Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Problem z hamulcem ręcznym, help

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam od kilku dni następujący problem. Wsiadłem raz do samochodu, spuscilem reczny i pojechalem, jak stanalem i chcialem zaciagnac hamulec reczny zauwazylem ze ma on duzy luz, łapie wysoko, i wysoko trzeba go zaciągać, gdzie chwile wczesniej było wszystko ok. Dodatkowo, jak zaciągnę reczny i auto chwile na nim postoi na górce, poźniej nie chce odpuscic do końca cewe tylne koło. Po chwili jazdy czuć smrud z klocków i duży opór podczas jazdy, poprostu lewy chamulec nie odpuszcza, dopiero po jakimś czasie jak wystygnie. W czym tkwi problem? zapieczone? źle coś założone? zapowietrzone? jak zabrać się za to we własnym garażu? czego spróbować? poradzcie

Opublikowano

pewnie dźwignia ręcznego się nie cofa , zacisk do czyszczenia :cool1:

Opublikowano

Dokładnie jak kolega napisał zacisk sie blokuje, to jest bolaczka Audi począwszy od 80. Ja u siebie mam 2 zaciski załatwione w tym jeden na cacy ale na dniach biore sie za regeneracje, w A80 dało sie rade to i w A4 tez :tongue4:

Opublikowano

jezeli na poczatku wszystko bylo dobrze a pozniej jak zaciagniesz i chcesz drugi raz i mowisz ze jest luz to tak jak wojtekce pisze reczny nie cofa :/ także albo w lince jakis maras albo w zacisku ale zacisk raczej nie bo łapało by tez podczas normalnego hamowania, sprawdź czy linka swobodnie sie porusza i czy nigdzie nie łapie potem obczaj zacisk.

a i uwazaj jak CI tak łapnie kolo bo mi raz w zimie zamarzły szczeki w VW t4 i jechałem tez tak jak Ty bo wiedziałem ze w koncu puszczą, zaczeło śmierdzieć i kurzyc troszke z koła ale przecież jak złapało to normalne i jechałem dalej w pewnym momencie przed zakretem chciałem zwolnić i zredukować i hamuje a tu pedał do samej podłogi i nic!!! podpąpowałem kilka razy i hamulec wrócił podejrzewam ze zagrzał się płyn i hamulec się zgubił także uwazaj :decayed: tyle przestrogi :kox:

Opublikowano
  • Autor

tzn hamulec reczny hamuje, tylko tyle ze w pewnym momencie zrobil sie luz na recznym i teraz jest tak caly czas. no i wlasnie dodatkowo to ze lewy hamulec sie zacina i trze o tarcze podczas jazdy, a jak ostygnie to puszcza.

jak zabrac sie za czyszczenie zaciskow? co dokladnie wyczyscic?

Opublikowano

rozbierz zacisk i przeczysc jazma w których chodza klocki pewnie bedzie tam mnóstwo syfu z klocków do tego jakies blotko rdza i potem tak sie dzieje