Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Podgrzewane lusterka wersja bez instalacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemano Pany. :kox: :kox: :kox: :kox: oto wynik rezanka

Sprawa dotyczyła autka w którym nie było ani mat grzewczych ani nie było instalacji prócz tego co widać na zdjęciu: :tongue4: :tongue4: :tongue4:

1gCZTi.jpg

no czyli kabelki w lustrach są ale brak zasilania czyli nie ma prądu ani po stacyjce ani po włączeniu grzania tylnej szybki :mysli: :mysli: sprawa prosta nie ma reszty :kox: : instalacji :shocked: :shocked: dlatego wciągamy kabelki i podpinamy je do grzania tylnej szybki :cool1: :cool1:

Potrzeba nam będzie:

kabelka troszkę powiedzmy że 0,75 mm2 ja dałem 0,5mm2 i jest spoko

jakieś konektory (można też skręcać i lutować kabelki) ja zaciskałem konektory

izolacja i coś może jeszcze :wink4: :wink4: :wink4:

na pewno trzeba mieć maty grzewcze: od takie ze zdjęcia:

F_Zs0.jpg

LR lustro pasażera, LL lustro kierowcy

No dobra demontujemy (czyli wyrywamy z lusterek) nasze wkłady z lusterek i zaczynamy odklejać plastiki, powiem szczerze ze jedyne potrzebna narzędzie do tego to scyzoryk

:wink4: :wink4: :wink4:

G1hLJ.jpg

podpowiedz nie staramy się oderwać a raczej odciąć, efekt jest taki: :cool1: :cool1: :cool1:

G1uer.jpg

teraz jak widać mamy szkło ze stara taśmą dwustronna i plastik nie uszkodzony i oto nam chodziło :naughty: :naughty: :naughty:

teraz odklejamy delikatnie taśmę dwustronna czynność ta wymaga cierpliwości i delikatności zeby odblasków nie uszkodzić wygląda o tak:

oQjKS.jpg

efekt naszej delikatności wygląda tak:

G2G3J.jpg

ważne że na szkle pozostał klej ze starej oryginalnej taśmy dwustronnej i moja rada nic z tym klejem nie robić bardzo korzystnie to wpływa na przyklejenie się naszych nowych mat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil: :evil: :evil:

teraz należało by przymierzyć maty nie do szkieł a do plastików a to dlatego że trzeba jakoś ustawić wyjścia mat grzewczych

G38_r.jpg

pomocne jest to że klej ze starej taśmy dwustronnej został na plastiku również :gwizdanie: :gwizdanie: :gwizdanie: pozwala to w dokładnym przyklejeniu mat do szkła bo przykładamy plastik na którym jest mata dokładnie do szkła i nic się nam nie przesunie.

a więc przykładamy plastik z matą i ponownie odrywamy plastik co sprawia ze mata zostanie na szkle tam gdzie dokładnie chcemy, teraz dociskamy mate do szkła i naklejamy w moim przypadku taśmę dwustronna ale inni proponują kleje ja użyłem taśmy i jest ok :kox: :kox: :kox: wyglada to mniej więcej tak:

oTEgS.jpg

teraz odklejamy taśmę zabezpieczająca (biała) i składamy to do kupy :slina::blink: i oto efekt:

1gLP79.jpg

lustro pasażera

G4OLr.jpg

i kierowcy.

teraz to podpinamy do kabelków ze stanu wyjściowego:

oV440.jpg

Teraz musimy kabelki powciągać, żeby to zrobić trzeba pościągać tapicerki jak to zrobić mamy tu:

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t32144.0.html;highlight=boczek

demontujemy również schowek co by kabelki ładnie poprowadzić

po demontażu tapicerki demontujemy plastikowe trójkąciki i wygłuszenia pod nimi ukazuje się nam kostka w której mamy kabelki do sterowania lustrami i owe nie podpięte kabelki od grzania luster które ja osobiście wyjąłem z kostki oto foto:

1gOvJS.jpg

teraz wciągamy kabelki przez przelotkę drzwi i ładnie układamy kabelek w drzwiach aby o szybę nie haczył.

G7RPr.jpg

P to nowy przewód:)

G7WOJ.jpg

NKa to nowy kabelek po wyjściu z przelotki

Teraz podpinamy nowe kabelki z wyjętymi z kostki:

1gPnC0.jpg

NK nowe kable

SK stare kable

wszystko traktujemy izolacją.

teraz rozbieramy boczek koło nóg jeśli tego wcześniej nie zrobiliśmy

1gPHz9.jpg

ukazuje się nam kupa kabli :naughty::tongue4: :tongue4: i kostka która nas interesuje z białym grubaskiem do którego będziemy się podpinać

GaosA.jpg

a więc wpinamy się do niego, na tym kabelku pojawia się prąd po włączeniu ogrzewania tylnej szybki

GaFVA.jpg

teraz pozostaje się nam podpiąć do masy robimy to np tu:)

GaKUS.jpg

teraz wszystko izolujemy i robimy próbę po około 3 minutkach czuć wyraźnie że lustra grzeją.

składamy wszystko do stanu fabrycznego :polew: :polew:

KOSZT takiego rezanka jest symboliczny a efekt bezcenny.

Ja ze swojej strony obiecuję pomoc każdemu kto będzie miał jakieś problemy proszę dzwonić lub na gg pisać :kox: :kox: :kox: :kox:.

to tyle z mojej strony pozdrawiam wszystkich forumowiczów :cool1: :cool1: :cool1: :cool1:

ze względu że nie każdy od dzieciństwa lubił kabelkami się bawić prowizoryczny schemacik: :decayed: :decayed: :decayed:

u0bYr.jpg

Opublikowano

Również użyłem taśmy dwustronnie przylepnej , lecz odwrotnie. Przykleiłem matę swoim oryginalnym klejem do lustra a taśmą dwustronną do plastiku.Użyłem taśmy dwustronnej z takiej jakby gąbki i pomyślałem ,że ma ona właściwości izolacyjne termicznie więc klejąc w ten sposób odmrażanie powinno moim zdaniem przebiec trochę szybciej.

