Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Zapalająca się kontrolka oleju ,raz na jakiś czas.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.Jestem posiadaczem audi a4/b6 2001 130km 1,9tdi,przeczytałem chyba wszystko ale jasnej odpowiedzi nie znalazłem. Otóż kilka dni temu miałem spaloną żarówkę mijania, kilka dni sygnalizował mi to komputer , w tym samym czasie zapaliła mi się kontrolka oleju ,taka konewka i u dołu fala .i to jest pierwsze pytanie ,co to za kontrolka -czy poziomu ,czy cisnienie ,czy temperatury ?, wymieniłem zarówkę ,i nie wiem czy to zbieg okoliczności ale kontrolka w tym czasie oleju razem zgasła. Dzisiaj natomiast rano zapaliła się kontrolka od rezerwy paliwa , i znowu włączyła sie kontrolka od oleju. Kilka minut zostawiłem i po obiadku postanowiłem trochę pojezdzic ,włączyłem żadna z kontrolek się nie paliła ,męczyłem auto z pół godziny ,do 150km/h ,hamowanie ,ostre przygazówki ,wysokie obroty ,no i ta kontrolka od oleju nie zapaliła sie .Wybieram sie na dłuższą podróż ,nie wiem od czego mam zacząć sprawdzanie aby gdzies w trasie mi autko nie staneło .Aha nadmienie że poziom oleju jest okey.vag również nie pokazuje błedu.Zblizam sie do okresowego przegladu ,wymiany oleju i filtra ,może muszę to wczesniej zrobić? Nastepne pytanie to dokładnie gdzie jest ten czujnik oleju ,sprawdziłbym podłaczenie styki itd. Dziekuje za wszelką pomoc i rady

Opublikowano

Niekiedy kontrolki tracą swoje pierwotne ustawienie. Najlepiej zdejmij na chwile kleme od aku i one automatycznie wracają do swoich pierwotnych ustawień po resecie. A 2 sprawa to bagnet w silniku od sprawdzania stanu oleju to najlepsza kontrolka oleju.

Pozdro

ZC

Opublikowano
  • Autor

Hmm kurcze nie mam kodu do radia,podobno jak zdeję klemę będe musiał rozkodowywać radio ,a nie chciałbym tego. Bardzo proszę o wyjasnienie oznaczenia tej kontrolki ,oliwiarka i pod spodem fala.

Opublikowano

Jeśli wywali kontrolkę oleju na czerwono - to chodzi o za niskie ciśnienie oleju w silniku. Jeśli wywali na żółto z dopiskiem sensor to walnięty jest czujnik poziomu oleju. Jest jeszcze jedna ikona na zółto z dopiskiem MIN - ten sygnał to zbyt niski poziom oleju. Falka o której piszesz jest w obydwu żółtych kontrolkach...

Opublikowano

Sprawdź jeszcze kabel idący do czujnika ... u mnie się przetarł i miałem cały czas taki komunikat.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za wyjaśnienie,widzę że można na Was liczyć .Jeżdże już dwa dni ,i narazie nic sie nie zapala. W którym miejscu jest ten czujnik ,bo nie mogę go zlokalizować .

Opublikowano

Sprawdz sobie poziom oleju. A to że zgasło po wymianie żarówki jest możliwe bo otwierałeś maske a to ma połączenie też z krańcówką. Jezeli znowu Ci sie zapala mimo poprawnego stanu oleju to pewnie czujnik świruje....

Opublikowano

Nie wiem dokładnie jak to jest w B6 ale powinien być na dole miski olejowej.

Opublikowano

w AVG czujnik jest w misce olejowej

Opublikowano
  • Autor

Witam ,narazie jakoś jeżdże ,i nie zapala się nic, trochę mi lżej na duszy .generalnie jednak coś mimo wszystko jest nie tak z elektroniką ,w ciagu 2,5 miesiaca spaliła mi się czwarta zarówka ,to 2 szt. mijania, jedna hamulca,i wczoraj znowu postojówki.Hmm ale to pewnie już w innym dziale.Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam Wszystkich Miłośników audi :)

Opublikowano

To co opisujesz z żarówkami to norma - u mnie też był taki okres że klękało wszystko po kolei (postojówki, stop). Od ostatniej wymiany mija ponad pół roku i póki co jest cisza... :>