Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Proszę o analizę - brak mocy w pełnym zakresie obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymienione wtryskiwacze (używane, sprawdzone), dzisiaj wymeiniona pompa paliwa (używana, sprawdzona) i dalej brak mocy... Zero błędów.

Poradźcie coś.

I o co chodzi w grupie 013 ?? Czemu takie dziwne wartości?

Statyczne:

000 S

001 S

003 S

004 S

007 S

013 S

023 S

Bassic S:

000 BS

004 BS

011 BS

Dynamiczne:

000 D

001 D

003 D

004 D

008 D

010 D

011 D

Opublikowano

Kiepskie korekcje na wtryskach(013), kąt wtrysku do regulacji(BS 000), turbo bardzo późno wstaje ~3k obrotów(niedoładowanie przez co i przepływka źle mierzy) 008 dyn też nie wygląda dobrze. Sporo do zrobienia jest..

Opublikowano
  • Autor

A tłumacząc na zrozumiały język to jak te korekcje na wtryskach ustawić?

Turbo rozumiem, że pada powoli?

Grupa 008 za co odpowiada?

Opublikowano

Korekcje na wtryskach mówią o tym czy paliwo jest "wlewane" czy wtryskiwane w postaci mgiełki. Z tego co się zorientowałem to powinny one oscylować w granicach 0. U Ciebie niestety dzieje się coś niedobrego.

Grupa 008 odpowiada za dawkę paliwa. W tym poście jest to ładnie wytłumaczone jak powinno być: http://www.a4-klub.pl/smf/b5_afn_prosba_o_analize_logow-t15050.0.html;msg177060#msg177060

Co do turbo to może zapieczone kierownice i wystarczy czyszczenie ewentualnie podmiana zaworka N75.

Opublikowano

-przepływomierz do czyszczenia

-jest katalizator? :sick3:

-sprawdź N75 i wężyk

-w grupie 013 S - odchyłka wielkości dawki w cylindrach, u Ciebie jest już nie za dobrze, dwa wtryskiwacze sporo się różnią od dwóch pozostałych, albo silnik ma spory przebieg i ciśnienie na dwóch tłokach jest różne, pewnie każdy wtryskiwacz pochodzi z innej parafii i dlatego tak masz, przez to może być nie równa praca na biegu jałowym, może zastosuj jakiś środek do czyszczenia wtryskiwaczów.

-nie ma 003 BS

-do korekty statyczny kąt początku wtrysku, ale to w zimie tylko się przyda, mocy nie przywróci nic :evil:

Opublikowano
  • Autor

-Przepływomierz próbowałem już przeczyścić... trzeba kupic nowy najwyrazniej...

-Puszka od kata jest, ale czy coś w środku to nie wiem.

-Wtryskiwacze przed założeniem były sprawdzane w ten sposób, że podłączył je do czegoś tam, co powodowało wtrysk paliwa pod ciśnieniem i widać było jak daje ładną mgiełkę.. :blink:

-003 BS nie robiłem, bo mam zaślepiony EGR i nic by nie dało.

Sprawdzę jeszcze czy sztanga na oko chodzi te 2-3cm.

Wychodzi na to że wszystko po kolei zaczyna sie sypać... :wallbash:

Opublikowano

-Przepływomierz próbowałem już przeczyścić...

Zdziwiłbym sie jakby cos pomogło... :wink4:

Przede wszystkim trzeba doprowadzic cisnienie doładowania do normy. Do sprawdzenia:

- szczelnosc układu dolotowego

- przewodu ukladu podciśnienia

- jak wyglada ruch sztangi + ew. rozruszanie jej ręcznie...

Po tym powtorz 011 i 010 dyn...

Opublikowano
  • Autor

To tak:

Sprawdziłem układ podciśneinia, okazało się że coś nie tak z N75, bo ciśnienia nie dawał na turbinę. Wykręciłem go i okazało się, że sparciały przewód się ukruszył i zatkał jedno z wyjść zaworka (co gorsza nie mogę tego wyjąć, więc narazie jest podpięte pod N18). Na tym zaworku turbina już chodzi (w BS widać jak sztanga ładnie pracuje) i pytanie nowe...

Czy na jałowym biegu powinien być słyszalny lekki świst turbiny?

Czy podczas przyśpieszania, jeśli dosyć grubo chodzi silnik tzn. że jest gdzieś nieszczelność w dolocie, czy to coś innego? Tego narazie nie mogę sprawdzić, bo kanału nie mam, spróbuję jutro u szwagra :)

Opublikowano

jak najbardziej na jalowym slychac turboprzy BS :good: :good:

w czasie jazdy podczas przyspieszania :good:

Opublikowano
  • Autor

Ale u mnie słychać to też bez podpięcia komputera :blink:

Opublikowano

Czy na jałowym biegu powinien być słyszalny lekki świst turbiny?

Norma - tez tak mam - chociaz mam troche inną turbine :wink4:
Opublikowano
  • Autor

To chyba dobrze, albo kata mam wybebeszonego :)

A co do tego grubego głosu silnika, to jakieś propozycje? Jeśli jutro nie znajdę żadnej dziury w dolocie, to czego jeszcze mam szukać?

Opublikowano

Każda turbina wydaje inne dźwięki, moja na biegu jałowym jest nie słyszalna. Ostatnio jeździłem ze zdjętą rurą od filtra powietrza(kilka miesięcy) :) i wtedy dodatnie gazu od 900obr i było słychać syczenie, po założeniu rury na swoje miejsce do 1400obr syczenie brak, a powyżej 1500 syczy jak wściekła, u mnie ostatnio doszedł dziwny dziek, jak silnik jest zimny to słychać jakiś dźwięk z turbo jakby łożyska, nie podoba mi się ten dziek :mysli:, na ciepłym go nie ma. Czyżby turbina mówiła papa? Patrzyłem i wirnik nie ma luzu, i kręci się wcale nie letko.

-jak gruby głos na biegu jałowym to może rzekomo zatkany ERG jednak nie jest zatkany.

-lub wydmuchało katalizator i dlatego taki gruby głoś

-dziura w układzie wydechowym

Opublikowano
  • Autor

Wyczyściłem N75 i wymieniłem wszystkie wężyki gumowe. Sprawdziłem czy gdzieś w dolocie ucieka powietrze, ale nic nie znalazłem. Jednak gdy włączyłem grupę 011BS i byłem pod samochodem to przy zmianie na On czy OFF było słychać od turbiny jakieś metaliczne piszczenie czy jak to tam nazwać... Znaczy to że i turbo mi się sypie??

Opublikowano

Wkleił byś nowe logi po wszystkim co zrobiłeś, albo lepiej nie bo turbina krzyczy pomocy. Turbiny to jak nie puszcza oleju uszczelniaczami i nie ma za dużego luzu to teoretycznie powinna być ok :> ale nie ma jak rozebrać i dokładnie obejrzeć w środku, przy okazji wyczyścisz, a piszczenie to może być przestawiające się kierownice, albo kierownice dotykają do wirnik a to bardzo nie dobrze, bawiłeś się z N75 i fabryczna nastawa mogla się przestawić. Metaliczne piszczenie to najgorsze co może być, wiem bo to ostatnie co wydawały moje dwa poprzednie silniki przed zatarciem :evil: wiec rozpraw się z tym piszczeniem jak najprędzej bo jak tego nie zrobisz turbina może się rozlecieć. Może napier na włączonym silniku odepnij wężyk od N75, i zobacz w skaranych położeniach prowadnicy czy piszczy, jak tak musisz wyregulować gruche

Opublikowano
  • Autor

Na podłączonym n18 było to samo piszczenie. Próbowałem już odłączać wężyk i się praca nie zmienia. Przyjrzałem się i ten dźwięk na jałowym pojawia się jak jest sztanga skierowana w stronę gruchy.

Co do czyszczenia turbiny to czy po rozebraniu nie trzeba jej wyważać, czy coś tam? Tak słyszałem.

Zostaje mi wymiana turbiny, ale coraz coś wymieniam/naprawiam, a problem zostaje. Jak to nie będzie to to chyba go spale.........

Opublikowano

Nic nie trzeba wywarzać. Wirnika nie dotykasz tylko kierownice, a przy okazji obejrzysz co tam piszczy, albo nic nie rozbieraj tylko tak wyreguluj sztangę zęby gdy grucha jest w górze nic nie piszczało ale najlepiej skonsultuj się odnośnie turbo z jakimś specjalistą. Ja bym rozebrał i obejrzał dmuchawkę w środku. Zawór N75 nowy zamontowałeś?