Poza tym fotostory :good: i na pewno wielu się przyda.

Opublikowano
  • Autor

Również użyłem taśmy dwustronnie przylepnej , lecz odwrotnie. Przykleiłem matę swoim oryginalnym klejem do lustra a taśmą dwustronną do plastiku.Użyłem taśmy dwustronnej z takiej jakby gąbki i pomyślałem ,że ma ona właściwości izolacyjne termicznie więc klejąc w ten sposób odmrażanie powinno moim zdaniem przebiec trochę szybciej.

Poza tym fotostory :good: i na pewno wielu się przyda.

dokładnie taka kolejność szkło mata taśma i plastil :naughty: :naughty: :naughty: inna nie wchodzi w grę

qneSA.jpg

mata na lusterku a taśma na plastiku.

Opublikowano

tak to jest jak się o 2.40 czyta forum zamiast spać.Moja wina sorki.

Opublikowano
  • Autor

tak to jest jak się o 2.40 czyta forum zamiast spać.Moja wina sorki.

coś trzeba robić w te bezsenne noce:) :gwizdanie: :gwizdanie: :gwizdanie:
Opublikowano

moim zdaniem tasma dwustronna moze nie zdać egzaminu na dłuższą metę

Opublikowano
  • Autor

moim zdaniem taśma dwustronna może nie zdać egzaminu na dłuższą metę

taśma ta pod wpływem ciepła się wulkanizuje i prędzej się rozwarstwi niż odklei :tongue4: :tongue4:

ale kolega ma rację taśma z hipermarketu za 5 zł za rolkę sie nie sprawdzi :good: :good: :good: :good:

Opublikowano

Góral.tz nie ma to jak złapać na porządny klej :tongue4:

Opublikowano

Zrobione wg opisu. Efekt bezcenny... :cool1::a4fan: :a4fan:

Opublikowano

chyba też sobie zrobię - co radzicie zamiast taśmy? Jaki klej?

Opublikowano
  • Autor

Zrobione wg opisu. Efekt bezcenny... :cool1::a4fan: :a4fan:

cieszę się że pomógł opis:) :good: :good: :good:

chyba też sobie zrobię - co radzicie zamiast taśmy? Jaki klej?

jak ma być jakiś klej (co uważam za zbędne nawet sprzedający maty go nie stosuje, a robi lusterka) to jakiś konkretny do luster :good: :good:

Opublikowano

no to będzie taśma :D:good: ale fotki mogły być trochę wyraźniejsze :P:evil:

opis wykorzystam - maty zamówione :D

Opublikowano
  • Autor

no to będzie taśma :D:good: ale fotki mogły być trochę wyraźniejsze :P:evil:

opis wykorzystam - maty zamówione :D

heheheeh o przepraszam za jakość ale rezanko robiłem w starej szopie na wsi:) na działce i miałem do dyspozycji tylko telefon komórkowy:) :polew: :polew: :tongue4: :tongue4: :tongue4::wink4::good: :good: a co do taśmy to ostatnio widziałem w CASTORAMIE taką taśmę : TESA piankowa taśma dwustronna :good: :good:

Opublikowano

castoramę mam blisko, ostatnio dokupowałem tam nakrętki do podłokietnika ;)

będę się w tym tygodniu pewnie bawił, ale w weekend ;)

Opublikowano

na jakis silikon albo klej do szyb można wtedy to na pewno nie odpadnie :evil:

Opublikowano
  • Autor

castoramę mam blisko, ostatnio dokupowałem tam nakrętki do podłokietnika ;)

będę się w tym tygodniu pewnie bawił, ale w weekend ;)

:good: :good: :good: ja mam na podobnej taśmie i trzyma jak cholera :cool1: :cool1: tylko taśma jest dość droga rolka TESY chyba 34 złote :naughty: :naughty:

na jakis silikon albo klej do szyb można wtedy to na pewno nie odpadnie :evil:

a SOLAR woli klej :polew::tongue4::wink4::kox::good: :good:

Opublikowano

no jedni klej inni taśma - zobaczymy jak to wyjdzie ;)

Opublikowano
  • Autor

no jedni klej inni taśma - zobaczymy jak to wyjdzie ;)

może być tylko bardzo dobrze :good: :good: :good: :good: :good: :good:
Opublikowano

Bardzo fajne fotostory!! :good: :good:

Tylko pytanko - co wpisać w allegro na przykład by to wyskoczyło? Bo mi wychodzą same bzdury :(

Są jakieś robione specjalnie dla A4 B5 czy to jakieś standardowe mają być?

Z góry wielkie dzięki :)

Opublikowano
  • Autor

Bardzo fajne fotostory!! :good: :good:

Tylko pytanko - co wpisać w allegro na przykład by to wyskoczyło? Bo mi wychodzą same bzdury :(

Są jakieś robione specjalnie dla A4 B5 czy to jakieś standardowe mają być?

Z góry wielkie dzięki :)

kolego w Allegro piszemy "mata gb" i kupujemy u np: :naughty: :naughty:

http://allegro.pl/item812915784_podgrzewacz_lusterka_mata_grzewcza_gb_10s_okazja.html

jeżeli masz wersję jak ja ze jedno lustro mniejsze kupujesz dokładnie te maty z fotostory są w sam raz, maty defakto są uniwersalne ale pasują i sprawują się ok :good: :good: