Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Procedura wypalania DPF 2.0 TDI PD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w 2016 wejdzie w PL AU i dopiero się zacznie z DPF-ami.

wystarczy zobaczyć w :

Grupa 68
> 1 - współczynnik zapełnienia(sadza)
> 2 - masa zanieczyszczeń(popiół/olej)
> 3 - wartość wyuczona masy zanieczyszczeń

szczególnie na pozycje drugą

przy powyżej 60 należy fizycznie wyjąć DPF i od strony czystej

przedmuchać dokładnie po tym zaślepić wszystkie otwory po wykręceniu

czujników i przez jeden otwór wlać mieszanie (1:1) woda plus koncentrat HDE S

przez 10godz. pozostawić tylko czasami można zmieniać pozycje DPF-a.

(działa na zasadzie rozluźnienia popiołu i sadzy we wnętrzu filtra i umożliwia ich bezpieczne wypłukanie z wnętrza filtra)

Po 10godz. dokładnie spłukać wodą za pomocą myjki ciśnieniowej aż do wypłukania

całej zawartości.

Zainstalować DPF ze wszystkimi czujnikami do auta i czujnik G450 wymienić na nowy

i dokonać jego adaptacji (bardzo ważne) ,uruchomić silnik i po osiągnięciu odpowiednich

temperatur (min.75stC oleju i 90stC płynu chłodniczego uruchomić proces wypalania.

i cieszyć się dalszą jazdą.

Edytowane przez ERW0

Opublikowano

Witam. Dlaczego u mnie podczas procesu wypalania nie moge osiagnac temp. przed turbo 700st tylko caly czas oscyluje w granicy 300-400. Podczas uruchomienia procedury w grupie 070 mam same zera. Poziom zapełnienia 22%, ilosc popiolu 59.3-chyba troche za duzo? Dpf sie dzis zaswiecil i nie chce za cholere zgasnac. Wyskakuje blad: 008194 - Particulate Trap Bank 1: Efficiency Below Threshol P2002 - 006 - Short to Plus

Mozliwe jest ze walniety jest czujnik g450? Czy już myslec o wycieciu dpf-a?

Edytowane przez ...radek...

Opublikowano

zazwyczaj tej temp.nie może osiągnąć jak auto nie mam mocy. jedź z kompem na autostradę czy gdzieś i zrób wypalanie filtra ale podczas jazdy a nie na postoju ale nie uniknione tez ze moze być faktycznie czujnik różnicy ciśnień uszkodzony...

Opublikowano

Jeździłem na autostradzie i nic. Raz osiągneło temp. kolo 700 ale na chwile. Praktycznie caly czas w grupie 070.1 mam same zera. Czyli nie ma procedury wypalania? Dobrze myśle? Raz była normalna regeneracja, ale nie spada poziom zapełnienia. (xxxxxxx1 = Normalna Regeneracja , xxxxxx1x = Przymusowa Regeneracja) A u mnie same zera.

Opublikowano

Jest jakaś kontrolka odpowiadająca awarii DPFa w 1.9 BRB? Sprawdzałem kontrolki w fisie i nic nie ma. Może wyświetla się kontrolka silnika na zegarach? W VCDS grupa 068 podaje info o dpfie?

Opublikowano

radek masz uszkodzony czujnik w turbinie ten z czarną kostką.

Opublikowano

radek masz uszkodzony czujnik w turbinie ten z czarną kostką.

czujnik w turbinie??? jakies wiecej info. teraz to juz zglupialem. podczas regeneracji turbina normalnie sie zalacza.

Opublikowano

turbina się nie martw ,kup nowy czujnik i wymień.

w googluj numer czujnika i jakaś firma w warszawie ma oryginał i za dobrą kasę.

Opublikowano

Pewny jestes, ze to ten czujnik? nie orientujesz sie jaki moze byc numer tego czujnika?

Opublikowano

dzwoń do ASO podasz numer vin i powiedzą tobie dokładny numer tego czujnika.

Opublikowano

nie

chodzi o czujnik temperatury spalin turbiny

dvvejl5mg6jl.jpg

Opublikowano

podpytałem się koleżki - jeśli dpf się nie che dać wypalić w żaden sposób a widnieje w ECU ten błąd to 99% jest winny czujnik G450 od różnicy ciśnienia... najlepiej jakbyś miał kogoś od kogo mógłbys przelozyc ten czujnik - tylko ostrożnie przy odczepianiu wężyków z niego często lubią sie ukręcać króćce od czujnika - klejenie nie zalecane.

Opublikowano

Dpf poszedł do usunięcia. Chyba najlepsze wyjście.

I po dpf. Na razie zadnych skutkow ubocznych. Przyczyną prawdopodobnie był czujnik g450. Mechanik mowi że dopiero po wycieciu i probnej jezdzie dał o sobie znać. Wykasował błędy i jak na razie spokój. Zobaczymy co czas pokaże. ☺

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Elo mam pytanko :) czy znacie jakiegoś dobrego tunera z okolic poznania który mi elektronicznie usunie go z ECU ? Bo fizycznie zrobię to sam , ponieważ mam go wyjętego już :)

Edytowane przez Vassyli

Opublikowano

Wyślij sterownik to Ci zrobię - reszta na PRV lub mail.

Zastanawiam się tylko czy piszesz o swoim audi podanym w profilu?

Raczej nie.

Opublikowano

Już mam ogarnięte :D oraz klapy też wywalone. Jasne że nie :) pisałem o 2,0 BRD Q bo mój 1.8t jest super <3

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Zabieram się pomału za wycięcie dpf. Zrobiłem sobie już flansze mam odpowiednią rurę itp. I tutaj pytanie do was.Co musi być w tej rurze, czy sam czujnik temperatury wystarczy? W dpf widziałem jeszcze sondę lambda? Czy w rurę wspawac gwint pod nią, co zrobić z rurkami od czujnika ciśnień? Wiem że najlepiej i najłatwiej jest wywalić tylko środek z dpf i wkręcić go z powrotem ale jednak wolę zrobić rurę o której pisze. Pozdrawiam i dzięki za info ;-)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nic nie rób.

Wywal ceramikę ze środka filtra DPF i tyle.

Robi się to bez rozpruwania DPF, przez otwory które są dostępne.

Efekt taki że nic kompletnie nie widać czyli oryginał.

Spawanie do środka rurek, przewężeń i innych tego typu forumowych (?!0 ) wynalazków nic Ci nie da, a co więcej pogorszy(czytaj przekłamie) odczyt z sond.

Opublikowano

koledze chyba zalezy na zachowaniu "cichości" pracy turbo tak jakby było dpf.... No własnie ja tez jestem za tym a sadze ze turbo bedzie słyszalne dość mocno... (porównując fakt z modelu b5 po usunięciu kata i wstawieniu przelotowej rury) ja mam w palanie u siebie dpf rozpruć i wykonac w porcelanie na przelot duzy otwór otwornicą...