Armi Opublikowano 15 Listopada 2009 Opublikowano 15 Listopada 2009 Sprawdzałem sprawność osprzętu silnika wg http://www.a4-klub.pl/smf/diagnostyka_vag/tdi_diagnostyka_aktualizacja_30_vii_2008-t18478.0.html Przepływomierz,termostat ok, kierownice w turbo się troszkę zapiekają. Doszedłem do testu EGR: 1. Analiza grupy 003 w próbie statycznej Wartości pozycji 2 i 3 powinny utrzymywać się w granicach 200 jednostek [dla obu pozycji]. U mnie 290 dla 2 i 520 dla 3 pozycji. Pozycja 4 – wysterowanie zaworu - winna utrzymywać się w granicach 40%. U mnie 4,8% 2. Analiza grupy 003 w próbie statycznej Basic Settings Pozycja 3. W przypadku trybu OFF, winna być ona wysoka [400 i więcej] u mnie ponad 500 z kolei w trybie ON, winna być wyraźnie mniejsza – zbliżona do poz. 2 i 3 z próby statycznej zwykłej [ok. 180]. U mnie +/- 250. Pozycja 4 określa wysterowanie zaworu EGR: U mnie EGR OFF 0% a EGR ON 99,6% (nie otwiera się do końca?) Testy przeprowadzałem kilka razy, nie mam zaślepionego EGR. Vag nie wywala żadnego błędu związanego z EGR. Pełne logi tutaj: http://www.a4-klub.pl/smf/b5_afn_prosze_o_analize_logow-t95713.0.html _________________________________________________ Czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi co się dzieje? Co z tym zrobić (zaślepiać EGR, zostawić tak jak jest?)
Darev Opublikowano 15 Listopada 2009 Opublikowano 15 Listopada 2009 Przed wykonaniem statycznej próby gr. 003 zrób przygazówkę i zobacz jaka będzie wartość pozycji 3... pozycja 4 gr. 003BS jest jak najbardziej prawidłowa...
janjazda Opublikowano 15 Listopada 2009 Opublikowano 15 Listopada 2009 Adam popraw te linki logów, bo u mnie coś nie bangla
janjazda Opublikowano 15 Listopada 2009 Opublikowano 15 Listopada 2009 Linki działają chodzi mi o linki do zdjęć z logami
Armi Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Opublikowano 16 Listopada 2009 Linki działają chodzi mi o linki do zdjęć z logami Chyba http://www.vpx.pl/ padło. Poczekam jeszcze trochę i przeniosę wszystkie zdjęcia na inny serwer _________________________________________________ Spanky, jeśli wszystko jest ok. To skąd mogły się wziąć różnice (napisane na czerwono)? Stat 003 BS 003
Grzegorz76 Opublikowano 16 Listopada 2009 Opublikowano 16 Listopada 2009 Wszystko wg mnie jest ok. Nie pasuje Ci to ponieważ przed zrobieniem logu 003stat powinieneś przegazować silnik, ponieważ jak pochodzi dłużej na wolnych obrotach EGR automatycznie przestawia się w tryb OFF. Stąd Twoja panika W 003BS - a to jest log, który tak naprawdę mówi nam czy EGR się zamyka i otwiera prawidłowo - wszystko wygląda ok. Pozdrawiam.
Armi Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Opublikowano 16 Listopada 2009 Wszystko wg mnie jest ok. Nie pasuje Ci to ponieważ przed zrobieniem logu 003stat powinieneś przegazować silnik, ponieważ jak pochodzi dłużej na wolnych obrotach EGR automatycznie przestawia się w tryb OFF. Stąd Twoja panika W 003BS - a to jest log, który tak naprawdę mówi nam czy EGR się zamyka i otwiera prawidłowo - wszystko wygląda ok. Pozdrawiam. Dzięki za odpowiedź Niby przegazowywałem i próbowałem wielokrotnie ale spróbuję jeszcze raz.
Rekomendowane odpowiedzi