Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Problem z czujnikiem N75

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie ostatnio 1z mmi nie domaga

turbo raz dziala raz nie wiem ze jest troche podjechane i leje juz olejem bo sporo go bylo w intercoolerze

samochod raz ciagnie raz nie wiec szczelnosc ukladu dolotowego raczej jest ok bo wtedy brak mocy bylby ciagly

po podpieciu auta pod komputer wywalilo czujnik cisnienia doladowania

w audi narazie technicznie jeszcze za bystry nie jestem

wiec co radzicie robic - wymiana tego czujnika ??

http://www.motoallegro.pl/item738620789_czujnik_cisnienia_doladowania_egr_1_9_tdi_90km.html

to jest to ??

od vw pasuje czy wymontowac swoj i sprawdzac numery ?

ewentualnie gdzie kupic nowy ??

koszt w ASo ktos sie orientuje ??

pozdrawiam i licze ze w koncu ktos mi pomoze :good:

Opublikowano

jak ten błąd się pokazuje w 1z to przeważnie oznacza przeładowanie zrób sobie pomiar dynamiczny logiem i ci wyjdzie ale jak nie ma mocy to to raczej to bo przechodzi w tryb awaryjny i taki sie dzieje

Opublikowano
  • Autor

czyli co kolego radzisz - wymontowac czujnik - sprawdzic numery i zamawiac inny tak ?? :)

powinno zagrac :) ??

Opublikowano

radzę ci sprawdzić dlaczego ci turbo przeładowuje może n 75 albo przewody od niego bo czujnik to raczej sie nie popsuł tylko ci on właśnie mówi tym błędem ze przeładowało ci turbo i wchodzi w tryb awaryjny a co za tym idzie będzie miał muła![br]Dopisany: 13 Wrzesień 2009, 21:26_________________________________________________a tak a propo piszesz o czujniku cisnienia doładowanego a w opisie o n 75 :kox:

Opublikowano
  • Autor

widze ze tez masz 1z ... n75 to to ustrojstwo obok obudowy rozrzadu (jak otworzysz maske to po lewej stronie)

z ktorego wychodza 3 wezyki i 2 pinowa kostka tak ??

prosze lopatologicznie bo juz naprawde zglupialem a jesli przerabiales ten problem to bede naprawde wdzieczny za wskazowki....

:notworthy:

zaczynam lapac o co chodzi i coraz blizej jestem uzdrowienia :) [br]Dopisany: 13 Wrzesień 2009, 21:32_________________________________________________size=1]Dopisany: 13 Wrzesień 2009, 21:26[/size]_________________________________________________a tak a propo piszesz o czujniku cisnienia doładowanego a w opisie o n 75 :kox:

ja juz sam nie wiem jk co sie nazywa - tak mi powiedzial podobno specjalista elektryk a nazwe tematu to chyba mod zmienil :)

Opublikowano

panowie ostatnio 1z mmi nie domaga

turbo raz dziala raz nie wiem ze jest troche podjechane i leje juz olejem bo sporo go bylo w intercoolerze

samochod raz ciagnie raz nie wiec szczelnosc ukladu dolotowego raczej jest ok bo wtedy brak mocy bylby ciagly

po podpieciu auta pod komputer wywalilo czujnik cisnienia doladowania

w audi narazie technicznie jeszcze za bystry nie jestem

wiec co radzicie robic - wymiana tego czujnika ??

http://www.motoallegro.pl/item738620789_czujnik_cisnienia_doladowania_egr_1_9_tdi_90km.html

to jest to ??

od vw pasuje czy wymontowac swoj i sprawdzac numery ?

ewentualnie gdzie kupic nowy ??

koszt w ASo ktos sie orientuje ??

pozdrawiam i licze ze w koncu ktos mi pomoze :good:

na aukcji jest zawór N75 więc to nie jest czujnik cisnienia G71 który masz w ECU i jest nie do zajechania :gwizdanie:

Opublikowano

widze ze tez masz 1z ... n75 to to ustrojstwo obok obudowy rozrzadu (jak otworzysz maske to po lewej stronie)

z ktorego wychodza 3 wezyki i 2 pinowa kostka tak ??

prosze lopatologicznie bo juz naprawde zglupialem a jesli przerabiales ten problem to bede naprawde wdzieczny za wskazowki....

:notworthy:

zaczynam lapac o co chodzi i coraz blizej jestem uzdrowienia :) [br]Dopisany: 13 Wrzesień 2009, 21:32_________________________________________________size=1]Dopisany: 13 Wrzesień 2009, 21:26[/size]_________________________________________________a tak a propo piszesz o czujniku cisnienia doładowanego a w opisie o n 75 :kox:

ja juz sam nie wiem jk co sie nazywa - tak mi powiedzial podobno specjalista elektryk a nazwe tematu to chyba mod zmienil :)

tak n75 to to ustrojstwo przy rozrządzie sprawdź wężyki czy dobrze są po podłączane ( jest opis na forum co jak i gdzie ) jesli nie pomoże to sam n75 podmień z tym od erg (taki sam teoretycznie) wszystko jest na forum nawet w warsztacie wiec opcja szukaj a hasło to: n75

miłej lektury

P.S. chciałbym mieć tylko takie problemy z autem ;(

Opublikowano
  • Autor

czyli tak jak jarek3251 pisze czujnik ten pokazuje tylko ze cos jest nie halo tak a winien jest zawor n75 ??

wiec jestesmy juz w domu

komp wyrzucil blad wlasnie czujnika a jak zapytalem co w takim razie do wymiany to pokazal mi ten zawor tylko zle mi to nazwal :)

czyli wszystko uklada sie w jedna logiczna calosc - czyli szukam zaworu n75 do 1zeta

czy sklepy motoryzacyjne maja takie rzeczy czy raczej allegro /aso ? ?

przepraszam za to male zamieszanie ale w kwesti turbo to jeszcze swiezak jestem :)

jutro zajme sie szukaniem odpowiedniej czesci zamiennej i zobaczymy czy nastapi uzdrowienie :)

jak narazie panowie dziekuje bardzo a pozniej zobaczymy co dalej i oby juz nic :):notworthy:

Opublikowano

czytaj dokładniej kolego może ten zawór jest ok może któryś przewód z niego spadł albo sie przetarł a może zawór trzeba przeczyścić tylko i tez będzie działał jesli to nie pomoże podmien go z tym drugim od erg sa inne w budowie ale zasada działania taka sama wiec sobie sprawdzisz

Opublikowano
  • Autor

spoko - pojalem o co chodzi

napewno jutro odszukam sobie tego manuala i wszystko sie sprawdzi :)

ale wiiem juz o co kaman przynajmniej :)

Opublikowano

komp wyrzucil blad wlasnie czujnika

więc jeśli ECU pokazał błąd czujnika ciśnienia doładowania to po co grzebać w N75, który i tak jest inny niż ten, który podałeś w linku allegro - tam jest podciśnieniowy a Ty masz nadciśnieniowy - istotna różnica w ich pracy jak i budowie,

jeśli możesz to podaj kod błędu jaki pokazał sterownik w trakcie diagnozy - będzie łatwiej Cię naprowadzić - czujnik może być zalany olejem dostarczonym do niego przez wężyk idący z przewodu powietrza doładowanego.