Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Układ wspomagania wyje podczas skręcania zapalenie kontrolki ABS i ESP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Podczas jazdy zauważyłem w swojej A4 jakieś dziwne wycie podczas skręcania. Po chwili na konsoli wyświetlacza zapaliła mi się dioda ABS i ESP.

Po zjechaniu na stację i wyłączeniu samochodu i ponownym włączeniu diody znikły ale nie na długo....

Sprawdzałem zbiornik z płynem do wspomagania ale tam wszystko było ok.

Podjechałem do mechanika a on stwierdził że prawdopodobnie będzie pompa do wymiany lub jakiś zaworek.

Sytuacja jest o tyle dziwna iż dziś byłem na przejażdżce i wszystko ustało....

Jak jest wasza opinia na ten temat ???

Jeśli to pompa czy możecie mi powiedzieć jaką pompę najlepiej kupić ???

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC

>>> ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH UŻYTKOWNIKÓW FORUM<<<

Czy ktoś z was ma jakiś pomysł ???

[br]Dopisany: 24 Grudzień 2009, 15:58_________________________________________________Dziś po przejażdżce "wycie" przy skręcaniu nie objawiało się, niepokoi mnie to iż dalej nie znam konkretnej przyczyny :( a na jutro jestem umówiony z mechanikiem na wymianę pompy :(

Opublikowano
  • Autor

VAG nie wykazał żadnych błędów :-(

Dziś wymieniłem u mechanika pompę z wspomagania i wszystko by było OK lecz temat powrócił gdy samochód się rozgrzał (znów wycie przy pracy kierownicy - skręcanie).

Zawitałem znów u swojego mechanika i powiedział że innej przyczyny nie widzi jak tylko problem z pompą.

Poradził mi abym pojeździł samochodem do poniedziałku w celu popracowania pompy a następnie odstawił mu samochód a on dokona wymiany pompy na nową a obecną będzie reklamował w hurtowni.

Macie jakiś pomysł ???

Opublikowano

Może kolego sprzęgiełko alternatora? To jest takie piskliwe buczenie? Opisz ten dzwięk. Podczas postoju też to słychać? Tylko zastanawia mnie ESP i ABS... Ja miałem taką historię może misiąc temu. Piskliwy, metaliczny dzwięk podczas skręcania. Głównie na postoju było to mocno słychać. Wymieniłem sprzęgiełko i jak ręką odjął a koszt zdecydowanie mniejszy niż popma wspomagania. :cool1: I jeszcze pytanie dotyczące pompy. Czy to była nowa popma czy używana? Bo jak nowa to musiałbyś mieć cholernego pecha żeby nowa była felerna - choć nie można tego wykluczyć.

Opublikowano
  • Autor

Tak można to porówna do buczenia (ale niezbyt piskliwego). Te śmieszne buczenie występuje przy skręcaniu i gdy jedziemy powoli samochodem tak do 15tyś obrotów.

Pompa była kupiona nowa nie żadna po reperacji więc według mnie też powinna być ok.

W poniedziałek podsunę mechanikowi sprawdzenia sprzęgiełka alternatora nie zaszkodzi sprawdzić...

Opublikowano

A może masz mało płynu od wspomagania w zbiorniczku? Niby mechanik powinien to zobaczyć, ale czasami różnie bywa z fachowcami?

Opublikowano
  • Autor

Płyn był sprawdzany i przy okazji zakładaniu nowej pompy wymieniany.

Jutro robię wydruk wymiany sprzęgiełka z alternatora i pędzę do mechanika zobaczymy co powie.

Opublikowano

Dodam jeszcze, że koszt sprzęgiełka INA to kwota ok. 115pln... P.S. Zakupy u TOM77. :good:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wielkie :-)

Tylko nie znalazłem tego użytkownika :(

Opublikowano

mam tez u siebie takie buczenie/wycie myslalem ze pompa od wspomagania, wymianilem wczoraj ale dalej lipa, stawiam teraz bardziej na wiskoze i moze tu nalezy szukac przyczyny.

Opublikowano
  • Autor

To w takim razie dalej szukamy przyczyny.

Poniżej pozwoliłem sobie zamieścić plik z odgłosami buczenia podczas skręcania nagrany w garażu:

http://eupload.pl/files/IEB5IQLD/Buczenie.wav

Jakość pliku nie powala na kolana ale może nakreśli nam chociaż obraz.

Opublikowano

No rzeczywiście jakość nie powala ale z tego co ja pamiętam to miałem mniej więcej taki odgłos. Przy silniejszym skręcie nasila się to?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Raczej nie nasila się cały czas jest takie same buczenie.....[br]Dopisany: 01 Styczeń 2010, 09:43_________________________________________________Czyszczenie zbiornika z płynem do wspomagania pomogło. Według informacji co otrzymałem od mechanika na sitku znajdował się osad który blokował dozowanie prawidłowej ilości płynu. SAMOCHODZIK NAPRAWIONY :> :>

Opublikowano

No to super,że problem rozwiązany,najgorsze co może być to szukanie przyczyny...

No i jest nowe spostrzeżenie. :good: