Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Kopci na czarno a moc jest i idzie jak burza.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

problem z moja a4 mam najstepujący.

Autko zaczęło mi masakrycznie kopcić na czarno, do tego stopnia że ci jadący za mną chyba sie truja w kabinach - czarna chmura.

Auto ma moc super, pod Vaga bylo podpiete i zero bledów (dawka w okolicach czwórki ).

Żadnych dziurawych węży nie znalazłem...

Macie jakis pomysł ??

PS

Od jakichś 2 miesięcy leje tylko vpower, ktos mi powiedzial ze ta lepsza benzyna powoduje ze teraz cały układ się przeczyszcza ( katalizator) i sie poprostu musi swoje wykopcic...

Pomocy... juz mi dowód chcieli zabrac :D

Opublikowano

Jak kopci znaczy się mało powietrza. Suszarka chyba słabo daje. I pewnie wzrost spalania wystąpił :mysli:

Opublikowano

po sofcie czy seria? :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Wszystko jest seryjne, suszarka chodzi bo sprawdzałemsam sztange i normlanie funkcjonuje a mechanik tez sprawdzal. Jakis czas temu wymienialem czujnik N75. Wtryski tez były sprawdzane i powiedziano mi że jak na 220 000 przebiegu to sa igiełki.

Tak się zastanawiam jeszcze nad tymi węzami... moze jest jednak gdzies jakas dziura... jakie węże powinienem sprawdzic ?

Może juz jestem przeczulony i wszystko mi sie rzuca w uszy ale jak dodaje gazu to słychac tak jakby odkurzacz... ale moze tak juz było wczesniej i nie zwróciłem uwagi...

Opublikowano

a filtr powietrza? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

no wlasnie tez był wymieniony na nowy...

Opublikowano

ten odkurzacz to możesz sobie zrobić samemu jak zdejmiesz obudowę filtra powietrza dlatego się tym kierowałem :mysli:

Opublikowano

ja tez długo szukałem dziury i była pod opaską przy kolektorze praktycznie niewidoczna

Opublikowano
  • Autor

Zlokalizowałem dosyc mocne pocenie się w miejscu które widoczne jest na zdjęciach. Kolego Boseron czy to w tym samym miejscu miałeś ?

1dCdyA.jpg

1dCg2J.jpg

Opublikowano

Mozesz zrobic logi?. Czarny dym to oznaka nieszczelności w dolocie. Szukaj dziury :hi:

Opublikowano
  • Autor

Nie mam na chwile obecną mozliwości zrobienia logów...

Powiedzcie mi Panowie które węże sprawdzić :)

czy te które są na zdjeciu ? i taki jeden szeroki czarny którty znjaduje sie bardziej w strone kabiny z dwoma cybandami ?

Opublikowano

Sprawdzaj cały dolot. Od turbiny, przy IC i od IC do kolektora. Gdzieś musi być ta dziura

Opublikowano

Sprawdz DOKLADNIE- łacznik pomiedzy rurą plastikową a kolektorem ssacym oraz waz ktory pokazales na zdjeciach.

Opublikowano

czarny kolektor :blink:

tam Ci gdzieś musi uciekać na pewno :wink4:

Opublikowano
  • Autor

czarny kolektor :blink:

tam Ci gdzieś musi uciekać na pewno :wink4:

dokładnie... czyli gdzieś w okolicach kolektora szukać dziury... jak rozumiem...

Opublikowano

przeglądnij i przedmuchaj dokładnie wszystkie te węże w koło... a egr Ci nie puszcza?

Opublikowano
  • Autor

guma łącząca kolektor z platikową rurą idąca do IC była od spodu z wielka dziurą... przez to cały kolektor był z oleju/czy też ropy...z czegoś czarnego. Gume wymieniłem na super mocną wznacnianą płótnem ( znalazłem na garażu ) ściagnąłem cybantami i wszystko smiga. Już nie kopci :)

PS Ta guma w nerwisie NOMA w katowicach - 99zł :)

Dziękuję wszystkim za pomoc !!! Serdecznie !!

Opublikowano

dobrze myślałem :wink4:

inna sprawa że jak miałeś tam tyle oleju że Ci kolektor na czarno zafarbował to coś jest nie tak :naughty:

Opublikowano
  • Autor

też sie spodziewałem że skąds cos tam musi wypływać ale nic nie było widac! Dopiero po odkręceniu cybandów "wyszło mydło z worka" - jak mozna bylo BrzydUli usłyszeć :)

Opublikowano

czy jeśli czarny dym pokazuje się w momencie gdy mocno dodaję gazu to również jest oznaka że mam nieszczelny dolot?