Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] NIespodziewane padnięcie climatronika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, niestety wczoraj podczas jazdy autkiem i probie wlaczenia climatronika okazalo sie, ze nie dziala. Samochod wczesniej byl jezdzony 4-5 dni temu. Wowczas klima dziala ok. Niezaleznie czy przy nizszych czy wyzszych temperaturach otoczenia/pracy.

Sam nawiew dziala, chlodny czy cieply (po rogrzaniu), ale po wcisnieciu "sniezynki" i przytrzymaniu jej zapala sie znaczek na wyswietlaczu, gdy ja puszcam znaczek gasnie :(.

Czy jest mozliwosc abym sam sprawdzil co sie stalo? Nie mam VAGa, na wyswietlaczu nic sie nie pokazuje nowego...

Nie wiem kiedy klima byla nabijana, bo samochod posiadam ~1,5 roku.

Jest jeszcze taka sprawa, ze podczas parkowania lekko przytarlem podwoziem w kraweznik (sam nie wiem jakim cudem), ale to bylo raczej przytarci plastikowej oslony, wiec watpie zeby to moglo miec jakikolwiek wplyw na obecny stan rzeczy.

Bede bardzo wdzieczy o porade. Co zrobic, gdzie sie udac (wwa).

Z góry dziekuje i pozdrawiam!

EDIT:

przeczytalem w tym temacie kilka postow: http://www.a4-klub.pl/smf/all_b5_jak_to_jest_z_klimatyzacja_w_zimie-t3267.0.html;

jezeli temp na zewnatrz byla ~2*C to prawda ze klima sie nie wlaczy? W w/w temacie jest napisane ze w samochodach do 99 rocznika musi byc temp zewnetrzna 5*C.

Opublikowano

tak jak jest temp zewnetrzna nizsza jak 5*C to klima niestety sie nie zalączy

Opublikowano
  • Autor

No dobra, dzieki za potwierdzenie :).

Opublikowano

Ja mam troche inny problem, przy temp około 3-5 stopni po właczeniu spręzarki czuc ze sie załacza wraz z wentylatorem ale problem pojawia sie później bo spręzarka sie rozłacza mimo świecacej sie śniezynki ale wentylator nadal działa, wyłaczenie śniezynki nic nie daje wentylator działa cały czas, dopiero wyłaczenie silnika i ponowne odpalenie powoduje wyłaczenie wentylatora, w klimatroniku nie ma żadnych błedów.

Opublikowano

Jest jeszcze taka sprawa, ze podczas parkowania lekko przytarlem podwoziem w kraweznik (sam nie wiem jakim cudem), ale to bylo raczej przytarci plastikowej oslony, wiec watpie zeby to moglo miec jakikolwiek wplyw na obecny stan rzeczy.

A tuż podpodłogą idą aluminiowe przewody klimy :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

Niestety teraz jestem poza domem, wiec nie mialem jak odpalic samochodu przy sprzyjajacej temperaturze.

Jak tylko bede mogl, sprawdze co i jak. Jedyne co moge teraz dodac, to ze przytarcie bylo za lewym przednim kolem.

Opublikowano

A przewody przechodzą po prawej :naughty: Jeśli by to były przewody to Vag by pokazał niskie ciśnienie w układzie.

A jak włączysz odszranianie szyby to koniczynka świeci???

Opublikowano
  • Autor

Nie swieci. Nie pamietam jak bylo w zeszlym roku, czy sie zapalala czy nie :rolleyes:.

Skoro o to zapytales, to domyslam sie, ze powinna?

Opublikowano

jak jest odpowiednia temp i po właczeniu nawiewu ma przednia szybę ( nad przyciskiem auto ) powinna się załaczyć klima ( wtedy mamy o wiele szybsze odszronienie przedniej szyby) jak jest ujemna temp to leci tylko sam nawiew :wink4:

Opublikowano
  • Autor

W takim razie wszystko by sie zgadzalo :), dzieki za odpowiedz.

Nie pozostaje nic innego, jak czekac do wiosny :gwizdanie:

Opublikowano

jak czasem będą jakies cieplejsze dni to przegoń trochę spręzarkę poprzez właczenie klimy :good:

Opublikowano

u mnie jeszcze kilka dni temu przy temp zew ok. 2-3 stopnie klimatyzacja sie wlaczala. ze wzgledu na to ze nie dziala mi ogrzewanie podjechalem do znajomego zrobic testy VAGiem (takim za 200zl do lapka) no i przy testach klimatyzacji sie wykrzaczal program. po odlaczeniu VAGa proba uruchomienia climy (temp. zew. od -1 do 0 stopni) juz sie nie udala sie.

Poki co musze sie zajac ogrzewaniem ale poczekam na cieplejsze dni zeby sprawdzic to jeszcze.

Ogrzewanie zrobione - wystarczylo plukanie nagrzewnicy!! :D natomiast pozostal problem z temperatura cieczy chlodzacej ktora wskazuje max 65stopni :/

na kanale 1c wyskakuje blad 4.3 :/ poki co ciesze sie ogrzewaniem a tym tematem zajme sie jak bedzie troche czasu.

Pozdrawiam