy model (ponoć trwalszy - chodzi właśnie o łączenia w sterowniku o których pisał OLO). Pytałem o taki zabieg w Sserwis (k/Rybnika) - razem z wymianą filtrów i oleju (za wszystko razem z robocizną) chcą ok. 3tyś - może do nich atakuj? (wybieram się do nich na taką samą operację za miesiąc)

...nie żebym się czepiał, ale zapomniałeś o oznaczeniu silnika w temacie :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Witam

Niestety nie mam mozliwosci podleczenia sie pod VAG!Bede pytal o to w serwisie!

Czy ta wymiana na 7 lamel nie wiaze sie dla mnie z przywiezieniem samochodu do Polski- gdybym sie zdecydowal na Sserwis?

A ha gdybym jednak sie zdecydowal na sama wymiane sterownika jak dlugo skrzynia bedzie mi chodzic +-?

pozdrawiam

Opublikowano

Trudno powiedzieć - zależy w jakim jest stanie, czy była regularnie serwisowana (olej co 60tyś i filtr co 120), czy używasz jej zgodnie z zasadami (m.in. nie butujesz od świateł do świateł, ani na zimnym silniku i skrzyni, nie przełączasz na P lub N podczas jazdy na mieście, nie ciągniesz żadnych przyczepek i innych pierdół).

Masz rocznik 2004 z GWX a to przedostatni model skrzyni multitronic pakowanej do AVF. To już naprawdę dopracowana jednostka - brakuje jej tylko 7 lamel i nowszego sterownika. Podejrzewam, że jeśli spełniasz powyższe warunki - będziesz śmigał bez problemu do... następnej awarii sterownika (czyli jakieś 100, może 200tyś). Hmm tak sobie myślę że skoro nie chcesz przesiadać się na 7 lamel mógłbym sprzedać Ci za jakąś symboliczną kwotę mój przekaźnik ale serwis mam dopiero za miesiąc (a Ciebie czas goni już teraz).

Dla przykładu - u mnie sterownik wysypał się przy przebiegu 100tyś. Niestety opis usterki w historii serwisowej jest mało konkretny - wspomina jedynie o trybie awaryjnym (mrugające PRNDS). Wymieniono na nowy - teraz mam 165tyś i póki co śmiga bez problemu. Nie mam absolutnie żadnych problemó ze skrzynią - nic nie szarpie i jeździ jak trzeba :) Na modyfikację zdecydowałem sie z powodów profilaktycznych - mam zamiar jeszcze trochę pojeździć tym autkiem. Motor pracuje idealnie, nic się nie psuje więc kasa zaoszczędzona na naprawach może iść w mody :)

Opublikowano
  • Autor

Witam

Musialem jednak zdecydowac sie na serwis!

Sterownik juz zamawiaja bo mnie niestety czas goni -auto potrzebuje na co dzien, dojezdzam nim do pracy!

W serwisie powiedzieli ze za olej i sterownik plus robocizna policza ok 1500 euro plus gwarancja na rok.Pytalem w okolicy czy ktorys z mechanikow by sie podjal wyjecia i zamontowania sterownika ale jak slysza ze to automatyczna skrzynia to widze strach w oczach i odsylaja do dealera Audi.Pozatym irlandcy mechanicy to raczej ciecie!

Gdyby cos nie wyszlo to sie jeszcze odezwe!

Serdeczne dzieki!

Opublikowano

Jeśli możesz to zapytaj o numer sterownika który będą Ci zakładać (końcówka 155Q to pod 6 lamel, 155C to wersja pod 7). Może udałoby się też zatrzymać stary sterownik celem sprawdzenia/zbadania ?

Opublikowano

hinol kaz im wymienic tez filtr i wyczyscic hydraulike.

Opublikowano

Małe sprostowanie - z tego co się dowiedziałem, sterowniki dla poszczególnych modeli skrzyń nie różnią się niczym poza softem. W takim razie obala to tezę o lepszej jakości połączeń/ścierzek przekaźnika. Spróbuję wybadać jeszcze sprawę u producenta tych części... Podsumowując - modyfikacja na 7 lamel to wymiana kompletu tarcz ściernych sprzęgła + wgranie nowego softu to starego sterownika (przepraszam za wcześniejsze wprowadzenie w błąd).