Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[1,9 AFN] Dławi się po poprawieniu szczelności

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kilka dni temu miałem problem z wyłączaniem turbo. Wymieniłem N75 i problem jakby zniknął. Tzn nie testowałem samochodu w trasie i jak wreszcie wyjechałem okazało się że 140-150 to max i powyżej 3tys idzie jak żółw (do 120-130 płynnie i bez problemów) . Sprawdziłem dzisiaj dolot i okazało się, że jest 2,5cm pęknięcie na gumowym łączeniu rurki z kolektorem ssącym (chyba). Więc podobnych wymiarów gumę zamontowałem i ku mojemu zaskoczeniu, przy szczelności ma kłopoty. Na 3 biegu do jakieś 2200 idzie płynnie potem trochę się zadławi i dalej niezle, chociaż też się dławi i max prędkość 140-150. To co się zmieniło po uszczelnieniu to nie kopci(czasami przydymił) i dławi się od 2 biegu. Wiem, że najlepiej diagnostyka pełna ale narazie nie mam fizycznej możliwości. Dodam tylko, że po założeniu N75 nie było błędów w kompie. Podejrzewam katalizator. A4 kupiłem 3 m-ce temu z przebiegiem 175 tys. Na moje oko ma więcej, moze i ze dwa razy:). Poza tym wymieniłem co potrzeba z wyjątkiem filtru paliwa. Być może to też ma coś z tym wspólnego. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam,

Kilka dni temu miałem problem z wyłączaniem turbo. Wymieniłem N75 i problem jakby zniknął. Tzn nie testowałem samochodu w trasie i jak wreszcie wyjechałem okazało się że 140-150 to max i powyżej 3tys idzie jak żółw (do 120-130 płynnie i bez problemów) . Sprawdziłem dzisiaj dolot i okazało się, że jest 2,5cm pęknięcie na gumowym łączeniu rurki z kolektorem ssącym (chyba). Więc podobnych wymiarów gumę zamontowałem i ku mojemu zaskoczeniu, przy szczelności ma kłopoty. Na 3 biegu do jakieś 2200 idzie płynnie potem trochę się zadławi i dalej niezle, chociaż też się dławi i max prędkość 140-150. To co się zmieniło po uszczelnieniu to nie kopci(czasami przydymił) i dławi się od 2 biegu. Wiem, że najlepiej diagnostyka pełna ale narazie nie mam fizycznej możliwości. Dodam tylko, że po założeniu N75 nie było błędów w kompie. Podejrzewam katalizator. A4 kupiłem 3 m-ce temu z przebiegiem 175 tys. Na moje oko ma więcej, moze i ze dwa razy:). Poza tym wymieniłem co potrzeba z wyjątkiem filtru paliwa. Być może to też ma coś z tym wspólnego. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam.

nie wiem jeszcze na co czekasz .... :wink:

Opublikowano
  • Autor

Ciąg dalszy testowania..

Wymieniłem filtr paliwa (pali od razu, jak przed wymianą), podpiąłem pożyczony przepływomierz - bez zmian. Wygląda to tak: Na starcie zbiera się b.dobrze, do około 2200 słyszalny szum turbiny, potem ciągle trzymam pedał w podłodze jednak jakby turbina przycicha co odczuwalne jest na przyspieszeniu. Wrzucam 3-kę do okolo 2200 szum turbiny i potem znowu zawiecha (samochód przyspiesza ale wyraźnie wolniej). Przekroczenie 3 tyś na wyższych biegach jest dla niego trudne.

Pozdrawiam i liczę na Wasza pomoc.

Opublikowano

jak wymieniles na sprawna przeplywke i nic Ci to nie dalo, to mysle ze bedz logów dynamicznych, to juz nawet nie ma z czego wróżyć.

Wymien ten filtr paliwa! Powietrza masz nowy?

Opublikowano
  • Autor

Filtr paliwa wymieniłem, powietrza około 2 m-ce temu. Dziwne jest to, że zanim dzisiaj "załatałem" tę dziurę w dolocie turbina nie "odpoczywała" przy pełnym gazie co najmniej do tych 140 km/h. Chętnie bym te logi zrobił u kogoś kto się na tym zna. Jutro jestem w W-wie jakby ktoś miał czas, proszę o kontakt.

Pozdrawiam.

w FAQ zauważyłem, że w AFN powinna być przepływka Pierburg, u mnie jest Boscha i zamieniałem na boscha.

Opublikowano

ovider..... drugi temat o tym samym problemie ....

Będziesz tak wymieniał po kolei i tworzył za każdym razem nowy ?

Już w starym Ci napisaliśmy co zrobić.

Opublikowano

bez logów Vag'iem sie nie obejdzie .... nikt tutaj nie bedzie wróżył z kryształowej kuli .... :wink:

Opublikowano
  • Autor

Ok z tym tematem rozumiem.

Wracając do sprawy "dławienia", problem rozwiązany. Okazało się, że przepływka, którą zakładałem od kolegi też była uszkodzona a po odpięciu mojej ( samej wtyczki) nie było różnicy w jeździe. Kupiłem nową przepływkę Boscha i auto odzyskało moc. Tak więc po raz kolejny za takie objawy odpowiada przepływka.

Pozdrawiam.