Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Wymiana uszczelki czy coś

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam taki problem bagnet oleju jest bardzo zasyfiony biała mazią, na korku troszeczkę, płyn w chłodnicy ok, ubywa oleju i silnik mokry od spodu. Nie kopci, nie brakuje mocy z rurki od bagnetu tez nie dymi czy to będzie uszczelka pod głowicą ??

Dzięki za odp. pozd.

Opublikowano

na pewno woda w oleju ale skąd się dostaje to jest do ustalenia :mysli:

Opublikowano

witam, mam taki problem bagnet oleju jest bardzo zasyfiony biała mazią, na korku troszeczkę, płyn w chłodnicy ok, ubywa oleju i silnik mokry od spodu. Nie kopci, nie brakuje mocy z rurki od bagnetu tez nie dymi czy to będzie uszczelka pod głowicą ??

Dzięki za odp. pozd.

Silnik "mokry" ale od oleju? Robisz krótkie odcinki teraz w taka pogodę?

Opublikowano

jak powyżej,wygląda jakby silnik był niedogrzany -robisz krótkie odcinki lub masz walnięty termostat i silnik nie osiąga swojej temperatury :kox:

Opublikowano

mialem cos podobnego w tamtym roku, robilem krotkie odcinki nie dogrzewajac silnika, poza tym mialem walniety termostat i dlatego mialem na bagnecie cos jakby musztarde. usunalem usterke w postaci termostatu, przed ruszeniem nawet w krotki odcinego dogrzewalem silnik przynajmniej do 60 stopni i juz tego nie ma. Jesli wody z ukladu chlodzenia ci nie ubywa to nie powinna byc uszczelka pod glowica. tylko skad mokry silnik od spodu...?

Opublikowano

umyj silnik od spodu i zaobserwuj czy sie gdzieś nie poci

Opublikowano

jakiś patent na bezpieczne umycie silnika??

Opublikowano

ja ściągam klemy i używam najpierw środka do silnika a potem woda :decayed:

Opublikowano

jakiś patent na bezpieczne umycie silnika??

Czysta szmatka + ropa i czyścisz cały ten syf

Opublikowano

też tak można :good:

Opublikowano

nice, myślałem że jakieś bardziej wyrafinowane metody stosujecie :tongue4:

Opublikowano

w końcu to silnik szaleć nie można :decayed:

Opublikowano

nice, myślałem że jakieś bardziej wyrafinowane metody stosujecie :tongue4:

Są specjalne środki, można też Kärcher'em, ale tymi metodami możesz niepotrzebnie coś zalać i będą jeszcze większe problemy. Najprościej szmatka + ropa wchodzisz do kanału i czyścisz, oczywiście trzeba zdemontować osłonę silnika jeżeli takowa jeszcze jest.

Opublikowano

szwagier mył kracherem motorownie całą jak zobaczyłem ile wody poszło to SZOK po wszystkim nie odpalił :polew: poszła cewka :(

Opublikowano

szwagier mył kracherem motorownie całą jak zobaczyłem ile wody poszło to SZOK po wszystkim nie odpalił :polew: poszła cewka :(

Właśnie o tym mówię, bezpieczniej dla "motorowni" ,a szczególnie dla podzespołów elektrycznych - szmatka + ropa

Opublikowano

No jakby mi ktoś z karcherem do silnika podchodził to bym mu tą myjkę do d..y wsadził, pozdro chłopaki

Opublikowano

mokry od oleju?? mi jak ubywał olej i miałem mokry silnik od oleju (w szczególności lewa strona i zalane świece olejem (1,2)) to wymieniem uszczelkę pod klawiaturą i problem z brakiem oleju zniknął :)

Opublikowano

to może też być pęknięta głowica lub blok na szplice

Opublikowano
  • Autor

co ciekawe to sprawa dokładnie wygląda tak, problem z uciekającym gdzies olejem - był..na poczatku myślałem, że spala (nie kapało na asfalt), ale jak zaglądnąłem od spodu no to niestety -zachlapany :(, a niedawno wymieniłem olej na castrola 10w40 i od tej wymiany pojawiła sie ta maź. Wspomnę, że w tamtym roku czyściłem przepustnicę i co mnie zdziwiło we wnetrzu zbiorniczka wyrownawczego do brzegów był tak jakby osadzony olej (nie pływał po płynie) na przepływomierzu też było troszke oleju .

Auto osiąga prawidłową temp. ok 90 st. .... cholera nie wiem co jest....

Dzięki za duże zainteresowanie....

Opublikowano

ja tez robie male odcinki bo do pracy mam niecale 2 km, jezdze na mobilu 10w40 i nie zauwazylem czegos niepokojacego, w sumie castrol to tez bardzo dobry olej :wallbash: a wymieniales sam czy mechaniory, czy lali z banki 4 litrowej czy z beczki?