Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wysokie obroty po odpaleniu.. Prośba o diagnozę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakup sobie kabel od viakena i z biegiem czasu sam będziesz uczył innych na tym forum jest wszystko tylko chęci mieć i trochę czytać o diagnostyce vag :)

Opublikowano

Właśnie przymierzam się do zakupu Vag-a.Oto moje propozycje zakupu:

http://allegro.pl/item852268882_interfejs_vag_kkl_usb_pl_vw_seat_audi_skoda.html

http://allegro.pl/item869156166_kabel_vag_usb_obd_ii_obd_2_vw_skoda_audi_seat_869.html

Nie wiem który wybrać,wtyk będzie pasował???

kolego od tego masz sporo wątków na forum... :szukaj:

i złącza diagnostycznego nie kupuje się jak najtańszego....

Opublikowano

tyle dywagacji a jedynie SoMeS prawidłowo wskazał przyczynę usterki, na Vagu wyjdzie, że jest usterka mechaniczna tego zaworu czyli N109 - czytaj zabrudzenie i to jest również przyczyną pracy silnika w trybie awaryjnym czyli spadek mocy i brak możliwości gwałtownego przyspieszenia.

Opublikowano
  • Autor

Panowie zawór odcinający paliwo przeczyszczony,mój mechanik coś tam pogrzebał z czujnikami i jak na razie odpala oki,nie wskakuje na wysokie obroty.Jeszcze tylko musi podpiąć czujnik od temperatury,bo na razie nie pokazuje na desce.Odpala dobrze,ale jest problem z mocą... Jakoś tak dziwnie spadła.Przy wylocie z kolektora ssącego membrana jest troszkę pokryta sadzą,możliwe że to przez to spadła moc??? Jak na razie nie mam możliwości podpięcia Vaga,prawdopodobnie w sobotę się dostanę do kolejki oczekujących na diagnozę.

Jakie jeszcze sugestie w temacie? Gdzie się podziała moc? :wallbash: Silnik ma najechane 135 000.Od pierwszego właściciela z Włoch.Jeździłem po perełkę osobiście :wink4:

Opublikowano

135kkm :shocked: ja pafnucze :kox:

VAG prawde Ci powie o przyspieszaniu

Opublikowano
  • Autor

Mam nadzieję...Mój mechanik to troszkę magik :kwasny: Coś tam mieszał w tych czujnikach,nie wiem na razie znikła temperatura z zegarów,mówi że to jutro zrobi.Bardziej martwi mnie ta moc :no: A do Vaga długa kolejka,bo jest tylko jeden na rejonie,który vaguje.Nie chcę się w tym stanie wybierać dalej do innego miasta,bo nie wiem co się wydarzy na drodze z moim AFN-em :blink:

Opublikowano

po co on ruszał czujnik temperatury płynu chłodzącego skoro winę ponosił tylko N109 - no tak, mechanik podejrzewał pewnie G62 o wzrost tych obrotów ...

Opublikowano

też nie rozumiem czemu grzebał Ci gdzie indziej niż sugerowaliśmy :cool1:

no nic cieszę się w takim razie że trafna diagnoza... :wink4:

jeżeli widzisz że Ci puszcza gdzieś to masz nieszczelność i to oczywiście jest przyczyną (może jedną z wielu) spadku mocy... EGR?

Opublikowano
  • Autor

Panowie dziękuje za trafne diagnozy.Mój mechanik wyczyścił N109(zawór z elektromagnesem odcinający paliwo),wymienił czujnik temperatury cieczy chłodzącej i jest oki :naughty: Znowu moja perełka wgniata w fotel :> A Vag już nie pokazuje błędów.Jeszcze raz dziękuje za sugestie... Pozdrawiam

Opublikowano

nie ma za co...

Opublikowano

Kolego do Nysy masz nie dalego !

Ja mam vag to cos zdzialamy w razie awarii :good:

• 2 lata później...
Opublikowano

Też mam problem z samoczynnie wzrastającymi obrotami. Czy VAG zawsze pokazuje błąd zaworu N109? U mnie VAG pokazał błedy 65355 i błąd pedału przyśpieszenia.

Opublikowano

Vag pokaże błąd N109 jeśli będzie to jego wina. Przy błedzie pedału gazu sterownik silnika ustawia automatycznie obroty na poziomie 1100-1200 RPM by można było dojechać do najbliższego warsztatu samochodowego. Błąd usterki sterownika silnika może mieć różne podłoża ale najczęściej jest to efektem zalania go olejem z wężyka, którym idzie ciśnienie z dolotu do czujnika ciśnienia doładowania w ECU.