Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Proszę o pomoc ?!?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Forumowiczów.. zakupiłem dzisiaj "Niunię" w postaci A4 1,9TDi w sedanie rocznik 2001. Mam pytanie w sprawie dokumentów. Dostałem Briefy mały i duży oraz książkę serwisową auta i jak wygląda teraz procedura rejestracji auta ? Wiem że mam się udać do Urzędu Celnego i zapłacić,ale nie wiem dokładnie co, gdzie i jak mam zrobić ? Czy ktoś będzie tak łaskawy i podpowie mi co należy teraz zrobić ?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc :hi: :hi:

Opublikowano

W twoim mieście są napewno biura tłumaczy przysięgłych które wszystko załatwiają w kilka dni.Ja tak zrobiłem u siebie,koszt takiej usługi był o 150 zl większy ,ale miałem z głowy stanie w kolejkach i 2 razy (w moim przypadku)jezdzic do Łodzi ze Skierniewic do urzędu celnego.

Opublikowano

Napisze ci jak ogólnie wygląda sprawa rejestracji auta kupionego za granicą.

1 Idziesz najpierw do urzędu celnego- masz na to 14 dni od daty sprowadzenia auta tu możesz sobie obliczyć akcyzę i wypełnić deklaracje AKC-U

http://www.druki.rejestracjasamochodu.pl/deklaracja-akcu-vat-25-on-line.html

2 Idziesz do tłumacza przysięgłego

3 Idziesz do Urzędu Skarbowego i składasz deklarację VAT-24

4 Robisz badanie techniczne w zależności od niemieckiego dokumentu albo tylko dodatkowe

5 Opłacasz recykling

6 Idziesz do Urzędu Komunikacji i rejestrujesz samochód

7 Wykupujesz OC najpuźniej w dniu rejestracji

Opublikowano

Do Urzędu Celnego trzeba złosić w ciągu 5 dni od daty sprowadzenia auta a nie 14 dni.

Opublikowano
  • Autor

A jest taka opcja : jestem właścicielem auta rejestruje je na siebie i kupując OC biorę je na ojca a siebie robię współwłaścicielem ?Czy muszę już brać na siebie OC ? <nie mam żadnych zniżek :(( tylko wzwyżkę ) najtańsze oc za 1,9 TDi 2001 rok prawko od 2009 pierwsze autko wychodzi jakieś 2000 ;/

Proszę o pomoc z góry dzięki !

Opublikowano

Też to przerabiałem ja zrobiłem to tak:

Umowe spisałem tak ze odrazu z niej wynikało ze zakupiliśmy z ojcem ten samochód we dwoje czyli wpisałem dwa nazwiska siebie i ojca ja robiłem tak że to ja byłem właścicielem a ojciec współwłaścicielem ale to jest obojętne i tak przechodzą zniszki tego co ma ich najwięcej w tym przypadku ojca. Ja ubezpieczyłem sie w interrisk i zapłaciłem za 50% znizek 600 zl oc :naughty:

Opublikowano

A jest taka opcja : jestem właścicielem auta rejestruje je na siebie i kupując OC biorę je na ojca a siebie robię współwłaścicielem ?Czy muszę już brać na siebie OC ? <nie mam żadnych zniżek :(( tylko wzwyżkę ) najtańsze oc za 1,9 TDi 2001 rok prawko od 2009 pierwsze autko wychodzi jakieś 2000 ;/

Proszę o pomoc z góry dzięki !

ojciec na umowie musi być już współwłaścicielem, wtedy w urzędzie komunikacji w dowód wbijają ojca jako właściciela i ciebie jako współ, potem w ubezpieczalni nie masz problemów :)

Opublikowano

jestem właścicielem auta rejestruje je na siebie i kupując OC biorę je na ojca a siebie robię współwłaścicielem ?Czy muszę już brać na siebie OC ?

to ja juz nie rozumiem czym jesteś właścicielem czy współwłaścicielem? :mysli: Jeśli jesteś na umowie właścicielem to możesz przepisac np. 1% pojazdu na ojcu i juz bedzie współwłaścicielem ważne zeby nie przekroczyć w darowiźnie 1000 zł bo powyżej tej kwoty placi sie podatek od darowizny z tego co pamiętam :disgust: Ubezpieczalni jest pelno i dużo z nich uznaje znizki współwłaścicieli :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Na umowie jestem ja właścicielem ... ;/ a można dopisać go po tym jak oddadzą papiery z celnego ? A może jakoś w inny sposób to obejść , bo nie uśmiecha mi się płacić 2200 za oc :kox: :kox:

Opublikowano

tak jak pisałem robisz ojca współwłaścicielem przepisując na niego część samochodu obojetnie ile najlepiej 2% i to wszystko :naughty: W wydziale komunikacji przy rejestracji ci wszystko powiedzą umnie w wydziale w tarnowie to nawet gotowe umowy darowicny maja zapytaj sie tylko dokładnie powyżej jakiej kwoty placi sie podatek stego co pamiętam to 1000zł ale nie wiem na 100% Jesli papiery byłu juz u celników to nie da się już nic zrobić z dopisanie :wallbash:

Opublikowano
  • Autor

No okej czyli 1% z 30kk to jest 300zł :cool1: więc chyba nie będzie problemu :shocked: :shocked: dzięki za info jak opłacę to się odezwę co i jak może ktoś będzie w podobnej sytuacji i mu się przyda info :rolleyes: