Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ARM] Czyszczenie zbiornika płynu chłodzącego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem, że cały zbiornik jest brudny w środku, szlam, rdza - jednym słowem syf. Przepłukiwałem nagrzewnice (zimno w aucie), mam teraz ciepło, ale chciałbym wyczyścić zbiorniczek płynu i zobaczyć czy dalej będę miał ten syf. Jak najlepiej to zrobić? Cały płyn chciałbym spuścić i zalać nowy, wystarczy odłączyć wszystkie węże? Zbiornik jest mocowany tylko na kilku śrubkach? Jest coś na co powinienem zwrócić szczególną uwagę :)?

Szukałem ale nie znalazłem nic w tym temacie, choć temat o wymianie termostatu był pomocny trochę :)

Opublikowano

moim zdaniem będzie to ciężkie do zrobienia ze względu na słaby dostęp, alternatywą jest wymiana zbiorniczka, ja miałem pęknięty i zakupiłem ori w cenie 96zł

Opublikowano

Najlepiej jak przepłuczesz zbiornik i cały układ tym srodkiem: http://www.prestone.pl/produkty/uklad-chlodzenia/prestone-plukacz-do-chlodnic.html. sam zbiornik mozesz wykręcic i zalać odkamieniaczem do czajników.

płyn spuszczasz zdejmując dolny wąż z chlodnicy na ciepłym silniku (uwaga na temperature). Chodzi o to aby zlecial caly płyn - wlącznie z tym z bloku i nagrzewnicy.

Zalewasz albo ori G12+ albo Prestone.

Opublikowano

ok, dzięki. Dziś przeczyściłem pojemnik i zmieniłem płyn na Prestone. Pojemnik straszni zaśmiecony był, kilka razy płukałem go gorącą wodą z octem, dużo syfków wyleciało :)

Opublikowano

Witam właśnie dziś dokonałem czyszczenia zbiorniczka cieczy chłodzącej w mojej Audi. Czyściłem środkiem do czyszczenia czajnika z kamienia następnie zalewałem wrzątkiem wyczyściło pięknie.Zbiorniczek był dość zanieczyszczony takim jakby glonem paskudnie to wyglądało :confused4:. Teraz jest bardzo ładny wręcz jak nowy :rolleyes:

pozdrawiam i zachęcam innych do czyszczenia