Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Uszkodzony moduł świateł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów.

Mam pytanko odnośnie modułu świateł a mianowicie gdzie się on znajduje i jakie ma oznaczenie.

Problemem jest brak napięcia na lewym przednim i tylnym świetle pozycyjnym. Po zdemontowaniu lamp okazało się że żarówki są dobre natomiast nie jest podawane napięcie ze sterownika (modułu) na kabelki w lampach. Diagnoza mechanika _ uszkodzony moduł sterujący światłami.

Może któryś z kolegów miał taki problem i może powiedzieć coś więcej o tej usterce i czy mechanik ma rację.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Ja niestety nie mam Vaga ale mechanik pewnie podpinał.

Jesli wystąpiło zwarcie to może wilgoć?

Opublikowano

wilgoc chyba nie

modul jest szczelnie zamkniety w obudowie

rozbierz tapicerke to zobaczysz

Opublikowano
  • Autor

ok dzięki

Ciekawe czy można to naprawić?

• 2 lata później...
Opublikowano
Witam kolegów.

Mam pytanko odnośnie modułu świateł a mianowicie gdzie się on znajduje i jakie ma oznaczenie.

Problemem jest brak napięcia na lewym przednim i tylnym świetle pozycyjnym. Po zdemontowaniu lamp okazało się że żarówki są dobre natomiast nie jest podawane napięcie ze sterownika (modułu) na kabelki w lampach. Diagnoza mechanika _ uszkodzony moduł sterujący światłami.

Może któryś z kolegów miał taki problem i może powiedzieć coś więcej o tej usterce i czy mechanik ma rację.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Kolego mam identyczną sytuację - jak rozwiązałeś problem?

Opublikowano

Adaś mam MCE z literką E jak coś moge podesłać tylko czy też masz HIGH:wink:

Opublikowano

Dzięki Domin ale na razie wkrzesiłem moduł do działania i jest OK ... ale nie jestem pewien jak długo pociągnie.

Poza tym nikt mnie nie przekona do tego zrypanego sytemu kontroli żarówek - będę się męczył z tym ustrojstwem jak już z tym kupię auto a tak cieszę się że tego nie mam.

Jak by ktoś chciał rozeznać przebieg wiązki świateł postojowych to ma poniżej (!!! wersja z włącznikiem świateł bez funkcji AUTO !!!):

Zasilanie pozycji jest brane poprzez włącznik świateł i wychodzi z włącznika (zasilanie wychodzi PIN 16 (szary przewód) -i na tym etapie dotyczy to L i P strony świateł postojowych.

Z PIN 16 we włączniku leci do wtyczki T32b PIN25 do MCE i tam ulega rozdzieleniu na L i P stronę. Z modułu MCE wychodzi już na lewą i prawą stronę, lewa strona wychodzi z PIN 3 i po drodze jest rozdzielona na przód i tył, i dalej przód jest puszczony przez czerwoną kostkę w lewym słupku A przez PIN 1 a na tył leci bezpośrednio do lampy, prawa strona wychodzi z PIN 5 i po drodze jest rozdzielona na przód i tył, i dalej przód jest puszczony przez czerwoną kostkę w prawym słupku A przez PIN 1 a na tył leci bezpośrednio do lampy.