Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak i czym poprawić chłodzenie peceta??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno poruszyłem temat zmiany karty graficznej i ramu. Wszystko juz mam zakupione , dzisiaj załozyłem noi test :kox: Na necie wszystko OK, wiec poszła w ruch gra Brothers in Arms :wink4: ustawiłem na max detale itp, rodzielczość 1366 na ileś tam. Pierwsze wrażenia prze kozak :kox: :kox: w pórwnaniu do poprzedniej grafy, nic sie nie tnie detale na dobrym poziomie, wiec gram pograłem tak z 20min moze a tu pecet sam sie wyłączył :blink: mysle przypadek, wiec jeszcze raz i to samo :wallbash:

Poczytałem w necie troche o tym zjawisku i znalazłem dwie mozliwe przyczyny

Wina napewno lezy po stronie:

1. Zasilacza (złe napiecia podaje moze byc przeciazony)

2. Procesora (Zbyt duza temp. za słabe chłodzenie)

Wiec co do zasilacza nie sądze żeby był przeciążony, mam 600w zasilacz, i w sumie mało rzeczy podpietych w pececie(żadnych kart rozszeżeń pod PCI, 1 dysk twardy)

Obstawiam że to wina zbyt wyokiej temperatury procesora, jak znajde program do pomiarów to napisze ile dokładnie jest. Procek to Athlon X2 4800+ płyta gigabite

Mógł by mi ktos polecić jakieś w miare nie drogie rozwiazanie problemu, chodzi o nowy wentylator na procka i ewentualnie jakieś dodatkowe wentylatory wewnetrzne :notworthy:

[br]Dopisany: 09 Listopad 2009, 15:28_________________________________________________Nie wiem moze cos takiego

http://www.allegro.pl/item801674039_arctic_cooling_freezer_64_pro_pwm_nowa_wersja_gw6l.html

Miał ktoś z tym do czynienia :mysli:

Przy montażu musze uzywać jakis past termo :chytry:

Opublikowano

wydajniejszy wiattrak na procka to raz ..mozesz zalozyc radiatory rowniez na ram i dysk..ale tez dobrym rozwiazaniem bedzie zalozenie 2 wiatrtakow jeden z przodu a drugi z tylu ( lub nawet 2 z tylu jeden pod drugim) w celu wytworzenia obiegu ..przedni bedzie wpychal zimne powietrze a tylni ( lub 2 ) bedzie je wyciagal...mi dzieki takiemu zabiegowqwi temp spadla o 12* C[br]Dopisany: 09 Listopad 2009, 15:39_________________________________________________

[br]Dopisany: 09 Listopad 2009, 15:28_________________________________________________Nie wiem moze cos takiego

http://www.allegro.pl/item801674039_arctic_cooling_freezer_64_pro_pwm_nowa_wersja_gw6l.html

Miał ktoś z tym do czynienia :mysli:

Przy montażu musze uzywać jakis past termo :chytry:

sam mam wiatraki z tej firmy sa fajne a co najwazniejsze ciche..oba mam stale bez czujnika podpiete i ustawione na 800 obr/min a co do pasty to polecam ta srebrrna termoprzewodzaca... ja do zarzadzania temp uzywam speedfan'a

Opublikowano
  • Autor

Aktualnie mam własnie tak zrobione jak piszesz, z przodu jeden 10x10cm i z tyłu jeden 10x10cm najzwyklejsze wiatraczki, na procku jest załozony seryjny jaki z prockiem dostałem

Dysk mam zamontowany najnizej jak sie dało, w sumie to jakieś 5cm nad podstawą pocześci chłodzony jest przez ten wiatraczek

Tylko dodam że u mnie wiekszosć czasu zdjeta jest jedna strona obudowy peceta

Jeśli bym kupił ten cooler co podałem wyzej w linku, to przy jego montazu musze używac jakiejs pasty :mysli:

Opublikowano

tak, musisz na połaczeniu radiatora z procesorem ale z opisu wynika, że owa pasta jest w zestawie tego coolera

Opublikowano
  • Autor

Ok to robie zakup takich gratów

Na procka

Na dysk

http://www.allegro.pl/item807999381_aab_cooling_hdd_cooler_ciche_chlodzenie_15_5_db.html

i zastanawiam sie czy jest sens to brać

http://www.allegro.pl/item808347554_primecooler_pc_rhs2_radiatory_na_pamieci_ram_graf.html :mysli:

