Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rejestracja drugiego auta, jak jest ze zniżkami, itp.?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawa wygląda następująco:

Od około 2,5 roku jestem współwłaścicielem auta razem z ojcem (ma on 60% zniżek).

Chcę teraz zarejestrować drugie auto na siebie (kupione w tym samym powiecie, w którym mieszkam).

1. Czy przechodzi na mnie te 20% zniżek za pełne dwa lata czy zależy to od danej firmy?

2. Czy są firmy w których np. po 2 latach przeszłoby na mnie całe 60% zniżek?

3. Jeżeli dopiero niecały miesiąc po upływie ważności ubezpieczenia, które posiadał poprzedni właściciel złożę wypowiedzenie to czy będę musiał zapłacić za miesiąc, który upłynął od końca ważności tego ubezpieczenia?

4. Czy jeśli nie będę tym autem w ogóle jeździł powiedzmy do lutego przyszłego roku to muszę mimo wszystko teraz opłacać ubezpieczenie? Ewentualnie jakie wiążą się konsekwencje z niepłaceniem do lutego?

Opublikowano

Bierzesz zaświadczenie z firmy o przebiegu ubezpieczenia. Masz 2 lata bezszkodowej jazdy, więc powinieneś dostać 20%, ale niektóry firmy dają np. 15% lub nawet 10%.

60% nie da Ci żadna, jeśli tylko ty będziesz właścicielem.

Oprócz zniżek, dowalą Ci niezłe zwyżki, bo jesteś młody - zwyżki bywają do 25, 26 lub nawet 28 lat (zależy od firmy). Dlatego lepiej weź Ojca do spółki ze zniżkami.

Ad. 3 Umowa przedłuża się automatycznie mimo nieopłacenia składki. Zmuś właściciela, żeby zapłacił składkę przed sprzedażą (przynajmniej 1 ratę), bo w przeciwnym wypadku mogą być jakieś jaja z wypowiedzeniami itd.

Teoretycznie masz 30 dni na wypowiedzenie ubezpieczenia od momentu kupna, chyba że ubezpieczenie kończy się przed upływem tych 30 dni. A skoro już się skończyło i nie zostało opłacone, to ... nie wiem. Kiedyś czytałem, że koleś miał jakieś przeboje w podobnym przypadku.

Ad. 4 Samochód zarejestrowany musi być ubezpieczony (w dniu rejestracji). Nie ważne, czy jest używany.

Brak ubezpieczenia grozi Ci karą z UFG = 2000 lub nawet więcej (nie pamiętam aktualnej kwoty) + konieczność wykupienia ubezpieczenia za cały okres. Kombinowanie się nie opłaca.

A jak w tym czasie zrobiłbyś bum, to jeszcze będziesz płacił za naprawę poszkodowanego z własnej kieszeni + koszty manipulacyjne ubezpieczyciela.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Co do zwyżek za wiek to wiem - do 25go roku mam zwyżkę.

Ad.3 To auto już mam kupione. Składki wszystkie opłacił już wcześniej poprzedni właściciel.

Ubezpieczenie skończyło się 20dni temu a dopiero teraz chcę złożyć wypowiedzenie i ciekawi mnie czy za te 20dni będę musiał zapłacić firmie, w której ubezpieczony był poprzedni właściciel.

A jeszcze jedno - jak jest z przerejestrowaniem. Trzeba czy nie trzeba? Tzn. podobno trzeba w ciągu 30 dni ale wielu tego nie robi i nie ma za to żadnych konsekwencji.

Opublikowano

No to jak się ubezpieczenie już skończyło, czyli przedłużyło się automatycznie, to musisz teraz przepisać je na siebie w tej samej firmie i zapłacić za te 20 dni i dalej za cały rok.

Podejrzewam, że minęło już więcej niż 30 dni od kupna, więc z tego ubezpieczenia już zrezygnować nie możesz.

Co do rejestracji, to ... żadnych kar nie ma.

Opublikowano

30 dni od kupna minęło ale mogę w sumie z gościem, od którego kupiłem przepisać umowę jak bym znalazł jakąś firmę w której będzie taniej.

Wszystko już jasne. Jeszcze raz dzięki :)