Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BDG] Głośno pracująca pompa VP44

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Autko ma już swoje przejechane, 190k km. Ostatnimi czasy czyli tak przy przebiegu 180 tyś. pompa zaczęła głośniej klekotać. Ciekawi mnie czy to z powodu zużycia mechanicznego krzywki czy może coś elektroniką i nastawnikiem? Po jakim przebiegu pompy te zazwyczaj padają, chciałbym temu zapobiec więc prosiłbym o porady. Aha i jeszcze na czym polega regeneracja pompy czy to tylko wyczyszczenie pompy i kalibracja, czy też wymiana podzespołów mechanicznych, bo jeśli to wcześniejsze to powiem że ładnie liczą sobie za taką usługę :shocked:

Opublikowano

Autko ma już swoje przejechane, 190k km.

Jestes pewny ze to rzeczywisty przebieg?

Opublikowano

A skad wiesz, ze to pompa kleokocze?

Opublikowano
  • Autor

Samochód został sprowadzony z Francji. Według książki serwisowej ostatni wpis, czyli miesiąc przed kupnem samochód miał trochę ponad 107kkm, a kupując go licznik wskazywał 109kkm, z tego wnioskuje że nie był kręcony. Wydaje mi się że to pompa, bo z niej dobiega dźwięk.

Dźwięk jest podobny do tego:

wiem że to pompa na 4 gary ale myślę nie nie ma to większej różnicy.

Pod koniec tygodnia zabieram samochód do mechanik przy okazji wymiany wałków, zobaczymy co on stwierdzi.

Opublikowano

A może to wałki słychać. W twoim silniku masz juz ułożyskowane dzwignie zaworowe ale ten rodzaj wałków lubi pękać na krzywce na której jest bieżnia. U moim BFC siadła pompa a dokładnie sterownik i nastawnik. Zrobiłem sterowanie ale do poprawy został nastawnik. Jakie sa objawy żle przyspiesza zle zapala nie wkreca sie na obrotu.

Opublikowano
  • Autor

Objawy są następujące przy odpuszczeniu pedału gazu poniżej 50km/h zdaje się że samochód hamuje silnikiem aż do momentu kiedy jest na granicy zgaśnięcia, po zatrzymaniu się do 0, wszystko wraca do normy i pracuje jak należy. Np. jak dojeżdżam na światła. Myślałem że to skrzynia ale gdzieś czytałem że takie objawy związane są z wadliwą pompą, więc w tym moja dezorientacja :confused4:

Opublikowano

Pod koniec tygodnia zabieram samochód do mechanik przy okazji wymiany wałków, zobaczymy co on stwierdzi.

wymiana wałków w BDG z 2006r.,i to przy takim przebiegu?

w BDG wałki pękały w początkowej fazie produkcji,później został zmieniony kształt i problem został wyeliminowany,

ty masz auto z 2006r.,więc sama końcówka produkcji BDG,więc z wałkami nie powinieneś mieć żadnych problemów.

te stukanie może pochodzić od EGR.

Opublikowano
  • Autor

Wybacz źle napisałem miałem na myśli wymianę rozrządu (paski, napinacze, pompa wody i takie tam). Tomeks chodzi o ten zawór od EGR? Mogę nagrać filmik pracy silnika i wstawić na youtuba. Wczoraj miałem dziwną sytuację, parkując samochód pod domem zatrzymałem się w miejscu, po chwili samochód skoczył do przodu, tak jakby nagle załączył sprzęgło.

Opublikowano

Tomeks [/b] chodzi o ten zawór od EGR? Mogę nagrać filmik

łatwiej wpaść na spota 3M,lub ustawić się gdzieś w Gdyni :cool1:

ja jestem z Cisowej.

coś się mi wydaje,że problem leży gdzieś w sprzęgle/skrzyni.

Opublikowano
  • Autor

Chętnie się pojawie na Matarni jak znajdę troszkę czasu wolnego. Mechanik przełożony na poniedziałek.