Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVJ] Który zawór się otwiera podczas przeładowania turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wymienione turbo,aktuator ustawiony na 0,50 bara,aktuator dziala-sprawdzane cisnieniem-otwiera sie prawidlowo,mimo wszystko turbo laduje nawet do 1 bara i wpada w tryb awaryjny,uklad szczelny,wszystko sprawdzone :confused4:

podczas spokojnego dodawania gazu,mozna zobaczyc na wskazniku,jak cisnienie rosnie do ok 0,8 bara i opada,czyli wastegate sie otwiera-ustawione jest na 0,5 ,ale biore pod uwage,ze podczas montowania,mogla sie gruszka,gdzies na gwincie zaciąc-z tąd 0,8 na wskazniku-poprawie jakos na dniach :gwizdanie:,ale po agresywnym dodaniu gazu,np podczas redukcji na 3 bieg-turbo pompuje do 1 bara i zaraz lapie "notlauf'a". 0,85+ to tolerancja ECU w AVJ-wyzej juz sie nie da i "lapie awaryjny"

Dodam,ze turbo pompuje bardzo dobrze,bo podpinajac wskaznik do wyjscia z kompresora turbiny(ktory prowadzi to N75)turbo w picku dmuchnelo mi 1,5 bara,pewnie dmuchneloby wiecej,ale mam wskaznik do 1,5 bara i "zamknęło" mi wskaznik... :shocked: wiadomo jest mi rowniez,ze to tylko chwilowe -i ze takie cisnienie nie ma miejsca sie utrzymac za intercoolerem i w kolektorze,ale zrobione bylo w celach testowych...

pytanie jest:

ktory zawor jest odpowiedzialny za upuszczanie kompresji,podczas trybu awaryjnego-jadac w trybie awaryjnym zdecydowanie slychac,jak kompresja uchodzi gdzies-but w podlodze,cisnienie 0,3 bara i syk spod maski-tryb awaryjny mija i laduje normalnie-oczywiscie ,jesli kontroluje doladowanie ,obserwujac wskaznik,N75 mozna wykluczyc,gdyz jazda probna byla, odpinajac go calkowicie od ukladu, -"awaryjny" i slychac kompresje uchodzaca w atmosfere-gdzie i co to jest :mysli:

Opublikowano

sprawdz VAG-iem "elementy wykonawcze" w bloku "silnik"

nie wykluczaj N75, sprawdz przewody ciśnieniowe moze którys jest nieszczelny

odepnij przewód od gruszki i podaj cisnienie, zobacz jak sie otwiera WG

Opublikowano
  • Autor

sprawdz VAG-iem "elementy wykonawcze" w bloku "silnik"

nie wykluczaj N75, sprawdz przewody ciśnieniowe moze którys jest nieszczelny

odepnij przewód od gruszki i podaj cisnienie, zobacz jak sie otwiera WG

Tomek-Ty czytasz cos? to,co napisales wyszczegolnilem w pierwszym zdaniu mojego posta....wszystko jest juz sprawdzone i szukam tylko tego zaworu upuszczjacego cisnienia,podczas notlauf'u
Opublikowano

mozliwe ze wczoraj byłem pijany jak to pisałem :polew: :polew: :polew:

chodzi Ci o DV?

bo juz zgłupiałem

Opublikowano
  • Autor

podczas jazdy na "notlaufie" cisnienie jest 0,2/0,3 bara -obroty sa takie same,wiec i turbo dmucha tak samo-ktoredy jest puszczany nadmiar powietrza napompowanego przez turbo-no bo gdzies musi byc kierowane...ktoredy?

Opublikowano

A nie jest tak, że N75 steruje wtedy WG tak, że spaliny idą bypassem nie napędzając wirnika ?

Opublikowano
  • Autor

A nie jest tak, że N75 steruje wtedy WG tak, że spaliny idą bypassem nie napędzając wirnika ?

tez tak myslalem,ze przez N75 idzie wszystko-ale sprawdzalem podlaczajac "na krotko" bez N75-podlaczajac MBC zamiast N75 ,podkrecony na 0,8bara i jest to samo ,a ten z kolei nie jest sterowany przez ECU,wiec jest jeszcze cos,co steruje cisnienie na 0,2/0,3 bara w notlaufie...,,tylko co?
Opublikowano

Sytuacja jest interesujaca bo analizujac logicznie to N75 jest "kierownikiem" cisnienia....

Ja obstawiam jakis dodatkowy,awaryjny zawor w kolektorze ssacym :gwizdanie: Az sam jestem ciekaw co wyjdzie...

Opublikowano

Ciśnienie napompowane przez turbinę jest upuszczane przez zawór DV (np. w sytuacji hamowania silnikiem z wysokich obrotów), sterowany elektrozaworkiem umieszczonym pod kolektorem ssącym. N75 nie steruje obniżeniem ciśnienia doładowania tylko upuszczając ciśnienie sterujące WG z gruszki powoduje jego wzrost.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ciśnienie napompowane przez turbinę jest upuszczane przez zawór DV (np. w sytuacji hamowania silnikiem z wysokich obrotów), sterowany elektrozaworkiem umieszczonym pod kolektorem ssącym. N75 nie steruje obniżeniem ciśnienia doładowania tylko upuszczając ciśnienie sterujące WG z gruszki powoduje jego wzrost.

czyli-jesli dobrze rozumuje- ten elektrozaworek,kiedy dochodzi do zbyt duzego cisnienia w kolektorze,otwiera DV i kompresja uchodzi,dobra-to by pasowalo, bo pod kolektorem jest wlasnie taki zaworek ,do ktorego DV jest podpiety,a mozesz jeszcze wytlumaczyc mi ,jak to sie dzieje,ze jest caly czas 0,2 bara? czy po prostu turbina o zwyklym "przelocie",ze tak to nazwe-po prostu dmucha tyle,a gdyby DV byl w pelni zamkniety-dmuchneloby wiecej?czy jeszcze cos ,oprucz DV,jest podpiete do tego-pytam,bo nie moge teraz tego sprawdzic,a jak "odzyskam" auto od zony-bedzie juz ciemno i znow wielki c**j zobacze... :confused4:[br]Dopisany: 25 Wrzesień 2009, 19:44_________________________________________________powroce do tematu-otoz przeprowadzilem eksperyment,polegajacy na tym,ze podlaczylem DV do krocca,ktory jest na kolektorze ssacym,odpnajac go od elektrozaworka pod kolektorem-mialo to na celu sprawdzenie i obejscie danego elektrozaworka.Myslalem,ze jesli przy przeladowaniu tenze elektrozaworek steruje cisnieniem,utrzymujac je na poziomie 0,2-0,3 bara-efekt jest taki sam-czyli dalej auto przy przeladowaniu utrzymuje cisnienie rzedu 0,2-0,3 bara,i dalej nie wiem,co jest za to odpowiedzialne... :confused4: