Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Problem rozmiarem zimówek!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich!!

mam mały problem z doborem zimówek. teraz mam letnie 225/45/17. juz sie prawie zdecydowałem na Dębice 195/65/15( mniejsza o firme), na próbę założyłem zapas w rozmiarze 205/65/15 żeby zobaczyć jak to mniej więcej będzie wyglądać i tu zauważyłem coś niepokojącego:

1- zacisk hamulca jest bardzo blisko felgi-tak na oko to ledwo zmieścił by sie tam palec reki

2- przy skręconych na maxa kołach opona jest blisko nadkola i na nierównościach pewnie by obcierało

Nie miałem dotąd problemu z doborem opon do innych aut a tu z moja niunią zgłupiałem :wallbash:

dodam że mam zawias 1BE, i nie wiem czy ktoś nie kombinował z obniżeniem auta. Jaki w taki razie rozmiar byłby odpowiedni???????

195/55/15 czy 205/55/16???????

Opublikowano

Jak nie miales zmienianych zaciskow to 15 wejda i bedzie ok kwestia jeszcze jakie felgi i ET zeby nie obcieralo :good:

Opublikowano
  • Autor

Powiem szczerze ze nie wiem czy ktoś grzebal przy zaciskach. Jak założyłem ten zapas 205/65/15 to wszedł bez problemu tylko jak pisałem felga była bardzo bliska tego zacisku. co do felg będą stalówki. Jakie powinno byc ET??

Opublikowano

Ale przeciez jesli nic nie obciera a pzeciez zacisk ani felg nie pracuje wiec jesli felga weszla to bedzie ok 15 a zimowki to powinny byc 195/65r15 lub jesli chcesz 16 to 205/55r16

Opublikowano

Na zimę mam 195/65R15 i nie ma problemu( też mam zawias 1BE) Ten zapas to nie jest typowy rozmiar.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No cóż. A moją A4-czkę Helmut zamówił na ET45 - 5x112 - 7,5JX17H2 – „8D0601025M”, a oponki 225x45x17” i się dowiedziałem, że z powodu seryjnie większych tarcz nie włożę 15” (zimówek) nawet tak jest napisane na naklejce przy zamku drzwi kierowcy. Więc „Polak potrafi” żeby nie zrobić z Audi np. Fiata Punto. Poszperałem przeliczyłem jak inżynier i wyskoczył wynik: 7JX16 5X112 ET37 - otwór centrujący 57 mm od PASSATA B5 :cool1: do tego opony 205x55x16”. Całość pięknie wygląda super pasuje. Szczelina pomiędzy nadkolem, a zewnętrzną stroną opony ok. 5mm. Lepiej być nie może. Nie jeden chciałby mieć tak spasowane letnie. Szczerze polecam tą konfigurację przejeździłem tak cały sezon zimowy 2008 i ok :good: :good: :good:. Pozdrawiam :).