mikefoto Opublikowano 2 Października 2009 Opublikowano 2 Października 2009 Zauważyłem, że cały zbiornik jest brudny w środku, szlam, rdza - jednym słowem syf. Przepłukiwałem nagrzewnice (zimno w aucie), mam teraz ciepło, ale chciałbym wyczyścić zbiorniczek płynu i zobaczyć czy dalej będę miał ten syf. Jak najlepiej to zrobić? Cały płyn chciałbym spuścić i zalać nowy, wystarczy odłączyć wszystkie węże? Zbiornik jest mocowany tylko na kilku śrubkach? Jest coś na co powinienem zwrócić szczególną uwagę ? Szukałem ale nie znalazłem nic w tym temacie, choć temat o wymianie termostatu był pomocny trochę
michal_g84 Opublikowano 2 Października 2009 Opublikowano 2 Października 2009 moim zdaniem będzie to ciężkie do zrobienia ze względu na słaby dostęp, alternatywą jest wymiana zbiorniczka, ja miałem pęknięty i zakupiłem ori w cenie 96zł
endriuu Opublikowano 2 Października 2009 Opublikowano 2 Października 2009 Najlepiej jak przepłuczesz zbiornik i cały układ tym srodkiem: http://www.prestone.pl/produkty/uklad-chlodzenia/prestone-plukacz-do-chlodnic.html. sam zbiornik mozesz wykręcic i zalać odkamieniaczem do czajników. płyn spuszczasz zdejmując dolny wąż z chlodnicy na ciepłym silniku (uwaga na temperature). Chodzi o to aby zlecial caly płyn - wlącznie z tym z bloku i nagrzewnicy. Zalewasz albo ori G12+ albo Prestone.
mikefoto Opublikowano 5 Października 2009 Autor Opublikowano 5 Października 2009 ok, dzięki. Dziś przeczyściłem pojemnik i zmieniłem płyn na Prestone. Pojemnik straszni zaśmiecony był, kilka razy płukałem go gorącą wodą z octem, dużo syfków wyleciało
LAKIER88 Opublikowano 28 Lipca 2010 Opublikowano 28 Lipca 2010 Witam właśnie dziś dokonałem czyszczenia zbiorniczka cieczy chłodzącej w mojej Audi. Czyściłem środkiem do czyszczenia czajnika z kamienia następnie zalewałem wrzątkiem wyczyściło pięknie.Zbiorniczek był dość zanieczyszczony takim jakby glonem paskudnie to wyglądało . Teraz jest bardzo ładny wręcz jak nowy pozdrawiam i zachęcam innych do czyszczenia
Rekomendowane odpowiedzi