W sumie to nie planuje podkręcać peceta[br]Dopisany: 09 Listopad 2009, 16:03_________________________________________________Kupione :kox:

Dzieki Talib za zainteresowanie tematem :good:

:notworthy:

Opublikowano

nie ma problemu :)

Opublikowano

Komputer do lodowki :kox:

Opublikowano

Kowi zrobiles błąd kupując podzespoly chlodzace bez uprzedniego sprawdzenia temp procka. Powinienes sprawdzic napiecia na zasilaczu. i nie programowo tylko organoleptycznie - miernikiem. Kondensatory masz solidy czy zwykle. mogą one nie wyrabiać. Temp na karcie graf. tez wypadaloby zmierzyc.

Opublikowano
  • Autor

Nieznam sie za bardzo na tych parametrach jakie powinny być własciwe, wiec pokaże screen z temp

speedfanx.th.jpg

Włączona jedynie przeglądarka internetowa

Zaraz zrobie pomiar przy włączonej grze

A co do kondesatorów to nie wiem jakie mam :no:[br]Dopisany: 10 Listopad 2009, 13:38_________________________________________________Zrobiłem pomiar temperatury procka w czasie gry

tempwczasiegry.th.jpg

Grałem niecałe 5min, temparatura zapewne do wiekszych wartosci doszła by, ale nie zdązyłbym screena zrobić po wyłączeniu temp spadła

Opublikowano

Z tego co widzę ale to nie musi być dokładnie tak jak jest widoczne to napięcia masz zrypane odchyłki w napięciach mogą wynosić +/-10% wartości zadanej nie więcej. Najlepiej sprawdź to miernikiem chociaż pod obciążeniem troszkę inaczej będzie.

Opublikowano
  • Autor

To w takim razie co wychodziło by ze zasilacz cos nie tak działa ;( Jeszcze spróbuje podąłaczyc pod inny kabelek zasilajacy karte graficzną :gwizdanie:

Zasilacz mam troche ponad rok to dziwne żeby nie domagał już :wallbash:

Opublikowano

Jaki to jest procek?

Opublikowano
  • Autor

Jaki to jest procek?

AMD athlon 64 X2 4800+ 2,4GHz

Opublikowano

Jaki to jest procek?

AMD athlon 64 X2 4800+ 2,4GHz

ten procek wykrecony do 2.9 z napieciem 1.4V ma wyzsze tempy i bez problemu wytrzymuje. zmierz tempy Core Temp`em i wklej. sprawdz czy w biosie nie masz sutawione wylaczanie przy danej temp. jesli tak - podnies granice o 10st.

Opublikowano
  • Autor

Pomiar z Core Temp

coretemp.jpg

Włączona tylko przeglądarka

Opublikowano

nom i teraz uruchaom jakas gre w oknie (tzn nie full screen - do ustawinia w opcjach graf.), graj i monitoruj tempy na core tempie. tylko niech to nie bedzie saper :cool1:

Opublikowano

To w takim razie co wychodziło by ze zasilacz cos nie tak działa ;( Jeszcze spróbuje podąłaczyc pod inny kabelek zasilajacy karte graficzną :gwizdanie:

Z zasilaczami to jest różnie nawet roku mogą nie mieć i lipa, a podłączenie pod inny kabelek nic nie da ponieważ będzie tak samo. I jak złe są napięcia też będzie wywalać.

Opublikowano
  • Autor

Prosze

coretepm2.jpg

Jakies niecałe 5min[br]Dopisany: 10 Listopad 2009, 14:36_________________________________________________

Z zasilaczami to jest różnie nawet roku mogą nie mieć i lipa, a podłączenie pod inny kabelek nic nie da ponieważ będzie tak samo. I jak złe są napięcia też będzie wywalać.

Tylko ten cyrk zaczął sie po zmianie karty graficznej wczesniej mogłem grać do bulu :blink:

Opublikowano

Karta pewnie ma dodatkowe zasilanie poprzednia pewnie nie miała zaczyna się większe obciążenie dla zasilacza i mogą wyjść hocki klocki.

Opublikowano
  • Autor

Poprzednia karta nie miała dodatkowego zaslania, a co do zasilacza to nie wiem przez jakis okres ciągnął 2 dyski twarde + 2 napędy i była jeszcze karta TV, teraz go odchudziłem o pare z tych urządzeń :gwizdanie: