karolusss Opublikowano 21 Września 2009 Opublikowano 21 Września 2009 Witam, Mam pytanie odnośnie tematu odzyskiwania pieniędzy od urzedu komunikacji za karte pojazdu (oplata 500zl). http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/kasa-za-karte_95627.html - tu jest pokrotce w jaki sposob mozemy sie starac o zwrot pieniedzy ale z tego co wyczytalem to dotyczy to samochodow sprowadzonych przed 15.04.2006. Co natomiast z samochodami sprowadzonymi teraz? Bylem dzis w urzedzie komunikacji i zostalem poinformowany "w okienku" ze oplata za rejestracje bedzie wynosic 500zl + 225 czy cos kolo tego. Z tego linku ktorego wkleilem wyczytalem ze: "w oparciu o wskazanie Trybunalu Konsytucyjnego w dniu 28.03.2006 zostalo wydane Rozporzadzenie Ministra Transportu i Budownictwa (Dz.U. z 2006r. nr59 poz.421). W rozporzadzeniu tym w paragrafie 1 ust. 1 ustalono wielkosc oplaty za wydanie karty pojazdu w wysokosci 75zl. Przedmiotowe rozporzadzenie weszlo w zycie w dniu 15.04.2006r." I co teraz?! Mam isc zaplacic 500zl grzecznie i isc w pieruny czy moze klocic sie ze nie zaplace wiecej za karte pojazdu jak 75zl? Czekam na jakies konstruktywne porady, byc moze ktos niedawno walczyl z urzedem i podpowie cos ciekawego.
mile_end Opublikowano 21 Września 2009 Opublikowano 21 Września 2009 a te 500 zł to nie jest przypadkiem opłata recyklingowa?? tez jestem obecnie na etapie rejestracji sprowadzonego pojazdu i nie spotkałem się z tym ale może wszystko jeszcze przede mną
OLO_GDA Opublikowano 21 Września 2009 Opublikowano 21 Września 2009 dokałnie tak. te 500 zł to teraz nie jest oplata za karte pojazdu - ta kosztuje 75zł. 500 płacisz za recykling... a swoja droga zastanwial sie ktos czemu w takim razie do jasnej cholery oddajac auto do zlomowania trzeba jeszcze znowu zaplacic???
Hugo Opublikowano 21 Września 2009 Opublikowano 21 Września 2009 Coś pokręciłeś kolego Opłaty za samochód sprowadzony z zagranicy - 247,50 zł (karta pojazdu - 75 zł plus 1 zł na CEPiK, komplet tablic - 80 zł, znaki legalizacyjne - 12 zł, nalepka kontrolna - 17,50 zł, pozwolenie czasowe - 13 zł, dowód rejestracyjny - 49 zł) 500 zł - opłata recyklingowa Kasę za kartę można odzyskać , ale tylko za te wydane w latach 2003-2006 kiedy kasowali za nie po 500zł
mile_end Opublikowano 21 Września 2009 Opublikowano 21 Września 2009 Coś pokręciłeś kolego Opłaty za samochód sprowadzony z zagranicy - 247,50 zł (karta pojazdu - 75 zł plus 1 zł na CEPiK, komplet tablic - 80 zł, znaki legalizacyjne - 12 zł, nalepka kontrolna - 17,50 zł, pozwolenie czasowe - 13 zł, dowód rejestracyjny - 49 zł) 500 zł - opłata recyklingowa Kasę za kartę można odzyskać , ale tylko za te wydane w latach 2003-2006 kiedy kasowali za nie po 500zł i jeszcze to cło które sobie wyliczają nie wiadomo skąd 3 % od wartości POLSKIEJ rynkowej ceny samochodu chyba że silnik większy niż 2litry to wtedy 18,6% i 17 zł do urzędu miasta opłata skarbowa
OLO_GDA Opublikowano 21 Września 2009 Opublikowano 21 Września 2009 nie cło tylko akcyza ;] czyli podatek od luksusu
czaja77 Opublikowano 22 Września 2009 Opublikowano 22 Września 2009 nie 500 zł - opłata recyklingowa a 100zł jak ma się działalność gospodarczą .W Olsztynie to przeszło ..........
mile_end Opublikowano 22 Września 2009 Opublikowano 22 Września 2009 jak moi rodzice maja działaność gospodarczą to da się coś z tym zrobić napisz coś więcej bo 400 zł mieć czy nie mieć w portfelu studenta to sprawa życia i śmierci
OLO_GDA Opublikowano 22 Września 2009 Opublikowano 22 Września 2009 nie 500 zł - opłata recyklingowa a 100zł jak ma się działalność gospodarczą .W Olsztynie to przeszło .......... to nie tak z automaty te 100 zł tylko musisz znalezc firme recyclingowa (czyli tkai szrot ) ktory podpisze Ci ze przyjmie te auto kiedys za 100 czy za ile tam ustalisz... jak pojdziesz po prostu do urzedu to jest 500 , jak zalatwisz to na wlasna reke to bedzie wlasnie tyle ile znajdziesz...
karolusss Opublikowano 22 Września 2009 Autor Opublikowano 22 Września 2009 nie 500 zł - opłata recyklingowa a 100zł jak ma się działalność gospodarczą .W Olsztynie to przeszło .......... to nie tak z automaty te 100 zł tylko musisz znalezc firme recyclingowa (czyli tkai szrot ) ktory podpisze Ci ze przyjmie te auto kiedys za 100 czy za ile tam ustalisz... jak pojdziesz po prostu do urzedu to jest 500 , jak zalatwisz to na wlasna reke to bedzie wlasnie tyle ile znajdziesz... i to dziala dla wszystkich? czy tylko dla osob prowadzacych dzialalnosc?
