gadi Opublikowano 26 Maja 2007 Opublikowano 26 Maja 2007 Ostatnio coraz głośniej zaczelo mi coś stukać w przednim lewym kole. Myślałem ze to może być zacisk, albo klocki. Stukanie było słyszalne przy jezdzie już po bardzoto małych wybojach, a podczas hamowania nic nie było słychać. Po odkręceniu koła okazało się że mam luz (szarpiąc za tarcze hamulcową ) prawdopodobnie jest to luz na łożysku. Czy można dokręcić śrubę (tą na duży imbus) aby zniwelować luz ?
cayenne Opublikowano 26 Maja 2007 Opublikowano 26 Maja 2007 Nic nie dokręcaj tylko wymiem łożyska koniecznie parami. Kiedyś miałem Carine E i koleś dociągnął mi śróbą łożysko. Powyżej 100km/h i przy hamowaniu tak trzęsło kierownicą,że bałem się jeździć. Łożyska nie są drogie wiec wymieniaj.Takie dociągnięcie jeśli wogóle w Twoim przypadku pomoże to na krótko.
gadi Opublikowano 28 Maja 2007 Autor Opublikowano 28 Maja 2007 Chciałem tylko zobaczyć czy po dokręceniu tej śruby stukanie ucichnie . Może to jest coś innego, tylko ze podczas nawet lekkiego dotknięcia hamulca stukanie cichnie. A na zacisku nie ma luzu.
adadur Opublikowano 28 Maja 2007 Opublikowano 28 Maja 2007 Jeśli łożyska od dawna (od ostaniej wymiany) nie ruszane i pojawił się luz to należy je wymienić. Jeśli coś było robione i rozkręcane spróbuj z wyczuciem dokręcić. KOntrluj sprawę jak będzie hałasować to nie czekaj i wymień.
gadi Opublikowano 28 Maja 2007 Autor Opublikowano 28 Maja 2007 Byłem dziś u kolegi na warsztacie i okazało się że zle sprawdzałem. Trzeba sprawdzać na założonym koleto, a nie po zdjęciu szarpiąc za tarcze. Łożysko jest ok i prawdopodobnie stukają klocki. Klocki nie są jeszcze tak bardzo starte aby je wymieniać (chyba że trzeba) Co można zrobić aby to stukanie znikneło ?
adadur Opublikowano 29 Maja 2007 Opublikowano 29 Maja 2007 Możliwe że jażmo było zbyt namiętnie czyszczone papierem ściernym na prowadzeniach klocka i teraz ma z za duży luz. Spróbuj jeszcze posmarować smarem (pastą) miedzianym.
Rekomendowane odpowiedzi