Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AWX] Montaż oryginalnego parktronika.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie, zmieniam zderzak tylni i przy okazji chcę zamontować parktronik.

W zderzaku mam ori czujniki. Czego potrzebuję dokładnie jeszcze, żeby to zadziałało.Czytałem o centralce i głośniczku, ale nie wiem z jakim oznaczeniem.Chciałem też zapytać o wiązkę, czy jest(gdzie jest)?Dodam, że to avant.

Z góry dzięki za porady.

Opublikowano

Potrzebny Ci będzie sterownik PDC 8Z0 919 283 A obsługujący tylne czujniki - ceny na allegro od 150 do 300zł (ASO 503zł). Mocują go dwi śruby N 104 128 01 (70gr/szt.)

Do tego wiązka łącząca czujniki z przekaźnikiem (sprawdź, może czujniki są już nią połączone - odejdzie Ci dodatkowy zakup). Nr wiązki to 8E0 971 085 - w ASO zapłacisz za nią 477zł więc chyba warto poszukać czegoś na allegro (ok.100zł). Od A6 też pasuje - wiązka powinna mieć 12 przewodów, czyli po 3 na czujnik :good:

Na koniec głośnik 4B0 919 279 (54zł w ASO) oraz mocujące go 2 nity 8Z0 857 784 po 2zł/szt.

Teraz najgorsza część - będziesz musiał rozebrać lewą stronę auta (tapicerka wnętrza) aby poprowadzić wiązke przewodów od sterownika do panelu elektrycznego w słupku A a stamtąd do pozostałych urządzeń wspomagających pracę systemu (zegary, zasilanie z bezpieczników, złącze diagnostyczne, podłączenie do stacyjki itd.). Jeśli się zdecydujesz - podeślę Ci schematy których będziesz potrzebował. W międzyczasie możesz zapoznać się z poniższym linkiem - dotyczy co prawda montażu czujników z przodu ale sposób instalacji będzie bardzo podobny - przynajmniej zobaczysz co Cię czeka :wink4:

http://www.a4-klub.pl/smf/all_b6_upgrade_systemu_pdc_parktronic_czujniki_z_przodu_zdalne_zalaczanie-t111331.0.html

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...