czaja77 Opublikowano 22 Września 2009 Opublikowano 22 Września 2009 chyba tylko na działalność......[br]Dopisany: 22 Wrzesień 2009, 20:32_________________________________________________ jak moi rodzice maja działaność gospodarczą to da się coś z tym zrobić napisz coś więcej bo 400 zł mieć czy nie mieć w portfelu studenta to sprawa życia i śmierci u mnie w Olsztynie przy urzędzie celnym jest kasa opłat i tam np kloeś sprzedaje takie własnie certyfikaty na 100 zł :gwizdanie::gwizdanie: musiały by być papiery na rodziców chyba,,,
mile_end Opublikowano 4 Października 2009 Opublikowano 4 Października 2009 hej mógł by mnie pokierować gdzie teraz mam iść (sprowadziłęm auto) zrobiłem już : - tłumaczenia dokumentów - zapłaciłem akcyzę - uiściłem opłatę skarbową 17 zł (nie wiem za co to było ale kazali) teraz powinienem iść do Urzędu skarbowego i nie wiem co tam mam wypełnić zapłacić bo znajduje sprzeczne informacje gdzie ta recyklingową opłatę mam zapłacić i potem zostaje mi już chyba tylko wydział komunkacji i ubezpieczenie wszelkie informacje mile widziane
karolusss Opublikowano 4 Października 2009 Autor Opublikowano 4 Października 2009 hej mógł by mnie pokierować gdzie teraz mam iść (sprowadziłęm auto) zrobiłem już : - tłumaczenia dokumentów - zapłaciłem akcyzę - uiściłem opłatę skarbową 17 zł (nie wiem za co to było ale kazali) teraz powinienem iść do Urzędu skarbowego i nie wiem co tam mam wypełnić zapłacić bo znajduje sprzeczne informacje gdzie ta recyklingową opłatę mam zapłacić i potem zostaje mi już chyba tylko wydział komunkacji i ubezpieczenie wszelkie informacje mile widziane Po pierwsze ojczyzna polsczyzna sie klania (sam nie pisze polskich znakow ale przynajmniej pisze gramatycznie ) Po drugie jesli masz w reku akcyze to idziesz do US po pit-24 wypelniasz stosownie, placisz 160zl i czekasz tydzien az ci oddadza juz wtedy pit-25. Z tym idziesz do UK i rejestrujesz samochod (tam tez uiszczasz oplate recyklingowa) w sumie placisz 750zl jesli w okienku pocztowym wszystko zaplacisz. WARTO WIEDZIEC! Idac do UK musisz miec wszystkie oryginały które dotychczas zebrałeś! Nie musisz miec zrobionych kserokopii. Dodatkowo wez ze soba tablice rejestracyjne bo bedziesz musial sie wracac do samochodu
mile_end Opublikowano 4 Października 2009 Opublikowano 4 Października 2009 dzięki wielkie (głupia sprawa ale nie wiem o co biega z gramatyką) niemieckie tablice są do zwrotu?? (auto mam na niemieckich blachach nie na przejazdowych) auto było zarejestrowane na mnie w Niemczech i wolał bym nie oddawać blach
karolusss Opublikowano 4 Października 2009 Autor Opublikowano 4 Października 2009 Nie wiem jak to bedzie w Twoim przypadku ale moje blachy (zolte) zabrala "pani z okienka".
krzyniek Opublikowano 4 Października 2009 Opublikowano 4 Października 2009 Kasę za kartę można odzyskać , ale tylko za te wydane w latach 2003-2006 kiedy kasowali za nie po 500zł poprosiłbym coś więcej w temacie ?
karolusss Opublikowano 5 Października 2009 Autor Opublikowano 5 Października 2009 poprosiłbym coś więcej w temacie ? Krzyniek, kase za karte pojazdu mozna odzyskac ale tylko jesli karte pojazdu dostales pomiedzy 2003-2006 dlatego ze wtedy sie placilo za karte co potem zweryfikowal minister finansow i mozna bylo sie odwolac, nawet gdzies na necie znalazlem wzor. Tyle ze teraz placisz oplate recyklingowa a nie za karte pojazdu wiec jesli dostales karte po 16.04.2006 (to chyba ta data byla) to nic nie odzyskasz
krzyniek Opublikowano 5 Października 2009 Opublikowano 5 Października 2009 kartę/karty ( auto i za motocykl) dostałem ok 20.06.2005r więc bym się łapał
karolusss Opublikowano 5 Października 2009 Autor Opublikowano 5 Października 2009 http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/kasa-za-karte_95627.html - w tym linku masz wzor pozwu o zwrot kasy. Z tym ze nie wiem jak wygladaja ceny jesli chodzi o jednostkowe zalatwienie sprawy w sadzie rejonowym. Jakie sa koszty postepowania dla takiego zwyklego kowalskiego. Jesli sie juz dowiesz i okaze sie ze nie oplaca sie to proponuje zwrocic sie do firmy ktora sie takimi rzeczami zajmuje. Oni zabieraja kolo 100zl czy tam troche ponad za to a ty dostajesz ok 300zl do lapy.
Rekomendowane odpowiedzi